1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kim Wall

Tanskalaiskeksijä: Ruotsalaistoimittaja kuoli tapaturmaisesti

Oikeus jatkoi toimittaja Kim Wallin murhasta tai taposta epäillyn Peter Madsenin vangitsemista. Madsen sanoo, että raskas luukku osui toimittajaa päähän sukellusveneessä.

Poliisin teknikot tutkivat alusta Kööpenhaminan satamassa, Tanskassa 13. elokuuta. Kuva: Jens Noergaard Larsen / EPA

Kööpenhaminassa tuomioistuin on jatkanut neljällä viikolla tanskalaisen amatöörikeksijän Peter Madsenin vangitsemista. Madsen pidetään vangittuna ainakin 3. lokakuuta asti.

Madsenia epäillään ruotsalaisen toimittaja Kim Wallin murhasta tai taposta.

Oikeus myös päätti, että Madsenin mielentila tutkitaan oikeuspsykiatrisessa tutkimuksessa. Madsen ei ollut vapaaehtoisesti halunnut mielentilatutkimukseen.

Madsen pysyi oikeudessa kertomuksessaan, että ruotsalainen toimittaja Kim Wall kuoli tapaturmaisesti Madsenin yksityissukellusveneessä.

Madsenista juttua tekemässä ollut toimittaja Kim Wall katosi elokuun alkupuolella. Hänen tiedettiin käyneen sukellusvenematkalla Madsenin kanssa.

Madsenin Nautilus-sukellusvene lähti satamasta 10. elokuuta kello 19:n maissa. Seuraavana päivänä sukellusvene upposi. Madsen pelastettiin mereltä, ja hän kertoi vieneensä Wallin maihin edellisiltana. Wallin silvottu ruumis löydettiin myöhemmin merestä.

Kööpenhaminassa vangitsemisoikeudenkäynnissä esiintynyt Peter Madsen sanoo, että Wall kuoli, kun hänen päähänsä osui sukellusveneen tornin raskas luukku paluumatkalla Kööpenhaminaan.

Muutoksia kertomukseen

Madsen sanoi oikeudessa, ettei hän tiedä, miksi 70 kilon painoinen luukku putosi Wallin päähän.

Syyttäjän mukaan Madsenin versio tapahtumista poikkeaa osittain aiemmasta kuulustelukertomuksesta. Tuolloin Madsen kertoi horjahtaneensa sukellusveneen tornissa ja pudottaneensa luukun Wallin päähän, kun tämä oli nousemassa sukellusveneestä.

Madsen kertoo joutuneensa paniikkiin, kun hän tajusi Wallin kuolleen. Hän myöntää pudottaneensa toimittajan ruumiin mereen.

Madsen tunnustaa syyllistyneensä hautarauhan rikkomiseen, ruumiin asiattomaan käsittelyyn, kun hän hautasi Wallin ruumiin mereen. Hän kiistää paloitelleensa ruumista.

Madsen kertoo itse upottaneensa sukellusveneensä tapahtuneen jälkeen.

Syyttäjä vaati, että Madsen pidetään edelleen vangittuna ja hänen mielentilansa tutkitaan. Syyttäjä vaati myös lupaa tutkia Madsenin tietokoneet.

Amatöörikeksijä Madsen tunnetaan Tanskassa nimellä Raketti-Madsen, koska hänen pyrkimyksensä on ollut rakentaa avaruuslentoon kelpaava raketti. Madsen on perustanut hankkeeseen Raketti-Madsenin avaruuslaboratorio -nimisen organisaation.

Madsen ja vapaaehtoisten ryhmä sai vuonna 2008 valmiiksi Nautilus-sukellusveneen, joka hänen mukaansa on maailman suurin yksityisin voimin rakennettu sukellusvene.