Apulaispormestari Nasima Razmyar moittii perussuomalaisia "laiskoiksi" – Eivät tulleet kokouksiin

Helsingin perussuomalaiset hylkäsivät eilen pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) strategiaehdotuksen paperittomien terveydenhuollon takia. Apulaispormestari syyttää perussuomalaisia nyt laiskuudesta.

kuntapolitiikka
Nasima Razmyar.
Nasima Razmyar.Jarno Kuusinen / AOP

Eilen maanantaina piti olla suuri päivä Helsingin uudelle pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok.). Ensimmäinen puolueiden yhdessä kirjoittama Helsingin strategia, eli paperi, joka linjaa Helsingin kaupungin päätöksiä seuraavat neljä vuotta, piti hyväksyä kaupungihallituksessa. Huolella kirjoitettu paperi oli ainakin yritetty tehdä kaikkien puolueiden kanssa yhteistyössä.

Perussuomalaiset läjäyttivät kuitenkin pommin pöydälle: he hylkäsivät strategian. Jättäytyivät siis pois strategian linjauksista. Kokonaistulokseen tämä ei vaikuta, strategia hyväksyttiin kaupunginhallituksessa muiden äänillä ja se jatkaa kulkuaan valtuustoon, mutta eripuraa perussuomalaiset saivat heti kylvettyä.

– Kyllä. Hylkäsimme strategian, koska emme saaneet siihen meidän asioita läpi. Turha semmoista paperia on allekirjoittaa, tiivistää Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Raatikainen.

Eivät mukana valmistelussa

Kaupunginhallituksessa asia nähdään kuitenkin toisin. Moni Helsingin kaupunginhallituksen jäsenistä ei edes tiennyt, mitä perussuomalaiset olisivat halunneet strategiaan kirjata. Perussuomalaiset eivät olleet neuvotteluissa enää mukana viimeisillä kahdella kerralla, kun strategiaa on muokattu. Kukaan ei myöskään tiennyt miksi he eivät olleet neuvotteluissa, vaikka heitä oli pyydetty mukaan.

Erityisen tuohtunut asiasta on apulaiskaupunginjohtaja Nasima Razmyar (sd.).

– Tässä koko asiassa ei ole mitään järkeä. Ryhmä, joka ei ole ollut lainkaan neuvottelemassa asioista, jättäytyy (strategiasta) pois. Surullisinta tässä kaikessa on, että he eivät ole olleet valmiita edes keskustelemaan. Ja jos politiikassa ei ole valmis neuvottelemaan ja keskustelemaan, silloin voi kysyä, mikä heidän arvonsa politiikassa edes on, apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sanoo.

Kansanedustaja Mika Raatikainen (PS) Ylen Aikaisen Studiossa.
Mika Raatikainen.Petteri Juuti

– Ja toisekseen, ovatko he näin vastuuttomia, että tekevät politiikkaa näin vastuuttomalla tavalla. Useat kymmenettuhannet helsinkiläiset ovat kuitenkin heitä äänestäneet, Razmyar kysyy.

– Politiikassa lähtökohta on se, että ensin neuvotellaan asioista ja keskustellaan. Sanotaan miksi ollaan eri mieltä ja mitä pitäisi saada tilalle ja miksi. Mutta jos ei olla valmiita tekemään mitään asioiden eteen, vaan ollaan vain laiskoja, yksinkertaisesti vain laiskoja. Ja sitten vain tullaan ja pyyhitään yhdellä valtuustokeskustelulla kaikki, Razmyar jatkaa.

– Tässä käytöksessä on minusta kyse vain laiskuudesta, epäloogisuudesta ja äänestäjien pettämisestä, ja jonkun on tämä asia sanottava ääneen, Razmyar jatkaa.

Muuta tekemistä

Perussuomalaiset pitävät laiskuuspuheita suoranaisena koulukiusaamisena. Heidän mielestään strategiakokouksiin ja valmisteluun oli turha osallistua, koska oli jo ajoissa selvää, että heidän näkemyksensä eivät mene läpi mihinkään.

– Me olimme kahdessa ensimmäisessä kokouksessa. Kolmanteen kokoukseen tuli kahta minuuttia vaille neljä kutsu, ja kokous olisi alkanut jo puolentoista tunnin kuluttua, minulla oli jo muuta tekemistä. Ei ollut enää järkeä mennä sinne, Perussuomalaisten puheenjohtaja Mika Raatikainen kertoo.

– Ja viimeisessä strategiakokouksessa ei ollut enää mitään järkeä. Olin nähnyt jo ne paperit, eikä siellä ollut yhtään meidän asiaa paperilla. Ei minulla ole tarvetta mennä kokouksiin, jos tietää jo etukäteen, miten niissä olisi käynyt. Sinne on turha mennä silloin aikaa tuhlaamaan, Raatikainen kertoo.

Raatikaisen mukaan kaupunginhallituksessa kohtelu Perussuomalaisia kohtaan on ollut jo alusta asti hyvin jäätävää, ja oli sitä myös maanantaina, kun he ilmoittivat hylkäävänsä Helsingin strategian.

– Jäätävyyden kokemus on tietty subjektiivinen, mutta kyllä siellä (kaupunginhallituksessa) näki, että ei oltu tyytyväisiä, kun irtisanouduimme strategiasta, Raatikainen sanoo.

Perussuomalaiset irtisanoutuivat strategiasta ennen kaikkea paperittomien terveydenhoidon ja hätämajoituksen takia. Nyt se otettiin strategiasta kokonaan pois. Mutta tämä ei perussuomalaisille riittänyt, sillä asia käsitellään erillisenä asiana sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa. Perussuomalaiset olisivat halunneet, että nykyinen taso olisi säilytetty.