1. yle.fi
  2. Uutiset

Sarjahukuttajan tapaus: Uhrin omaiset yrittivät turhaan saada poliisia jatkamaan tutkintaa – "Kukaan ei uskonut"

Vuonna 2010 sattunut tapaus todettiin ensin tapaturmaksi. Kun se otettiin uudelleen tutkintaan, samalla mökillä oli ehtinyt kuolla kaksi ihmistä lisää.

Hukuttaminen (Henkirikos)
Pekka Seppänen.
Pekka Seppänen vaatii käräjäoikeudessa saamansa tuomion kumoamista hovioikeudessa.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Niin sanotun sarjahukuttajajutun käsittely on jatkunut Itä-Suomen hovioikeudessa Kuopiossa. Suurennuslasin alle otettiin keskiviikkona ja torstaina nuorehkon miehen kuolema vuodelta 2010. Hänet löydettiin hukkuneena julkisuudessa sarjahukuttajaksi nimetyn Pekka Seppäsen mökiltä Polvijärveltä.

Käräjäoikeus tuomitsi Seppäsen tapauksessa taposta. Hän sai siitä ja muista syytteistään yhteensä 14,5 vuoden vankeustuomion Pohjois-Karjalan käräjäoikeudesta tammikuussa. Seppänen on valittanut koko tuomiostaan, minkä vuoksi asia käsitellään nyt hovioikeudessa.

Hovioikeudessa kuultiin muun muassa uhrin omaisia, jotka uskoivat alusta alkaen, että uhri oli surmattu. Tutkinta lopetettiin kuitenkin pian ja viralliseksi kuolinsyyksi tuli tapaturmainen hukkuminen.

Omaiset kertoivat olleensa tapauksen jälkeisen parin vuoden aikana kymmeniä kertoja yhteydessä poliisiin, jotta tutkinta olisi aloitettu uudelleen. Uhrin äidin mukaan tuossa vaiheessa "kukaan ei uskonut" heitä.

Uutta tutkintaa jouduttiin lopulta odottamaan vuosia. Siinä vaiheessa Seppäsen mökillä oli tapahtunut vielä kaksi kuolemaa lisää.

Omaiset haluavat nyt, että poliisin toiminta tapauksessa selvitetään.

– Tämä juttu ei olisi lähtenyt liikkeelle, elleivät [äiti ja sisko] olisi olleet sinnikkäitä. He ovat joutuneet taistelemaan läheisensä kuolemaan liittyvien asioiden selvittelyssä, mutta sen tuloksena tapaus johti [käräjäoikeudessa] tuomioon, omaisten asianajaja Harri Kontturi sanoi hovioikeudessa.

Hankki tietoja väärällä nimellä

Kohtalokkaat tapahtumat saivat alkunsa, kun Seppänen haki uhrin, "seurustelukumppaniksi" kutsumansa kolmekymppisen miehen Liperin terveyskeskuksesta heinäkuussa 2010. Käräjäoikeuden tuomion mukaan Seppänen oli saanut selvitettyä miehen kotiuttamisajan valehtelemalla nimensä terveyskeskuksen henkilökunnalle.

Uhri oli tehnyt ennen kuolemaansa kaksi rikosilmoitusta Seppäsestä. Toisen mukaan hän oli joutunut Seppäsen huumaamaksi ja raiskaamaksi. Toisen mukaan Seppänen oli nostanut hänen pankkitililtään luvatta rahaa.

Myöhemmin uhri oli perunut molemmat rangaistusvaatimukset. Käräjäoikeus katsoi perumisen johtuneen siitä, että mies pelkäsi itsensä ja läheistensä puolesta.

Raiskausta koskeneen rangaistusvaatimuksen hän perui viemällä alatyylisen viestilapun poliisiasemalle Seppäsen kanssa. Uhrin sisko kertoi hovioikeudessa, ettei veli edes myöhemmin muistanut käyneensä poliisiasemalla. Päinvastoin uhri meni omaisten kertoman mukaan sokkiin kuullessaan, ettei tapauksesta nostettaisi syytteitä.

Eikö noista polliisiloista ikinä pääse erroon.

Pekka Seppänen poliisin taltioimassa puhelinkeskustelussa

Syyttäjän mukaan uhri yritti pakoilla Seppästä ja kertoi halunneensa mennä vaikka vankilaan, ettei hänen olisi tarvinnut tavata tätä.

Nyt syyttäjänä toimiva Seppo Tiittanen teki aikanaan syyttämättäjättämispäätöksen uhrin jättämästä raiskausilmoituksesta. Jälkeenpäin hän sanoo ratkaisun syntyneen väärillä tiedoilla.

Mökkinaapurit heräsivät kamppailun ääniin

Pekka Seppänen.
Vankeutensa aikana Seppänen on hoikistunut ja kasvattanut tuuhean parran.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Terveyskeskuksesta lähdettyään uhri ja Seppänen jatkoivat jälkimmäisen kesäasunnolle Polvijärvelle. Mukana oli kaksi muuta Seppäsen kaveria. Syyttäjän mukaan mökille lähdettiin "niin hötäkässä", että edes uhrin lääkkeitä ja toista kenkää ei ehditty ottaa mukaan.

Juhlat kävivät nopeasti vaaralliseksi 32-vuotiaalle miehelle. Ennen yötä hän oli jo kaksi kertaa joutunut veden varaan veneillessään Seppäsen kanssa. Sivullisten mukaan humalainen ja huonokuntoinen mies olisi hukkunut jo tuolloin, elleivät he olisi saapuneet apuun. Seppäsellä ei tilanteissa ollut vaaraa.

Hengenvaarallisten veneretkien jälkeen juhlat jatkuivat Seppäsen mökillä. Illan päätteeksi uhri jäi rannalle vedettyyn veneeseen nuokkumaan istuvassa asennossa. Seuraavana aamuna hän oli kuollut, virallisen kuolinsyyn mukaan hukkumalla.

Meillä menee kaikki päivät jos kerrot kaikki sivupolut.

Seppo Tiittanen Pekka Seppäselle hovioikeudessa

Mökkinaapurit kertoivat hovioikeudessa heränneensä yöllä kiivaan väittelyn ja tappelun ääniin sekä veden loiskintaan. Syyttäjän mielestä äänet selittyvät sillä, että Seppänen joko yksin tai jonkun toisen kanssa hukutti uhrin väkisin. Samaan päätyi käräjäoikeus tammikuisessa tuomiossaan.

Käräjäoikeuden tuomiosta valittanut puolustus vetosi tässäkin tapauksessa järkevään tai varteenotettavaan epäilyyn. Seppäsen puolustusasianajaja Seppo Hytösen mukaan uhri olisi voinut kaatua ja hukkua rantaveteen itse humalatilansa vuoksi.

Hovioikeuden kuulustelussa Seppänen kertoi pitävänsä jälkeenpäin mahdollisena, että seurueeseen kuulunut mies on syyllinen tappoon. Tämä mies on sittemmin kuollut.

Uhri kehitti koodikielen avun pyytämiseksi

Uhrin omaisten asianajaja Harri Kontturi kertoi hovioikeudessa, miten omaiset olivat pelänneet uhrin puolesta. Uhri kehitti sisarensa kanssa muun muassa koodikielen, jonka avulla veli olisi voinut pyytää apua Seppäsen tietämättä.

Siskon mukaan koodikieleen turvauduttiin kerran, kun Seppäsen tilalle yritettiin saada ambulanssi. Hovioikeudessa sisko kuitenkin muisteli, ettei hätäkeskus olisi tuolla kerralla suostunut lähettämään ambulanssia vaan neuvonut odottamaan.

Tämä juttu ei olisi lähtenyt liikkeelle, elleivät [äiti ja sisko] olisi olleet sinnikkäitä.

Harri Kontturi

Yhteydenpito perheen kesken oli vaikeaa, koska Seppäsellä oli tapana takavarikoida nuoren miehen puhelimet. Kun poliisi avasi uudelleen tapausten tutkinnan, se takavarikoi Seppäsen kotoa 12 puhelinta. Hovioikeudessa Seppänen kutsui puhelimia omikseen, mutta uhrin omaiset väittivät kuvien perusteella, että ainakin kaksi niistä oli samanlaisia kuin ne puhelimet, jotka uhri oli kadottanut.

Silloin kun omaiset eivät saaneet yhteyttä mieheen, he pyysivät Seppästä antamaan tämän soittaa perheelleen. "Voitko antaa [uhrin] soittaa? Se ei oo sulta pois", yhdessä Seppäsen saamassa viestissä vedottiin.

Ennen kohtalokasta illanviettoa Seppäsen puhelimeen oli tullut uhrin allekirjoituksella tekstiviesti. Siinä pyydettiin Seppästä hakemaan uhria luokseen. Omaiset kertoivat kuitenkin hovioikeudessa, että tuohon aikaan uhrilla oli käytössään eri liittymä kuin mistä viesti oli lähetetty. Viesti oli lähetetty puhelimesta, joka oli hävinnyt jo aiemmin.

"Eikö noista polliisiloista pääse erroon"

Syyttäjä Seppo Tiittanen oli valmistellut Seppäselle peräti 85 kysymyksen patterin seitsemän vuoden takaisista tapahtumista. Suorien vastausten saaminen kierrelleeltä ja kaarrelleelta Seppäseltä oli kuitenkin hyvin vaikeaa.

Kun syyttäjä tivasi Seppäseltä, missä hän oli tavannut uhrin, tämä vastasi kertoilemalla keväällä jäätyneestä navetan vesijohdosta.

– Meillä menee kaikki päivät jos kerrot kaikki sivupolut, syyttäjä valitti.

Lopulta kuulustelu jouduttiin jopa keskeyttämään, jotta puolustusasianajaja voisi ohjeistaa Seppästä kuulustelussa käyttäytymisestä.

Hovioikeudessa kuultiin myös tallenteita puhelinkeskusteluista, joita Seppänen ja uhrin kuolinyönä mökillä ollut nainen kävivät viisi vuotta tapahtuneen jälkeen. Tuossa vaiheessa rikostutkinta Seppäsen mökillä sattuneista monista kuolemantapauksista oli jo aloitettu.

Seppäsen naistuttava tiedusteli tältä, kuka ihme oli vuonna 2010 kuollut mies, jonka kuoleman vuoksi häntä kuulusteltiin. Syyttäjän mukaan nainen oli mahdollisesti tuntenut uhrin vain tämän lempinimeltä. Seppänen ei myöntänyt puhelimessa tietävänsä tapauksesta mitään.

– Eikö noista polliisiloista ikinä pääse erroon, Seppänen murehti naiselle puhelimessa paksulla pohjoiskarjalaisella murteella.

Nyt Pekka Seppänen vastaa hovioikeudessa syytteisiin tästä ja kahdesta muusta hänen mökillään sattuneesta kuolintapauksesta.

Lainvoimaista tuomiota voidaan joutua odottamaan pitkään

Kontiolahtelaisen 52-vuotiaan Pekka Seppäsen käräjäoikeudesta saama tappotuomio oli osa isoa, yhteensä 14,5 vuoden vankeustuomiota. Hänet tuomittiin kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, heitteillepanosta, alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä.

Seppänen valitti koko käräjäoikeuden tuomiosta ja vaatii hovioikeudelta tuomion kumoamista. Syyttäjä valitti hovioikeuteen kahdesta tapon yrityksestä, joiden osalta syyte Seppästä vastaan hylättiin käräjäoikeudessa. Lisäksi syyttäjä hakee kovennusta kahta muuta kuolemantapausta koskevaan syytekohtaan sekä alkoholirikosta ja paritusta koskeneisiin syytekohtiin.

Tapaus käsitellään poikkeuksellisesti kahdella paikkakunnalla, Kuopiossa ja Joensuussa. Istunto jatkuu ensi viikolla Joensuussa.

Hovioikeuden käsittely päättyy kahden viikon kuluttua, mutta tuomiota voidaan joutua odottamaan vielä pitkään. Lisäksi on mahdollista, että jutulle haetaan vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta ennen lainvoimaista tuomiota.

Juttua tarkennettu 8.9: Tarkennettu kohtaa, jossa puhutaan koodikielen kehittämisestä. Tarkka muotoilu on, että koodikielen kehitti uhri siskonsa kanssa.

Lue seuraavaksi