Speden elämäkerta valottaa miestä julkisen roolin takana – listasimme 7 hämmästyttävää asiaa viihdemogulin elämästä

Pertti Spede Pasasen (1930–2001) elämäntyö oli suomalaisen elokuvahistorian merkittävimpiä. Hän teki ja tuotti kymmeniä elokuvia ja lukemattomia tv-sarjoja. Tuomas Marjamäen tänään torstaina julkaistu Spede, nimittäin -elämäkerta valottaa monilahjakasta miestä julkisen roolinsa takana.

Spede Pasanen

1

spede vesihiihtää
Spede Kuopion Sorsasalossa. Kuva Pipsa Pasasen albumi.

Huippukuntoinen sydäntautiliiton kauhu

Spede harrasti nuoresta asti monia urheilulajeja. Hän muun muassa pelasi tennistä, jääkiekkoa ja squashia, keilasi, nyrkkeili ja lenkkeili. Vanhoilla päivillään Spede hurahti golfiin. Mies kammosi lihomista ja liikunta piti vartalon sutjakkaana. Speden ruokailutottumukset sen sijaan olivat idioottimaiset. Mies joi neljä litraa täysmaitoa päivittäin. Taskussa hänellä oli aina voinappeja siltä varalta, että stressi iskee. Silloin auttoi voi, hän uskoi. Spede myös poltti ketjussa, 2-4 askia päivässä. Lääkäreitä mies kammosi. Ja turvavöitä.

2

spede ja orava
Spede ja orava huumoriselfiessä. Spede halusi tehdä koko perheen elokuvia. Kuva: Virpi Torrin albumi

Kiroilla ei saa eikä tissit näkyä

Spede inhosi elokuvasäätiötä, jolta ei juuri herunut tuotantotukea hänen elokuvilleen. Ei, vaikka ne vuodesta toiseen keikkuivat katsojatilastojen kärjessä. Spede rähjäsi, että tuki menee järjestään elokuville, joissa varmasti ei vilahda vitsinpoikanenkaan, sitäkin enemmän yhdyntäkohtauksia ja joiden juoni on hämärä. Elämäkerturi Tuomas Marjamäki uskoo, että mies ei oikeasti rahallista tukea edes halunnut. Elokuvasäätiölle motkottaminen oli Speden kikka saada elokuvilleen ilmaista mainosta. Omissa elokuvissaan viihdemoguli noudatti puritaanisia periaatteita: hän ei koskaan pilkannut uskontoa, isänmaata eikä poliitikkoja, ei näyttänyt paljasta pintaa eikä viljellyt kiroilua. Spedelle oli kunnia-asia tehdä kokoperheen elokuvia.

3

spede
Kusti-isä, Helmi-äiti, Pertti ja pikkuveli Risto kyläreissulla Savonlinnassa. Takana Pertin täti Martta, oikealla isoisä Kustaa. Kuva: Virpi Torrin albumi.

Moottoriturpa oli lapsena mykkä

Pikku-Pertti ei puhunut sanaakaan vielä kolmannella ikävuodellaan. Sitten lukko murtui ja puhe alkoi pulputa. Heti kolmivuotissynttäreillään savolaisveijari otti reippaana vieraita vastaan: " Ae mittee työ toettekaa?" Puhe sujui aikuiseltakin Pasaselta. Ei kuitenkaan vierailla kielillä. Ulkomaanreissuilla mies selitti pärjäävänsä näin: "Ensimmäisen lauseen jälkeen minä aina sanon 'jees'. Sitten toisella kerralla 'ou jees' ja kolmannella 'nou nou'. Seuraavaksi sanon yleensä 'ou nou' ja sitten vielä 'ou nou nou nou!' Täydestä kuulemma meni.

4

Spede ja Ford Mustang
Spede ja Ford Mustanginsa. Virpi Torrin albumi

Koulussa vaivoin pärjännyt miljonääri

Pertti-poikaa koulu ei kiinnostanut. Kovasti rykäisemällä hän kirjoitti ylioppilaaksi pari luokkaa tuplattuaan vuonna 1952. Opinnot eivät olleet älystä kiinni. Aikuisiällä Spede liittyi Mensaan, jonka sisäänpääsyn edellytyksenä on vähintään 131 pisteen älykkyysosamäärä. Suomalaisista kaksi prosenttia täyttää kriteerit. Spede käytti älyään muun muassa bisneksiinsä. Hän loi miljoonaomaisuuden. Elämäkerturi Tuomas Marjamäen mukaan Spede on yksi harvoja koomikoita, joka osasi pitää rahoistaan kiinni ja vieläpä vaurastui merkittävästi elämänsä loppuun asti.

5

spede
Simo Salmisen, Speden ja Vesku Loirin paluu televisioon 1984.

Viihdemiehen televisiotrio

Spedellä oli kotonaan kolme suurta televisiota vierekkäin ja aina yhtä aikaa auki. Yhdessä pyöri Eurosport, jota mies katseli, toisella kotimainen kanava, jota kuunteli ja kolmannessa ulkomainen ohjelma, josta luki tekstit. "Siihen oppii ennen pitkää niin, ettei yhtä telkkaria enää millään viitsi katsoa. Se tuntuu pitkäveteiseltä", Spede selitti.

6

spede baletti
Sancho Panza (Heikki Värtsi) ja Don Quijote (Spede) Kansallisbaletissa 1958Virpi Torrin albumi

Korkeakulttuurin vihaaja balettitanssijana

Spede esitti 1958–1959 Kansallisbaletissa nimiroolin Don Quijotessa. Ja oli innoissaan! Pienoisbaletti oli ohjelmistossa vuoden ajan. Balettimestari George Gé halusi Don Quijoten, köyhän maalaishidalgon rooliin ei-tanssijan, sellaisen pitkän ja komean miehen, joka olisi vastakohta aseenkantaja Sancho Panzan taitavalle tanssille. Joku vihjaisi Spedestä, tv-mainoksissa koikkelehtineesta hujopista ja balelttimestari oli myyty. Elokuvapuolella Spedeä ei onnistanut yhtä hyvin. Hän haki suurin odotuksin Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan alikersantti Rokan roolia. Ei tärpännyt. Spede oli 25-vuotias ja liian nuori iäkkääseen näyttelijäkaartiin.

7

spede
Spede ja Speden Spelit

Vanheneva showmies tahkosi taiteelle mammonaa

Vanhoilla päivillään vuonna 1992 Spede teki Veikkaus Oyn kanssa sopimuksen: Speden Sallittujen leikkien lajivoittajia voi veikata. Kyseessä oli onnenpeli, sillä voittajien numerot arvottiin vasta suorassa tv-lähetyksessä. Seuraavan 14 vuoden aikana Spede tuli näin ansainneeksi Veikkaukselle - eli suomalaiselle kulttuurille, urheilulle ja nuorisotyölle – huikeat miljardi markkaa. Myöhemmin Speden Bingolotto-visailu Ylessä tuotti samalla periaatteella sekin Veikkaukselle miljoonia. Vanhaa viihdemiestä kutkutti. Häntä halveerannut kulttuurieliitti sai nöyrästi anoa hänen ansaitsemiaan varoja. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.