Nordea vaatii palkkamalttia: "Sopimuskorotusten jäätävä alle 1 prosentin"

Finanssikonserni piti ennusteensa Suomen talouskasvusta ennallaan: Sen arvion mukaan talous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia.

kilpailukyky
Nordean valomainos ja lippu talon katolla Helsingin keskustassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Finanssikonserni Nordea perää palkkamalttia syksyn työmarkkinakierroksella, jotta Suomen kilpailukykyä voidaan entisestään parantaa. Nordean mielestä palkkojen sopimuskorotusten on jäätävä korkeintaan 0,7 prosenttiin ja ansiotason nousun noin yhteen prosenttiin.

–  Tämä onnistuu turvaamaan palkansaajien ostovoiman sekä jatkamaan kilpailukyvyn paranemista, uskoo pääekonomisti Aki Kangasharju yhtiön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Nordean mukaan palkkamaltti ja kilpailukyvyn parantaminen ovat tarpeen myös talouskasvun keskellä, jotta Suomi selviää pienemmin kolhuin seuraavasta viennin notkahduksesta.

Talousennuste ennallaan: Kasvu hyytyy

Nordea pitää ennallaan ennusteensa Suomen talouskasvusta: tänä vuonna kasvuksi ennakoidaan 3 prosenttia, ensi vuonna 2 prosenttia sekä 1,5 prosenttia vuonna 2019.

Tästä ennusteesta saatetaan jäädä vuosina 2018–2019, jos palkkoja "nostetaan liikaa" ja talouden rakenneuudistukset hyytyvät vuoden 2019 eduskuntavaalien lähestyessä, Nordea arvioi.

Kotitalouksien vahva kulutus on ollut finanssikonsernin mukaan yllättävää. Nordea arvioi, että asiaan ovat vaikuttaneet vahva luottamus talouteen sekä asuntolainojen lyhennysvapaat.

–  Kulutuksen kasvu on ylittänyt selvästi tulojen nousun, joten säästäminen on vähentynyt. Kulutuksen kasvu ei voi jatkua näin vahvana enää pitkään, kun suuriin palkankorotuksiin ei ole varaa, arvioi ekonomisti Pasi Sorjonen tiedotteessa.

Nordea nosti reippaasti ennustettaan – "Suomen talous kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia"