1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. malaria

Pikkutytön malariakuolema hämmentää Italiassa

Nelivuotias tyttö sai tartunnan Pohjois-Italiassa, jossa malariaa ei pitäisi esiintyä.

malaria
Malariaa levittävä Anopheles-hyttynen.
Malariaa levittäviä Anopheles-hyttysiä ei tiettävästi pitäisi olla Italiassa.EPA / Stephen Morrison

Italiassa terveysviranomaisia ihmetyttää uutinen nelivuotiaan tytön malariakuolemasta. Tapaus on harvinainen, koska tyttö on ilmeisesti saanut tartunnan Italiassa, josta tauti on hävitetty jo lähes 50 vuotta sitten.

Sofia Zago kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sairaalassa Brescian kaupungissa Pohjois-Italiassa. Sairaus diagnosoitiin malariaksi lauantaina ja tyttö siirrettiin tehohoitoon, mutta hänen tilansa huononi nopeasti.

Hän ei ollut käynyt maissa, joissa malaria on yleinen. Italian terveysministeriö aikoo lähettää asiantuntijoita tutkimaan tapausta.

– Tapaus on epäselvä, koska emme osaa selittää, kuinka hän sai tartunnan, sanoo italialainen tartuntatautiasiantuntija Luigi Gradoni.

Malariahyttysiä.
Vielä 1800-luvulla malaria oli Italiassa yleinen tauti.EPA / Stephen Morrison

Malaria ei tartu ihmisestä toiseen, vaan leviää naaraspuolisten Anopheles-hyttysten pistojen välityksellä. Hyttyslaji on Italiasta pääosin hävitetty.

Italiassa, kuten muissakin Euroopan maissa, malariaan sairastuu nykyään muutamia ihmisiä vuosittain. Tällöin kyse on kuitenkin yleensä siitä, että tartunta on saatu ulkomailla tai malariaa kantava hyttynen on tullut maahan lentomatkustajan matkalaukussa esimerkiksi Afrikasta.

Sofia Zagon sairastumisen yksi mahdollinen selitys voi olla, että hän oli aiemmin saanut hoitoa diabetekseensa sairaalassa, jossa hoidettiin myös kahta muuta malariaan sairastunutta tyttöä. He olivat saaneet malariatartunnan Afrikassa ja ovat toipuneet sairaudesta.

Sitä, kuinka tauti olisi tarttunut tytöistä toiseen, ei kuitenkaan tiedetä.

Vielä 1800-luvulla malaria oli Italiassa yleinen, erityisesti maan keski- ja eteläosissa. Taudin nimi tulee italian kielen sanoista mal aria eli huono ilma.

1900-luvulla malariahyttysiä hävitettiin laajoin kampanjoin esimerkiksi kuivattamalla suoalueita. Maailman terveysjärjestö WHO totesi malarian hävinneen maasta vuonna 1970.

Lue seuraavaksi