Sosialistiset arvot kunniaan – Kiina kiristää televisiosensuuria

Kiinan televisiolle on äskettäin annettu uusia säädöksiä, joissa vaaditaan muun muassa lisää isänmaallisuutta.

Televisiosensuuri
Kiinalaiset opiskelijat katselevat ohjelmaa kiinan avaruusohjelmasta.
Kiinalaiset opiskelijat katselevat ohjelmaa kiinan avaruusohjelmasta.How Hwee Young / EPA

Tuoreessa 14-osaisessa ohjeistossa painotetaan, että esimerkiksi primetime-televisio-ohjelmien tulee ylistää kommunistista puoluetta, isänmaata, kansaa ja sen sankareita.

Televisiodraamojen taas tulisi "hyödyntää keskeisiä sosialistisia arvoja ja keskittyä merkittäviin vallankumouksellisiin ja historiallisiin teemoihin".

Populistinen ja kevyt hömppäviihde on pannassa. Sellaisen tilalle halutaan "tarkoin mietittyjä, kauniita, taidokkaita ja hyvin tehtyjä televisiodraamoja, jotka rikastuttavat massojen henkistä ja kulttuurista elämää".

Määräykset ovat Kiinan valtiollisen propagandakoneiston uusin pyrkimys kontrolloida ja hillitä mediaa.

Aikaisempiin yrityksiin kuuluu muun muassa rap-video (siirryt toiseen palveluun), jossa kiinalaiset hiphopparit sanovat painokkaan ein Etelä-Korean ohjuspuolustusjärjestelmälle.

Huono maku on pannassa

Viime viikolla viranomaiset ojensivat suurta Hunan Television -yhtiötä, koska se oli asettanut viihteen ideologiaa tärkeämmäksi asiaksi.

Yhtiön Minne olemme menossa, isä? -sarjan esittäminen keskeytettiin, koska se ei edistänyt "nuorten henkilöiden tervettä kasvua". Sarja keskittyi julkisuudesta tunnettuihin isiin, jotka matkustelivat lastensa kanssa.

Kesäkuussa Kiinan viranomaiset tiedottivat poistavansa netistä videoita ja ohjelmia, jotka "vahingoittavat kansallista imagoa" ja "halventavat johtajia."

Viranomaiset ovat myös sulkeneet viime aikoina suoratoistopalveluja sekä ja julkkiksista kertovia juorublogeja, koska ne ovat edustaneet "huonoa makua".

Lähteet: AFP