Irma-hurrikaani on aiheuttanut pahaa aineellista tuhoa Karibialla – Myrskynsilmä näkyy Nasan videolla

Ranskan saarilla Karibialla osa ihmisistä on kieltäytynyt hakeutumasta suojaan myrskyltä. Nasan videolla hurrikaani näkyy kuvattuna avaruudesta.

Uutisvideot: Irma-hurrikaani satelliittikuvissa
Uutisvideot: Irma-hurrikaani satelliittikuvissa

Hurrikaani Irman myrskynsilmä on aiheuttanut pahaa aineellista tuhoa Ranskaan kuuluvilla saarilla Karibian koillisosassa, kertoo ranskalainen ministeri.

Ranskan merentakaiset alueet Saint-Barthélemy ja Saint-Martin on asetettu Ranskan ilmatieteen laitoksen korkeimmalle hurrikaanihälytystasolle. Saint-Martinin saaresta osa kuuluu Alankomaille.

Guadeloupelaisen radiokanavan Twitterissä välittämällä videolla näkyy, millaisia tuhoja on tullut hurrikaanin silmässä olevalla Saint-Martinin saarella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan jopa 7 000 Ranskan saarien asukasta on kuitenkin kieltäytynyt hakeutumasta suojaan myrskyltä.

– Pelkäämme kansalaistemme puolesta, jotka eivät ole halunneet siirtyä suoja-alueille, merentakaisten alueiden ministeri Annick Girardin sanoo Le Parisien -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Ranskan hallitus on ottanut käyttöön ministeriöiden välisen kriisiyksikön, joka hallinnoi pelastustoimia.

Barbuda säästyi pahimmalta

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) myrskyn keskus oli puoli kahdelta Suomen aikaa ylittänyt Barbudan saaren. Barbudalla asuu pari tuhatta ihmistä.

Antiguan ja Barbudan pääministeri Gaston Browne twiittaa, että saarivaltio on säästynyt pahimmalta Irma-hurrikaanissa.

Naapurisaari Antigualla toimivan ABS -tv- ja radioaseman uutispäällikkö Garfield Burford kuvaili uutistoimisto Reutersille, että tuuli oli kiskonut joitakin kattoja irti ja Antiguan ja Barbudan asukkaista lähes kaikki ovat vailla sähköä.

Myös Antigua Chronicle -lehti kirjoitti Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että Barbudalla myrsky on repinyt irti useiden talojen katot.

Antiguan saarelle on pääministeri Brownen mukaan tulossa armeijan kuljetuskoneita pelastustöihin, Antigua Observer -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Maan hallitus on pyytänyt apua tuhojen korjaamiseen Dubaista asti.

Irman tuulten nopeus jopa 82 metriä sekunnissa

NHC:n mukaan Irma jatkaa matkaansa viitosluokan eli kaikista korkeimman kategorian hurrikaanina. Sen tuulet puhaltavat nopeimmillaan noin 82 metriä sekunnissa.

Seuraavina Irman reitillä ovat Britannialle kuuluvat Anguillan saaret sekä St Kitts ja Nevisin saarivaltio.

Palmu huojui tuulessa Puerto Ricossa 5. syyskuuta 2017 myrskyn alla. Kuva: Thais Llorca / AOP

Karibian pikkusaarten jälkeen Irma näyttää olevan matkalla kohti Puerto Ricoa, Dominikaanista tasavaltaa, Haitia ja Kuubaa ennen kuin se mahdollisesti rantautuu Floridaan viikonloppuna.

Hätätila jo julistettu Floridaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo julistanut Irman vuoksi hätätilan Yhdysvaltain Neitsytsaarille, Puerto Ricoon ja Floridaan.

Pohjoisille Neitsytsaarille myrskyn ennustetaan saapuvan keskiviikkona.

Hurrikaanikeskus NHC:n mukaan Irma on mittaushistorian voimakkain Atlantilla Karibianmeren ja Meksikonlahden ulkopuolella havaittu hurrikaani.

Karibian ja Meksikonlahden vedet ovat tavallisesti muuta Atlanttia lämpimämpiä ja siten otollisia paikkoja hirmumyrskyjen muodostumiselle. Kun näillä merialueilla voimakkaimmillaan olleet hurrikaanit lasketaan mukaan, Irma kuuluu silti viiden kovimman myrskyn joukkoon 80 viime vuoden aikana.

Lue myös: