1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Florida

Turisteja pyydetty poistumaan Floridan Key Westistä – Irma-hurrikaanin tuulet jo ennätysnopeita

Hurrikaani Irman uskotaan iskevän alueelle viikonloppuna.

Kuva: Eye Ubiquitous / AOP

Floridassa lomailevia turisteja on pyydetty poistumaan Key Westin lomasaarelta. Turistien odotetaan poistuvan alueelta viimeistään varhain keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

Aluetta uhkaava Irma on luokiteltu kategorian 5 hurrikaaniksi. Länteen liikkuvan hurrikaanin tuulten nopeuden on arveltu yltävän 82 metriin sekunnissa eli 295 kilometriin tunnissa.

Key West kuuluu Keysin saarialueeseen, jossa kaikki saaret yltävät vain noin 1–1,5 metriä merenpinnan yläpuolelle. Turistien lisäksi myös saarien asukkaat evakuoidaan myrskyn alta.

Hurrikaani Irma voi saapua Floridaan viikonloppuna. Sitä ennen sen odotetaan piiskaavan Karibian saaria.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan Irma on jo mittaushistorian voimakkain Atlantilla Karibianmeren ja Meksikonlahden ulkopuolella havaittu hurrikaani.

Karibian ja Meksikonlahden vedet ovat tavallisesti muuta Atlanttia lämpimämpiä ja siten otollisia paikkoja hirmumyrskyjen muodostumiselle. Kun näillä merialueilla voimakkaimmillaan olleet hurrikaanit lasketaan mukaan, Irma kuuluu silti viiden kovimman myrskyn joukkoon 80 viime vuoden aikana.

Juttua korjattu 5.41: Hurrikaani Irman odotetaan saapuvan Floridaan vasta viikonloppuna, ei keskiviikkoiltana.