Turvapaikkaa hakeneet äiti ja vauva edelleen kateissa Kyyjärvellä – käännytettäväksi haetulla isällä edellytykset työntekijän oleskelulupaan

Oleskelulupaa hakeva afgaanimies haettiin käännytettäväksi työpaikaltaan, ja hänen 2-vuotias tyttärensä päiväkodista. Vaimo ja vauva ovat tiettävästi edelleen piilossa.

oleskeluluvat
Maahanmuuttoviraston myötämiä asiakirjoja
Kare Lehtonen / Yle

Poliisi haki maanantaina lopullisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen afgaanimiehen käännytettäväksi hänen työpaikaltaan Betsetin betonielementtitehtaalta Kyyjärvellä.

Perheen äiti pelästyi käännytystä niin paljon, että lähti poliisit nähtyään pakosalle perheen vauvan kanssa.

– Heidän olinpaikastaan ei edelleenkään ole tietoa, sanoo Ylitalo.

Koska miehellä on vakituinen työpaikka, hänellä on vireillä myös hakemus työntekijän oleskelulupaan. ELY-keskus on antanut hakemukseen puoltavan lausunnon.

– Maahanmuuttovirastosta kerrottiin minulle, että koska miehellä on työsopimus ja puoltava lausunto, on selvä juttu, että hän sen oleskeluluvan saa, sanoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Ylitalo arvelee, että päätös työntekijän oleskeluluvasta voisi tulla jo tänään tai viimeistään lähipäivinä.

Miehen ja päiväkodista haetun lapsen tämän hetken tilanteesta ei ole tietoa.

Hakemuksille eri osastot Maahanmuuttovirastossa

Kummastusta asiassa on herättänyt se, että kielteiseen turvapaikkapäätökseen liittyvä palautus on pantu toimeen, vaikka palautettavalla näyttäisi olevan kaikki edellytykset työntekijän oleskeluluvan saamiseen.

Tilanne johtuu siitä, että Maahanmuuttovirastossa turvapaikkahakemuksia ja työntekijän oleskelulupahakemuksia käsittelee kaksi toisistaan erillistä osastoa.

Maahanmuuttovirasto kertoo Twitterissä, että hakijoilla on rekisterissä yksi profiili, jonka näkevät kaikki joilla on oikeus käsitellä hakemuksia.

Jotakin prosessissa voi kuitenkin arvioda olevan pielessä, sillä vastaavassa tapauksessa viime keväänä Suomesta lennätettiin yötä vasten Afganistaniin mies, joka olisi seuraavana aamuna saanut jäädä Suomeen.

Poliisioperaatio tarkoittaa joka tapauksessa sitä, että perheen kielteiset turvapaikkapäätökset ovat lopullisia ja siten täytäntöönpanokelpoisia.

– Poliisia en missään nimessä tässä halua arvostella, he tekevät työtään. Mutta täällä maanantain episodi on tehnyt sen, että näillä ihmisillä on paniikinomainen pelko poliisia kohtaan, sanoo Ylitalo.

Kyyjärvellä useita vastaavia hakijoita

Käännytettäväksi haettu mies ei ole ainoa turvapaikanhakija, jolle Kyyjärvellä on haettu myös työntekijän oleskelulupaa.

– Useampia tällaisia henkilöitä meillä on. Kunta on ollut tässä aktiivinen, koska meillä on pulaa työvoimasta. Olemme pyrkineet kouluttamaan kantaväestöä ja auttamaan turvapaikanhakijoita byrokratian kiemuroissa, sanoo Ylitalo.

Kyyjärven tuplahakijoista ilmeisesti kaikki ovat saaneet turvapaikkahakemukseen ainakin yhden kielteisen päätöksen.

Muokattu 6.9: Poistettu Ylitalon sitaatti, jossa hän arvioi tilanteen syyksi tietokatkosta osastojen välillä. Lisätty Maahanmuuttoviraston Twitterissä kertomat tiedot.