Herätys: Kolme syytä, miksi Isis vaikenee Turun iskusta, hurrikaani lähestyy Floridaa, loppuviikolla viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Valo siivilöityy puiden välistä metsässä.
Pentti Kallinen / Yle

Turun puukotusisku voi olla terroristeille imagohaitta

Isis ilmoittautuu tavallisesti nopeasti Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen arkkitehdiksi. Turun puukotusiskusta Isis kuitenkin pysyttelee hiljaa. Mistä se johtuu? Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee nostaa esiin kolme asiaa, jotka hiljaisuudesta voidaan päätellä.

 Muistokynttilöitä ja -kukkia puukotusten uhrien muistolle Turun torilla  29. elokuuta 2017.
Muistokynttilöitä ja -kukkia puukotusten uhrien muistolle Turun torilla 29. elokuuta 2017.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Metsien yhteisomistus lisääntyy

Metsien perinteinen yksityisomistus vähenee, kun yhä useammat metsänomistajat liittävät maansa osaksi niin sanottua yhteismetsää. Yhteismetsiä on perustettu jo nelisensataa. Niiden määrä kasvaa, koska monet pieniä aloja omistavat kaupunkilaiset eivät pysty itse hoitamaan metsäänsä. Lisäksi sukutilat halutaan pitää yhtenäisinä.

Mikkeli tarjoaa ilmaiset bussikyydit koululaisille

Peruskoululaiset pääsevät Mikkelissä nauttimaan ilmaisista bussimatkoista. Ilmaiset kyydit eivät koske pelkästään koulumatkoja, vaan myös vapaa-aikaa ja lomia. Kahden vuoden kokeiluun on lähdetty Pieksämäen innoittamana, jossa neljän vuoden aikana on saatu ilmaiskyydeillä aikaan jopa säästöjä. Mallia on käyty ihmettelemässä eri puolilta Suomea.

Koululaiset odottavat bussia.
Tarja Nyyssönen / Yle

Hurrikaanien määrä vaihtelee vuosittain

Atlantin hurrikaanikausi on tällä hetkellä kiivaimmillaan. Harvey-hurrikaani aiheutti suuria tuhoja Texasissa ja Louisianassa viime viikolla. Floridassa varaudutaan mahdollisesti viikonloppuna iskevään Irma-hurrikaaniin. Tästä pääset kärryille muun muassa siitä, miten hurrikaanit syntyvät ja mitä eroa on hurrikaanilla ja tornadolla.

Hurrikaani Irma
AOP

Etelässä pilvistyy, lännessä ja pohjoisessa paistaa vielä tänään

Etelä- ja Keski-Suomessa pilvisyys lisääntyy, mutta pohjoisessa ja länsirannikolla aurinkoinen, melko lämmin sää jatkuu tämän päivän, arvioi Ylen meteorologi Matti Huutonen. Torstaina on viileää ja tuulista. Lapissa sää pysyy yhä poutaisena. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.