Kemijärven biosellutehtaan suunnittelu etenee aikataulussa

Heikki Nivala: Investointipäätös tehtaan rakentamisesta tehdään tänä vuonna kuten on luvattu.

Kotimaa
Kiinalaisyhtiö CAMCE:n pääjohtaja Luo Yan ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala
CAMCE:n pääjohtaja Luo Yan ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala Kemijärvellä helmikuussa 2017Tapani Leisti / Yle

Hankeyhtiö Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala vahvistaa, että Kemijärven biosellutehtaan suunnittelu etenee aikataulussaan. Vesi- ja ympäristölupahakemus jätettiin viranomaiselle elokuussa.

Nivala sanoo, että ei ole mitään sellaista, joka hidastaisi hankkeen etenemistä. Hänen mukaansa rahoituksen järjestelyä jatketaan ja neuvotellaan sijoittajia sille 40 prosentin osuudelle, mikä on täyttämättä. Tehtaan hinnaksi on laskettu noin 800 miljoonaa euroa.

Kemijärven biosellutehtaan suurimmaksi rahoittajaksi (51 prosenttia) on lähtenyt kiinalainen valtionyhtiö Camce (China CAMC Engineering Co Ltd). Bioref ja Camce ovat vahvistaneet yhteistyönsä ja sitoutuneet viemään hanketta eteenpäin.

Tehtaan rinnalla suunnitellaan myös logistiikkaa. Alustavan arvion mukaan tehtaan vaatimien kulkuväylien kunnostuksiin ja rakentamiseen tarvitaan noin 140 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on muun muassa silta Kemijoen yli Tapionniemestä Varrioon. Vaatimustasosta riippuen satsaus infraan saattaa nousta jopa 240 miljoonaan euroon.

Rakentamisvaiheessa tehdas työllistäisi lähes 3 000 ihmistä ja tuotantonsa ympärille se loisi noin tuhat työpaikkaa, suoria ja välillisiä.