1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. trooppinen hirmumyrsky

Atlantin hurrikaanikausi on huipussaan – Kuusi kysymystä hirmumyrskyistä

Hurrikaanien määrä vaihtelee vuosittain melko paljon, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Hurrikaani Irman tuulet ovat voimistuneet jo 82 metriin sekunnissa. Kuva: NASA / NOAA Handout

Atlantin hurrikaanisesonki on nyt kiivaimmillaan. Tuskin Harveysta on päästy, kun seuraava hurrikaani Irma jo kerää voimiaan merellä. Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, mitä hurrikaaneista kannattaa tietää.

Miten hurrikaani syntyy?

Hurrikaani saa alkunsa trooppisesta matalapaineesta päiväntasaajan lähellä. Kunnon hirmumyrskyn syntyminen vaatii sopivia tuulioloja ja ennen muuta riittävän lämmintä pintavettä, vähintään 26–27-asteista, Huutonen kertoo.

Aivan päiväntasaajalla hurrikaaneja ei esiinny, koska siellä ei ole pyörteen tarvitsemaa coriolisvoimaa.

Myrsky saa nimen, kun se on voimistunut trooppiseksi myrskyksi eli tuulten keskinopeus on 17–33 metriä sekunnissa. Kun myrskytuulten nopeus yltää vähintään 33 metriin sekunnissa, kyse on jo hurrikaanista.

Atlantin hurrikaanikausi kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Se on voimakkaimmillaan elokuun lopusta syyskuulle.

Vakaviksi hurrikaaneiksi luetaan luokkien 3–5 hurrikaanit. Eilen tiistaina viitosluokkaan voimistunut Irma on tämän vuoden neljäs hurrikaani ja toinen vakava hurrikaani.

Syntyykö hurrikaaneja yhtä paljon joka vuosi?

Ei, vaan määrät vaihtelevat melko paljon, Huutonen sanoo. Pitkän ajan vuosittainen keskiarvo Atlantilla on noin 11 nimettyä myrskyä, kuusi hurrikaania ja kaksi vakavaa hurrikaania vuodessa.

Huutosen mukaan Meksikonlahden vesi on ollut tänä vuonna 1,5–2 astetta tavallista lämpimämpää, mikä antaa hurrikaaneille lisäpotkua.

Tästä vuodesta ennustettiin alun perin tavallista helpompaa hurrikaanivuotta, sillä heikon El Niño -ilmiön odoteltiin kehittyvän syksyyn mennessä.

El Niñon vaikutus vähentää hurrikaaneja. Huutosen mukaan se muuttaa Atlantin tuulioloja niin, että pyörremyrskyjen muodostuminen häiriintyy.

El Niñoa ei kuitenkaan alkanut kuulua, joten Yhdysvaltain sää- ja merentutkimuslaitos NOAA muutti elokuussa ennustettaan ja arvioi, että hurrikaaneja tulisi sittenkin tavanomaista enemmän.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

NOAA:n arvion mukaan nimettyjä myrskyjä olisi tänä vuonna luvassa 14–19, hurrikaaneja 5–9 ja vakavia hurrikaaneja 2–5.

Hurrikaani Katrinan aiheuttamista tuhoista muistettu vuosi 2005 oli historiallisen hurja myrskyvuosi. Myrskyjä nimettiin kaikkiaan 27 ja ennätykselliset viisi hurrikaania voimistui luokkaan 5.

Miten nopeasti hurrikaanit laantuvat?

Yleensä päivässä tai parissa rantautumisen jälkeen, Matti Huutonen kertoo.

– Kun hurrikaani tulee mantereen päälle, sen energiansyöttö loppuu ja myrsky laantuu melko äkkiä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jos hurrikaani ei rantaudu vaan jää lämpimän meren ylle, se voi hyvin pysyä hirmumyrskylukemissa viikon päivät tai pidempäänkin.

Hurrikaanien rippeet voivat joskus saapua Eurooppaan asti, tosin niin paljon heikenneinä ja muuttuneina, että yleensä niitä ei muista matalapaineista erota.

Miksi Harvey oli niin poikkeuksellinen hurrikaani?

Ensinnäkin Harvey oli todella voimakas. Se oli kategorian 4 hurrikaani rantautuessaan Texasissa. Edellinen yhtä voimakas Texasiin suunnannut hurrikaani oli vuoden 1961 Carla, eikä Yhdysvaltoihin ollut rantautunut samanveroisia hurrikaaneja 12 vuoteen.

Lisäksi Harvey jäi junnaamaan rannikolle. Tavallisesti pyörremyrskyt suuntaavat sisämaahan ja laantuvat edetessään. Harvey jäi poikkeuksellisten sääolojen vuoksi "puristuksiin" rannikon ylle, poikkesi välillä merelle ja rantautui uudestaan voimistuttuaan taas. Harvey rantautui kaikkiaan kolme kertaa, mikä selittää sen aiheuttamia huimia sademääriä.

Harveyn kummallista kulkureittiä oli myös vaikea ennustaa. Matti Huutosen mukaan Irma vaikuttaa helpommin ennakoitavalta: kaikki Irmaa koskevat ennusteet näyttävät sen suuntaavan kohti Floridaa, jonne se saapunee viikonloppuna. Sitä ennen Irman ennustetaan pyyhkivän Karibian saaria.

Erikoista Harveyssa oli sekin, että sen tuhot johtuivat pääosin runsaista sateista. Yleensä isoimmat vahingot seuraavat hurrikaanin matalapaineen ja tuulten aiheuttamasta myrskyaallosta, ei niinkään tuulista tai sateista.

Mitä eroa on hurrikaanilla ja tornadolla?

Nimitykset hurrikaani, taifuuni ja trooppinen sykloni kuvaavat kaikki samaa ilmiötä: trooppista hirmumyrskyä. Eri merialueilla niistä käytetään eri nimiä. Hirmumyrskyjen läpimitta on satoja kilometrejä ja kesto päiviä. Vaikutukset ovat sen mukaisesti laajoja.

Tornadot sen sijaan ovat pieniä, ukkospilvien yhteydessä esiintyviä pyörremyrskyjä. Yhdysvalloissa ne voivat kestää joitakin tunteja, Huutonen sanoo. Suomessa tällaiset pyörremyrskyt kestävät tyypillisesti minuutteja ja niitä kutsutaan trombeiksi.

Kuka hurrikaanit nimeää?

Maailman ilmatieteen järjestö ylläpitää hurrikaanien nimilistoja. Listat kiertävät niin, että samoja nimiä käytetään joka kuudes vuosi.

Nimi poistetaan listoilta lopullisesti, jos myrsky aiheuttaa niin paljon kuolonuhreja tai aineellisia vahinkoja, että sen kierrätys katsottaisiin sopimattomaksi. Esimerkiksi Katrina ja Sandy kuuluvat tällaisiin nimiin.

Kullakin listalla on vuorotellen miesten ja naisten nimiä A:sta W:hen eli 21 kappaletta. Trooppinen myrsky Jose on jo ehditty nimetä Irman jälkeen – seuraavaksi vuorossa on Katia.

Jos jollekin vuodelle varatut nimet loppuvat, avuksi otetaan kreikkalaiset kirjaimet. Vuonna 2005 myrskyjä riitti Zetaan asti.

Lähteinä käytetty lisäksi Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun)ja Yhdysvaltain sää- ja merentutkimuslaitoksen NOAA:n (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuja.

Lue myös:

Turisteja pyydetty poistumaan Floridan Key Westistä – Irma-hurrikaanin tuulet jo ennätysnopeita

Karibian saaria lähestyvä Irma-myrsky voimistui viitosluokan hurrikaaniksi