1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Karibian saaria lähestyvä Irma-myrsky voimistui viitosluokan hurrikaaniksi

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus luonnehtii myrskyä "erittäin vaaralliseksi".

Hurrikaani Irma Karibialla
Hurrikaani Irma Karibialla

Karibian saaria lähestyvä Irma-hirmumyrsky on voimistunut "erittäin vaaralliseksi" viitoskategorian hirmumyrskyksi, varoittaa Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Myrskyn tuulet ovat voimistuneet lähes 78 metriin sekunnissa. Sen keskus oli tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa Antiguan itäpuolella, ja se liikkui länteen 22 kilometrin tuntinopeudella.

Myrskyn ennustetaan rantautuvan Puerto Ricon itäpuolella sijaitseville Leewardsaarille myöhään tiistaina tai aikaisin keskiviikkona paikallista aikaa. Saarille ennustetaan hengenvaarallisia tuulia, rankkasateita ja voimakasta merenpinnan nousua.

Puerto Ricoon on julistettu hätätila. Hätämajoitustiloja on avattu ja koulut on suljettu. Kaupoissa on jonoja, kun asukkaat hamstraavat vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita.

Myös Floridaan on julistettu hätätila. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyllä saattaa olla vaikutuksia Floridassa myöhemmin tällä viikolla tai viikonloppuna, mutta reittiä on tässä vaiheessa vielä vaikea ennustaa.

Texasin ja Louisianan asukkaat ovat vasta toipumassa aluetta koetelleesta Harvey-myrskystä.