1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet

Isolla lääketukkukaupalla ongelmia lääketoimituksissa – Apteekkariliitto: Tärkeitä lääkkeitä jäänyt saamatta

Lääketukkukauppa Oriola otti maanantaina käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän, joka on hidastanut lääketoimituksia.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lääketukkukauppa Oriola Finland Oy ei ole saanut toimitettua kaikkia lääkkeitä asiakkailleen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Asiasta kertoo myös Suomen Apteekkariliitto.

Syynä on Fimean mukaan Oriolan maanantaina käyttöön ottama uusi toiminnanohjausjärjestelmä. Käyttöönotto on hidastanut lääkkeiden toimitusprosesseja ja osa lääkkeistä on jäänyt toimittamatta apteekeille ja muille asiakkaille.

– He [apteekit ja muut asiakkaat] eivät saa syötettyä normaaleja tilauksia sisään, jotka saapuisivat huomenna tai ylihuomenna. Toiminnanohjausjärjestelmä kattaa toiminnot aina lääkkeiden tilauksista toimitukseen, kertoo lääkealan toimijoiden valvonnan johtaja Eija Pelkonen Fimeasta.

Pelkonen ei osannut tiistai-iltapäivällä kertoa, kuinka montaa apteekkia tai muuta asiakasta ongelma tällä hetkellä koskee. Pelkonen kuitenkin kertoo saaneensa tiedon, että kaikkein kriittisimmät lääketoimitukset on pystytty hoitamaan asiakkaille.

– Tässä viranomainen eli Fimea vähän patistaa, ettei tilanne pääse kriisiytymään. Ongelmia voi aina tulla ja silloin niihin reagoidaan, jotta lääkkeiden käyttäjät eivät joudu ongelmiin.

Suomen Apteekkariliiton mukaan apteekeissa on jo jouduttu ikäviin tilanteisiin, kun asiakkaille tilattuja tärkeitä lääkkeitä ei ole tullutkaan tukkuliikkeestä.

– Tämä on lääkitysturvallisuuden kannalta vakava tilanne. Toivomme, että Oriola pystyy toimittamaan puuttuvat lääkkeet mahdollisimman pian, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kommentoi tiedotteessa.

Apteekit pyrkivät varmistamaan lääkehoidon keskeytymättömän jatkumisen tarjoamalla vastaavaa vaihtokelpoista rinnakkaislääkettä tai hankkimalla asiakkaan tarvitseman lääkkeen toisesta apteekista. Apteekeissa tehdään kaikki mahdollinen, jotta asiakas saa tarvitsemansa lääkkeen.

Fimean Pelkonen kertoo, että Oriolan kaltaisia ongelmia lääketoimituksissa sattuu hyvin harvoin.

Oriola: Kriittiset lääketoimitukset priorisoitu

Oriola on ilmoittanut Fimealle priorisoineensa kriittiset lääketoimitukset. Fimea on edellyttänyt Oriolaa tiedottamaan välittömästi asiakkaitaan toimitushäiriöiden laajuudesta ja arvioidusta kestosta.

Oriolalta on edellytetty myös selkeitä ohjeita siitä, miten asiakkaiden kiireelliset ja potilaiden lääkitysturvallisuuden kannalta välttämättömät lääketilaukset ja -toimitukset saadaan tehtyä. Heidän on myös toimitettava ohje, miten mahdollisissa ongelmatilanteissa asiakkaiden tulee toimia.

Oriola Finland Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Virtanen kertoo, että lääketoimitusongelma koskee koko maata, mutta tänään tiistaina ongelma koski erityisesti Pohjois-Suomea. Toimitushäiriön piiriin kuuluu Virtasen mukaan sekä resepti- että käsikauppalääkkeitä eikä vain tiettyjä lääkkeitä.

– Teemme kaikkemme, että lääkkeet toimitetaan sairaaloihin ja apteekkeihin ja sitä kautta kuluttajille, vakuuttaa Virtanen.

Virtanen kertoo, että lääketoimituksissa tulee olemaan jonkin verran puutteita vielä huomenna keskiviikkona. Hän arvioi, että viimeistään viikon loppupuolella lääketoimitusten pitäisi toimia normaalisti.

Oriola on suomalainen pörssiyhtiö, jonka markkinaosuus Suomen lääkemyynnistä vuonna 2014 oli 46 prosenttia. Suurempi on vain Tamro Oyj 54 prosentin markkinaosuudellaan.