Viimeinenkin Turun puukotusten uhri pääsi kotiin sairaalasta

Yliopistosairaalan johtajan mukaan nopea ensihoito onnistui pelastamaan ihmishenkiä.

Turun puukotukset 2017
Turun yliopistollinen keskussairaala lauantaina 19. elokuuta 2017. Turun yliopistolliseen sairaalaan tuotiin Turun joukkopuukotuksen jälkeen kymmenen ihmistä perjantaina 18. elokuuta.
Turun yliopistollinen keskussairaala lauantaina 19. elokuuta 2017. Turun yliopistolliseen sairaalaan tuotiin Turun joukkopuukotuksen jälkeen kymmenen ihmistä perjantaina 18. elokuuta. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viimeinen Turun joukkopuukotuksessa 18. elokuuta loukkaantunut kotiutettiin Turun yliopistollisesta keskussairaalasta tiistaina. 32-vuotiaan naisen vammat vaativat leikkauksen ja sitä seuranneen tehohoidon lisäksi hermon korjausleikkauksen, mikä pidensi toipumisaikaa sairaalassa.

Kaikkiaan Tyksissä hoidettiin kahdeksan puukotuksen uhria, joista kuusi pääsi kotiin tapahtuman jälkeisellä viikolla ja seitsemäs seuraavan viikon alkupuolella.

Tehohoidossa olivat nyt kotiutetun naisen lisäksi myös toinen uhri sekä puukotuksen tekijäksi epäity mies.

Kaksi henkilöä kuoli puukotuksesta saamiinsa vammoihin, toinen tapahtumapaikalla ja toinen matkalla sairaalaan. Puukotuksesta epäillyn ja vangituksi määrätyn miehen poliisi siirsi Tyksistä Hämeenlinnan vankisairaalaan 23. elokuuta.

Nopea ensihoito pelasti henkiä

– Sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtajat johtivat uhrien auttamista kentällä erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Näkemyksemme mukaan ensihoidon nopea toiminta auttoi pelastamaan puukotusuhrien henkiä, sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo Tyksin tiedotteessa.

Ylimääräistä henkilökuntaa saapui Tyksiin nopeasti ja sairaalassa olisi ollut valmius hoitaa enemmänkin potilaita.

– Henkilökunnan sitoutuneisuus työhön ja velvollisuuden tunto osoittautuivat jälleen erinomaisiksi. Kovimmille joutuivat ensihoidon- ja päivystyksen liikelaitos, T-sairaalan leikkausosasto ja teho-osasto sekä potilaita hoitaneet vuodeosastot. Henkilökunta ansaitsee todella suuren kiitoksen, Virolainen toteaa.

Ensimmäinen ambulanssi paikalle viidessä minuutissa

Ensihoito sai hälytyksen klo 16.04 ja viiden minuutin kuluttua ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli perillä. Kaikkiaan paikalle saapui kahdeksan ambulanssia, ensihoidon kenttäjohtoyksikkö ja Finnhems-lääkäriyksikkö.

Päivystyksen ylilääkäri laukaisi suuronnettomuushälytyksen klo 16.15. Sen ansiosta Tyksiin saatiin nopeasti paljon ensihoidon, päivystyksen ja leikkaussalien henkilökuntaa. Alle puolessa tunnissa käytettävissä oli viisi leikkaustiimiä.

Viimeinen ambulanssi lähti tapahtumapaikalta sairaalaan klo 16.35. Ensimmäinen potilas oli leikkaussalissa klo 16.46 ja viimeinen klo 17.10. Lopulta vain kaksi uhria ja teosta epäilty vaativat leikkaushoitoa ja sen jälkeistä tehohoitoa.

Viranomaisyhteistyö pelasi hyvin

Virolaisen mukaan tapahtuma osoitti hyvin Tyksin valmiuden reagoida äkillisiin onnettomuuksiin myös virka-ajan ulkopuolella.

– Yhteistyö viranomaisten kanssa sujui erinomaisesti ja puukotusuhrit hoidettiin arviomme mukaan erittäin hyvin ja ammattitaitoisesti.

– Tapauksesta on silti otettava opiksi. Asiaa käsitellään eri yksiköissä, ja palautetta käytetään hyväksi ohjeita päivitettäessä, Virolainen toteaa Tyksin tiedotteessa.

Turun puukotuksissa elokuun puolivälissä kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Tutkintavankeudessa on marokkolainen Abderrahman Bouanane, jota epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.