1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turistien riekkoluvat loppuivat tunnissa – Yrittäjä kokeili monella laitteella, mutta ei saanut lupia

Ulkopaikkakuntalaisille tarkoitettuja riekonpyyntilupia ei enää saa tulevalle talvelle.

Yrittäjä Jarmo Helanderilla (oik.) on matkailuyritys, jonka toimintaan kuuluu matkailijoiden vieminen lohestus- ja riekostusretkille. Kuva: Yle Sápmi

Turistit eivät saa enää tulevalle metsästyskaudelle riekkolupia Inariin, Utsjoelle ja Enontekiölle. Ulkopaikkakuntalaisille tarkoitetut riekkoluvat myytiin tunnissa loppuun heti lupamyynnin avauduttua syyskuun 1. päivänä, kertoo Metsähallituksen eräsuunnittelija Sami Pääkkö.

–  Kaikkein suosituimpien pyyntialueiden luvat Inarissa ja Utsjoella loppuivat alle minuutissa. Koko Pohjois-Lapin pyyntialueen eli Enontekiön, Utsjoen ja Inarin luvat loppuivat todella nopeasti, alle tunnissa, sanoo Sami Pääkkö.

Metsähallitus aloitti riekkolupien myynnin viime perjantaina kello 9.00 aamulla. Tänä vuonna Metsähallituksen kiintiöpäätöksen mukainen myyntiin asetettava lupavuorokausien määrä oli 12 253 pyyntivuorokautta.

Ulkopaikkakuntalaiset eivät saa enää riekonpyyntilupia pohjoiseen. Kuva: Jouni Aikio / Yle

Yrittäjä yritti usealla laitteella ostaa lupia

Silloin kun riekkolupia on myynnissä vähän, on oltava kekseliäs saadakseen mitä haluaa. Utsjokelainen Jarmo Helander omistaa matkailuyrityksen, jonka kautta hän vie matkailijoita tunturiin riekonpyyntiin. Toiminnan pyörittämiseksi hän tarvitsee pyyntilupia.

Helanderin mukaan tänä vuonna lupia oli erityisen vaikea saada.

– Itse en saanut lupia silloin kun lupamyynti alkoi, vaikka minulla oli yhtä aikaa avoinna tietokone ja tabletti. Onneksi olin pyytänyt muutamaa ystävääni ostamaan lupia, jotta saimme edes jotain, tuskastelee Helander tilannetta.

Helander sanoo, että ulkopaikkakuntalaisten riekonpyyntilupia on viimeisten vuosien aikana ollut myynnissä vähänlaisesti heikon riekkotilanteen vuoksi. Vuonna 2016 Metsähallituksen kiintiöpäätöksen mukainen myyntiin asetettava lupavuorokausien määrä oli 13 925. Sami Pääkkö Metsähallituksesta kertoo, että myös tuolloin myytiin kaikki riekkoluvat melko nopeasti loppuun.

Riekonmetsästyskausi kestää lähes puoli vuotta. Paras pyyntiaika on syksyn puolella, kertoo Helander.

– Nyt luvat loppuvat jo loka-marraskuussa, vaikka pyynti jatkuukin maaliskuuhun saakka. Keskitalvella ei tosin olekaan niin helppoa pyytää riekkoja, mutta keväällä maaliskuussa olisi vielä hyvät pyyntikelit.

Riekon ja metsäkanalinnun metsästys alkaa 10.9. koko Suomessa. Metsäkanalinnun metsästys loppuu 31.10. Riekon pyyntiaika jatkuu maaliskuun loppuun saakka.

Ulkopaikkakuntalaiset saavat pyytää riekkoja tällä metsästyskaudella vain Inarissa, Enontekiöllä ja Utsjoella. Paikkakuntalaiset saavat pyytää omassa kotikunnassaan koko metsästyskauden.

Päivitetty  6.9.2017 klo 12.43:  Alaotsikko muutettu "Yritti usealla laitteella ostaa lupia siinä onnistumatta" muotoon "Yrittäjä yritti usealla laitteella ostaa lupia"

_Päivitetty 6.9.2017 klo 13.54: Juttua korjattu lupakiintiön osalta. Maa- ja metsätalousministeriö ei ole asettanut Pohjois-Lappiin 13 925 lupavuorokauden kiintiön vaan  määrä on Metsähallituksen kiintiöpäätöksen mukainen myyntiin asetettava lupavuorokausien määrä. _