Vältä ripuli – jätä vihreä peruna syömättä

Peruna on arka valolle. Se vihertyy ja saa syöjän vatsan sekaisin.

Kotimaa
vihreitä perunoita
AOP

Nostin pellolta perunoita. Jätin ne muutamaksi päiväksi parvekkeelle. Parin päivän päästä perunat olivat muuttuneet vihreiksi. Miksi näin kävi?

Peruna on kasvi (siirryt toiseen palveluun), jonka mukulat muuttuvat vihreiksi, jos ne altistuvat valolle. Mitä voimakkaampi valo, kuten auringonpaiste, sitä nopeammin ne vihertyvät. Se tapahtuu jo pellolla, jos kasvavien perunoiden päältä huuhtoutuu veden mukana multa ja perunan kylki paljastuu auringolle.

MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavosen mukaan valo on perunalle stressitekijä.

– Stressin myötä muodostuu glykoalkaloideja, josta kertoo perunan vihreä väri.

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä. (siirryt toiseen palveluun) Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat.

Suurina annoksina glykoalkaloidit aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat terveydelle haitallisia. Niistä voi seurata vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Vihertyneitä perunoita ei suositella käytettäväksi ravintona.

Vihreitä perunoita ei suositella varsinkaan pienille lapsille.

Antti Lavonen

– Vihreitä perunoita ei suositella varsinkaan pienille lapsille. Jotta perunat aiheuttaisivat vakavia terveyshaittoja tai niillä olisi myrkyttävä vaikutus, niitä täytyisi kuitenkin syödä kilokaupalla.

Keittäminen ei tuhoa haitallisia glykoalkaloideja. Ei myöskään riitä, että poistaa mukulasta vain vihertyneen osan, vaan se tulee heittää kokonaisena kompostiin.

Kaupan loistevalossa perunat vihertyvät

Ruokakaupassa vihreät perunat kannattaa jättää ostamatta.

– Vihreät perunat ovat valitettavan yleisiä etenkin pienissä kaupoissa, joissa tuotteiden kiertonopeus on hidas ja perunat seisovat tiskissä pitkään, kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen sanoo.

Kauppa haluaa pitää perunat kirkkaiden valojen alla, jotta tiski olisi näyttävän näköinen.

Antti Lavonen

Kirkkaiden valojen poistaminen estäisi värin muuttumisen.

– Kauppa haluaa pitää perunat kirkkaiden valojen alla, jotta tiski olisi näyttävän näköinen. Pimeää kellaria muistuttava osasto ei ole kovin myyvä. Suora loisteputkivalaistus perunan yläpuolella ei ole sille hyväksi ja muuttaa värin samalla tavalla kuin auringonvalokin.

Uutta perunaa nostetaan maasta.
Yle

Peruna on koisokasvien heimoon kuuluva viljelykasvi, joka hyötyy hellästä kohtelusta.

Peruna on yhtä herkkä kuin ihminenkin. Se ei kestä mitään iskuja.

Antti Lavonen

– Se on yhtä herkkä kuin ihminenkin. Se ei kestä mitään iskuja ja se pitää nostaa maasta hellävaroin.

Paras perunannostosää on pilvipouta. (siirryt toiseen palveluun) Antti Lavonen suosittelee kuivattelemaan kasvia ennen varastoon siirtämistä, koska se parantaa säilyvyyttä. Vioittuneita pottuja ei kannata varastoida. Kolhiintuneina ne voivat mädäntyä.

Perunasato tulee säilyttää valolta suojattuna mieluiten viileässä kellarissa tai jääkaapissa, ei huoneenlämmössä tai parvekkeella. Oikea varastointilämpötila on +4 astetta.

Säilyttämiseen paperipussi on muovipussia parempi vaihtoehto. Kasvinviljelyasiamiehen neuvo on syödä perunat heti pellosta nostamisen jälkeen.

Valoon muutamaksi päiväksi unohtamani perunat päätyivät kompostiin. Vihreäksi muuttuneina ne eivät enää kelvanneet syötäviksi.

*Lue lisää: *

Peruna kaipaa nyt poutaa – sitä nostetaan vielä pitkälle syyskuuhun

Ekologinen peruna kevenee – voittaa pastan ja riisin mennen tullen