Hyppää sisältöön

Emma-patsas saa rinnalleen toisen pystin – syntyy muotoilun opiskelijoiden käsissä Kouvolassa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on musiikkialan Emma-gaalan uusi pääyhteistyökumppani.

Kuva: Yle

Opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa toteuttamaan Suomen suurinta musiikki- ja viihdealan palkintogaalaa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Musiikkituottajat ry ovat solmineet kaksivuotisen sopimuksen Emma-gaalan yhteistyöstä.

Musiikkiala palkitsee ensi vuoden helmikuussa vuoden menestyjät jo 32. kerran. Ensimmäiset Emmat jaettiin vuonna 1983.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat syksyn aikana uuden pystin, joka jaetaan vuoden tulokas -palkinnon voittajalle. Se jaetaan perinteisen Emma-patsaan rinnalla.

– Halusimme tarjota opiskelijoille tällaisen mahdollisuuden. Tulokkaan-palkinto oli jotenkin luonteva ottaa tähän, koska molemmin puolin on kyse uusista tekijöistä, Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä sanoo.

Perinteinen Emma-patsas esittää viikinkimalliseen kypärään sonnustautunutta naishahmoa. Gaalassa ojennettava patsas on tunnustus kuluneen vuoden aikana kotimaisen musiikin saralla ansioituneille tekijöille.

Ei korvaa perinteistä Emmaa

Emma-patsaan ohella jaettava erillinen palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa missään kategoriassa. Erityisiä kriteerejä patsaan ulkonäöstä tai materiaalista ei ole opiskelijoille vielä annettu. Sen toivotaan kuitenkin kunnioittavan gaalan pitkää historiaa.

– En usko, että perinteistä pystiä tullaan kokonaan korvaamaan missään vaiheessa. Eikä se ole tarkoituskaan. Erikoispalkinto saatetaan jakaa jatkossa myös jossain toisessa kategoriassa, mutta kerätään nyt kokemuksia ensin, Kyyrä sanoo.

Vuoden tulokas -nimistä palkintoa on jaettu vuodesta 2009. Viime vuonna palkinnon voitti Alma. Aikaisemmin gaalassa sen tilalla on jaettu muun muassa debyyttialbumin palkinto vuosina 1996-2008 sekä vuoteen 2000 asti erikseen vuoden nais- ja miessolistitulokkaiden palkinnot.

Työkokemusta ja suhteita alalle

Uuden patsaan lisäksi Xamkin muodin ja puvustuksen opiskelijat suunnittelevat vuoden tulokas -palkintojen luovuttajien juhlapuvut. Opiskelijat pääsevät myös kehittämään ja toteuttamaan Emma-gaalan some-viestintää.

Juhlapuvut ja jaettava pysti tulevat kulttuurialan opiskelijoiden tehtäväksi Kouvolassa. Some-viestinnän suunnitteluun voivat hakeutua kaikki ammattikorkeakoulun kiinnostuneet opiskelijat eri kampuksilta, myös Kotkasta, Mikkelistä ja Savonlinnasta.

– Aikaisemmin emme ole tehneet opiskelijayhteistyötä tässä laajuudessa. Meille Musiikkituottajiin tulee yhteistyön myötä myös harjoittelijoita töihin. Lisäksi pidämme asiantuntijaluentoja opiskelijoille. Opiskelijat saavat arvokasta kokemusta käytännön työstä sekä verkostoitumisesta alan yritysten kanssa, Kyyrä sanoo.

– Yhteistyö lähti liikkeelle molemminpuolisesta kiinnostuksesta. Musiikkiala on vahvassa nousussa ja kaipaa uusia ja innostuneita tekijöitä, Kyyrä sanoo.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa vuoden 2017 alusta, kun Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulut yhdistyivät.

– Haimme uudenlaista tekemistä. Musiikkiala kiinnostaa opiskelijoitamme luontaisesti. Idea oli Sanna Tammisen, hän toimii mediatoimistossa, jonka kanssa Xamk on tehnyt jo pitkään yhteistyötä, sanoo Xamkin viestintä- ja markkinointipäällikkö Tiivi Pukkila-Nupponen.

Käytännön työ yhteistyösopimuksen tiimoilta alkaa ammattikorkeakoulussa syys-lokakuussa, kun opiskelijat työstävät tiimeissä gaalan some-strategiaa. Kolme parasta tiimiä valitaan toteuttamaan Emman-gaalan viestintää.

Yhteistyö tietää myös näkyvyyttä ammattikorkeakoululle. Xamkille tulee muun muassa oma mediapiste Emma-gaalaan. Myös haastattelupisteelle etsitään kuvaajat ja haastattelijat opiskelijoiden joukosta. Yhteistyö näkyy Xamkin omissa tapahtumissa syksystä lähtien.

Ammattikorkeakoulun ohella gaalan toinen pääyhteistyökumppani on Espoon kaupunki. Kolmatta yhteistyökumppania etsitään vielä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa vuoden 2017 alusta, kun Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulut yhdistyivät.