1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KSML: 1 400 turvapaikanhakijaa saanut lähtökäskyn Suomesta

Tänä vuonna 2 500 maastapoistumiskäskyn saanutta ulkomaalaista on palautettu kotimaihinsa. Heistä noin 1 000 on lähtenyt vapaaehtoisesti, noin 1500 on lähtenyt matkaan vasta poliisin avustamana.

Vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä ennätysmäärä lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ulkomaalaista. Kuva: Kati Teirikko / Yle

Vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä ennätysmäärä, noin 1 400 lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ulkomaalaista.  Heille on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös maasta poistamiseksi.

Poliisin mukaan heidän määränsä kasvaa koko ajan.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen arvioi Keskisuomalaisessa (siirryt toiseen palveluun), että viime vuosien turvapaikkavyöryjen aiheuttamat palautukset työllistävät poliisia vielä ainakin pari vuotta.

Vastaanottokeskuksissa asuu yhä tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet maahanmuuttovirastosta valituskelpoisen kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Poliisi varautuukin lisäresurssiin palautuksissa.

– Olemme varautuneet tarvittaessa siirtämään palautustehtäviin lisää poliisiresurssia muista tehtävistä. Myös budjettiriihessä osoitetusta lisärahoituksesta tullee olemaan apua, Poutanen Poliisihallituksesta pohtii.

Eri oikeusasteista punaista valoa

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä noin 11 000 turvapaikanhakijaa, jotka ovat joko saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen Migristä tai valitukseensa kielteisen päätöksen hallinto-oikeudesta.

Lisäksi noin 2 700 odottaa yhä Migrin turvapaikkapäätöstä.

Kielteinen turvapaikkapäätös on lainvoimainen jo kun se tulee Migristä. Jos päätöksestä valitetaan, se ei ole täytäntöönpanokelpoinen ennen oikeuden päätöstä.

Oikeusasteet korkeinta hallinto-oikeutta myöten ovat pääasiassa hylänneet turvapaikanhakijoiden valitukset.

Avustamistapauksissa poliisi on varmistanut, että maastapoistamispäätöksen saanut on joko omaehtoisesti astellut koneeseen tai palautuspäätöksen saanut on palautettu kotimaahansa saakka.