Hurrikaani iskee Karibialle: Ulkoministeriö lähettänyt tekstiviestejä turisteille – Floridassa asuu noin 20 000 suomalaista

Ulkoministeriö kehottaa hurrikaanialueilla olevia matkustajia seuraamaan paikallisten viranomaisten tiedotteita ja ohjeita.

hirmumyrskyt
Ihmiset ostivat ruokatarvikkeita varastoon hurrikaani Irman vuoksi.
Ihmiset ostivat ruokatarvikkeita varastoon hurrikaani Irman vuoksi Miamissa 5. syyskuuta.Michele Eve Sandberg / AFP

Ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestejä hurrikaani Irman ennustetulla reitillä oleville suomalaismatkailijoille. Tekstiviestejä on toistaiseksi lähetetty Dominikaanisen tasavallan, Puerto Ricon, Haitin ja Kuuban alueille matkustusilmoituksen tehneille matkailijoille, ministeriön viestinnästä kerrotaan.

Eilen tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa lähetetyssä tekstiviestissä kerrotaan hurrikaani Irman ennustettu reitti ja ohjeistetaan Kuubassa olevia matkustajia olemaan yhteydessä omaan hotelliin tietojen saamiseksi, koska verkkoyhteydet maassa ovat niin heikot.

Viitosluokan hurrikaaniksi vahvistunut Irma on jo rantautunut ensimmäisille Karibian saarille. Myrskyn keskus on ylittänyt Barbudan saaren.

Karibian pikkusaarten jälkeen Irma näyttäisi olevan matkalla kohti Puerto Ricoa, Dominikaanista tasavaltaa, Haitia ja Kuubaa ennen kuin se mahdollisesti rantautuu Floridaan viikonloppuna.

4. syyskuuta tehty kartta hurrikaani Irman mahdollisesta reitistä.
4. syyskuuta tehty kartta hurrikaani Irman mahdollisesta reitistä.EPA

Floridassa oleville suomalaisille ei vielä tekstiviestejä

Ulkoministeriön mukaan keskiviikkoaamuun mennessä 32 suomalaista oli tehnyt matkustajailmoituksen Kuubaan, kolme Dominikaaniseen tasavaltaan ja kolme Haitiin. Puerto Ricossa ei ole tällä hetkellä matkustusilmoituksen tehneitä suomalaismatkailijoita.

Floridassa matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia on 59. Heistä kuusi on Key Westin lomasaarella, mistä turisteja on pyydetty poistumaan keskiviikkona. Ulkoministeriö ei ole vielä lähettänyt tekstiviestejä Floridassa oleville suomalaismatkailijoille.

Todellisuudessa alueella olevien suomalaisturistien määrä lienee paljon suurempi, sillä läheskään kaikki eivät tee ulkoministeriölle matkustusilmoitusta. Ulkoministeriö toivookin kaikkien alueella matkustavien suomalaisten tekevän matkustusilmoituksen (siirryt toiseen palveluun).

Pysyvämmin Floridassa asuu ulkoministeriön arvion mukaan noin 20 000 suomalaista.

Matkatoimistot eivät vielä reagoineet

Myrskyalueelle matkoja järjestävät matkatoimistot ja Finnair kertovat seuraavansa tilanteen kehitystä. Alueella ei ole syyskuun alkupuolella kuin yksittäisiä matkatoimistojen kautta matkaavia suomalaisia.

Esimerkiksi Tjäreborgin kautta alueella on tällä hetkellä neljä matkustajaa, josta yksi on Kuubassa ja muut ovat risteilyllä alueella. Risteilylaivalla seurataan tarkkaan Irma-hurrikaanin liikkeitä, jotta myrskyalueet voidaan välttää.

Finnair ei tällä hetkellä lennä Floridaan tai Kuubaan. Finnairilla seurataan kuitenkin, vaikuttaako Irma yhtiön suoriin lentoihin New Yorkiin tai Chicagoon asti.

Ulkoministeriö: Paikallisten viranomaisten ohjeita seurattava

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa Yhdysvaltoihin (siirryt toiseen palveluun) ja Kuubaan (siirryt toiseen palveluun) ohjeistetaan matkailijoita seuraamaan paikallisten viranomaisten tiedotteita ja ohjeita poikkeuksellisten luonnonolojen uhatessa.

Yhdysvalloissa olevia suomalaisia ohjeistaa myös New Yorkissa oleva Suomen pääkonsulaatti Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

– Myös Florida on viikon lopulla mahdollisesti hurrikaanivyöhykkeellä. Seuraa sääennusteita ja paikallisviranomaisten tiedotteita, pääkonsulaatin FB-sivulla neuvotaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo julistanut Irman vuoksi hätätilan Yhdysvaltain Neitsytsaarille, Puerto Ricoon ja Floridaan.

Lue myös:

Turisteja pyydetty poistumaan Floridan Key Westistä – Irma-hurrikaanin tuulet jo ennätysnopeita

Irma-hurrikaani rantautui Karibian saarille: Myrskyn silmä ylitti Barbudan

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus