Ensin raiskausleiri Libyassa, sitten seksiorjaksi Eurooppaan – Mercy, 14, joutui ihmiskaupan uhriksi kuten yhä useampi nigerialaisnainen

Naisia ja tyttöjä koulitaan leireillä jopa kuukausia ennen heidän kuljetustaan Eurooppaan. Mercy pääsi pakoon salakuljettajilta.

ihmiskauppa
Mercy kaipaa äitiään.
Nigerialainen Mercy joutui ihmiskaupan uhriksi, mutta pelastautui Italiassa sisilialaiseen turvakotiin. Jessica Stolzmann / Yle

CATANIA. Tädillä oli suunnitelma, ja sen Mercy oli kuullut monta kertaa.

Sinun on lähdettävä Eurooppaan, kun aika on kypsä.

Tätinsä luona asuva Mercy kuuli, kuinka tämä puhui kaukaisesta Italiasta. Siellä tyttö rikastuisi niin, että rahaa jäisi lähetettäväksi kotiinkin.

Aika koitti, kun Mercy oli 14-vuotias. Silloin täti saattoi hänet linja-autoon Benin Cityssä, Nigerian eteläosassa.

– Minne minä matkustan? En tunne ketään Italiassa, Mercy muistaa sanoneensa ja rukoilleensa, ettei täti lähettäisi häntä pois.

Täti ei taipunut, vaan Mercy joutui kapuamaan linja-autoon. Jostain syystä myös monet muut matkustajat olivat nuoria tyttöjä, matkalla tuntemattomaan.

Ensin linja-auto suuntasi Nigerian pohjoiseen naapurimaahan Nigeriin. Libyan rajan yli ei ollut autokuljetusta, vaan raja piti ylittää polkupyörillä.

Matkaaminen pohjoisen Afrikan halki kesti viikkoja. Jokaisen rajanylityksen yhteydessä joku vaati rahaa.

– Ei minulla sitä ollut. Kukaan ei antanut minulle rahaa matkalle mukaan.

"Yhä nuoremmat tytöt joutuvat ihmiskaupan uhreiksi. Osa heistä on vain 13-vuotiaita."

*Nyt Mercyn istuu sängyllä *alaikäisille nuorille naisille tarkoitetussa turvakodissa Cataniassa, Italian Sisiliassa. Mercy sanoo olevansa 16-vuotias, mutta rusetilla koristeltuun, siniseen shortsihaalariin pukeutunut tyttö näyttää nuoremmalta.

Kolme tatuoitua viivaa molemmissa poskissa kertovat, miltä Nigerian alueelta ja mistä heimosta hän on kotoisin.

– Ikävöin äitiäni. En saa häneen yhteyttä, eikä tätini auta, Mercy sanoo.

Antonia Godwin
Nuoria tyttöjä houkutellaan Eurooppaan usein väittämällä, että he pääsevat töihin kauneushoitoloihin, sisilialaisessa turvakodissa tukihenkilönä toimiva Antonia Godwin (oik.) sanoo. Jessica Stolzmann / Yle

*Nigerian naisilla käytävä ihmiskauppa *on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti. Syynä on pitkälti Nigerian yli 180-miljoonainen väestö: se kasvaa nopeammin kuin melkein missään muualla maailmassa.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan vuonna 2014 Italiaan saapui 1500 tyttöä ja naista. Vain muutamassa vuodessa tulijoiden määrä on moninkertaistunut: Libyasta saapui jo yli 11 000 nigerialaisnaista ja -tyttöä pelkästään vuonna 2016.

Arviolta neljä viidestä heistä päätyy Euroopassa juuri prostituutioon.

Ihmiskauppa ulottuu Suomeen asti. Asiantuntijoiden mukaan osa nigerialaisnaisista näyttää tulleen Suomeen asti myös siksi, että raskaana olevat ihmiset saavat Suomesta paremmin apua kuin muualta. Europol kertoi elokuussa, että yhden salakuljetusliigan johtaja oli pidätetty Helsingissä.

"Libyan leireillä on tietty tehtävä: niissä viruvat naiset ja lapset valmennetaan työskentelemään prostituoituina."

Pullonkaula tulijoille on Libya, josta naiset kuljetetaan Italiaan ja sieltä muualle Eurooppaan.

Samalla salakuljetusbisnes kukoistaa. Aiemmin yksi ja sama salakuljetusliiga valvoi nigerialaistyttöjen matkaa alusta loppuun saakka. Nyt useat rikollisjoukkiot ostavat ja myyvät tyttöjä moneen kertaan matkan aikana.

Salakuljetuksen muuttuminen johtuu Libyan kaaoksesta. Arabikevään 2011 seurauksena maan diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta, josta nykyisin taistelee monta kilpailevaa aseistautunutta ryhmittymää.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

*Mercy kertoo pelänneensä *Libyassa henkensä puolesta. Hänet vietiin matkansa aikana muun muassa leiriin, jossa oleili muitakin nigerialaistyttöjä ja -naisia. Välillä lähistöltä kuului laukauksia.

Leirillä Mercy vietti kuukausia.

– Siellä minulle kävi selväksi, että työskentelisin prostituoituna Italiassa.

Libyan leireillä on tietty tehtävä: niissä viruvat naiset ja lapset valmennetaan työskentelemään prostituoituina. Monilla tytöillä ei ole kokemusta sukupuolielämästä, kun heidät lähetetään perheistään.

– Libyassa tytöt menettävät viattomuutensa. Arabimiehet tulevat ja harrastavat muutamasta lantista seksiä heidän kanssaan tai heidät lähetetään kadulle myymään itseään, kertoo sisilialaisen turvakodin työntekijä Antonia Godwin

Godwin sanoo, että yhä nuoremmat tytöt joutuvat ihmiskaupan uhreiksi. Osa heistä on vain 13-vuotiaita.

– Useimmat tytöt, varsinkin rahattomat, ovat joutuneet myymään itseään jokaisella rajanylityspaikalla matkalla Nigeriasta Libyaan. Niin se vain toimii, Godwin sanoo.

Godwin on itsekin Nigeriasta ja tietää, mistä puhuu. Hän joutui ihmiskaupan uhriksi 14 vuotta sitten.

Euroopan mantereelle päästyään Godwin päätyi niin sanotun “madamen” luokse Italiassa. Samanlaisia “madameja” toimii prostituutioalalla edelleen. Monesti he ovat itsekin seksityöläisinä toimineita nigerialaisnaisia, joiden tehtävänä on ottaa uudet Eurooppaan saapuvat tytöt vastaan, sijoittaa heidät ahtaisiin asuntoihin ja vaatia heitä päivittäin hoitamaan ison joukon asiakkaita.

Godwin kertoo, kuinka hänen onnistui paeta “madameltaan” myytyään itseään kadulla kolmen kuukauden ajan. Godwin löysi italialaisen miehen, ja meni tämän kanssa naimisiin. Nyt hän auttaa muita.

ihmiskauppa seksiorjat
Nigerialaisnainen myy itseään tien varrella Italian Sisiliassa, Catanian kaupungin ulkopuolella.

*Siniseen toppiin pukeutunut, *punaista huulipunaa käyttävä nainen kävelee tien varrella Catanian kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Sigonellassa. Vähän matkan päässä toinen nigerialainen nainen makaa autossa, ovi auki.

Nigerialaisten prostituoitujen oleskelu alueella ei ole sattumaa. Lähellä on Naton sotilastukikohta, jossa toimii Yhdysvaltain laivasto ja myös Italian ilmavoimia.

Naiset ansaitsevat täällä vain viidestä kymmeneen euroon asiakkaalta.

Turvakoti Cataniassa.
Nuorten naisten turvakoti sijaitsee tavallisessa asuintalossa Catanian kaupungissa.Jessica Stolzmann / Yle

Suurin osa Eurooppaan päätyvistä naisista ja tytöistä on kotoisin Etelä-Nigerian Edon osavaltiosta. Köyhällä ja väkirikkaalla alueella koulutusta tai töitä ei millään riitä kaikille.

Monissa tapauksissa perheet kannustavat tyttäriään matkaan, vaikka tietävätkin tyttöjen päätyvän työskentelemään prostituoituina. Usein sukulaiset vievät tytöt ennen lähtöä myös paikallisen juju-papin, eräänlaisen noitatohtorin luokse. Tytöille vakuutetaan, että heille tapahtuu jotakin pahaa, elleivä he tottele. Taikauskoisiin nigerialaisiin tämä tepsii, Antonia Godwin sanoo.

– Perheet toivovat tyttärien lähettävän kotiin rahaa mahdollisimman pian, hän kertoo.

"Pelko ei ole hälvennyt. Mercy on "madamelleen" velkaa 30 000 euroa matkastaan Eurooppaan."

Godwinin mukaan Nigeriassa tiedetään hyvin tyttöjen kaltoinkohtelusta, mutta asialle ei tee kukaan mitään. Poliitikot eivät välitä, eivätkä edes tyttöjen omat vanhemmat. Godwin on puhunut monien vanhempien kanssa puhelimitse ja yrittänyt saada heidät ymmärtämään, mihin he ovat lapsensa pakottaneet.

– Sanoin yhden tytön äidille, että en välitä siitä, miten huonosti teillä on asiat siellä kotona, mutta tytärtä ei lähetetä kadulle. Tule ja myy seksiä itse, jos haluat ansaita rahaa

Nigerialaisia pakolaisia Qara Pollyssa 2015.
Libyasta Eurooppaan pyrkivien nigerialaisnaisten määrä on moninkertaistunut. Nigerilaisia naisia Libyassa vuonna 2015.AOP / STR

*Painajaismaisen Libyan jälkeen *Mercy ja muut tytöt pakattiin alukseen, jonka oli määrä viedä heidät Italiaan. Tällä kertaa salakuljettajien aluksen pysäytti kuitenkin pelastusalus.

Aluksella Mercy rohkaistui kertomaan, että oli matkalla Italiaan vastoin omaa tahtoaan.

Mercyn avoimuus on poikkeuksellista, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön kulttuurivälittäjä Seraina Eldada. Hän työskentelee järjestön Aquarius-laivalla, joka etsii mereltä Italiaan saapuvia aluksia. Monesti salakuljettajat ovat jättäneet naiset ja tytöt oman onnensa nojaan ajelehtimaan merelle, mistä avustusjärjestöt tai Italian rannikkovartiosto pelastaa tulijat.

Eldadan tehtävä on kertoa naisille ja tytöille, mikä heitä Italiassa odottaa ja mistä he voivat saada apua. Salakuljettajat ovat kuitenkin varautuneet avustustyöntekijöihin.

– Monia heistä on varoitettu etukäteen. Heidän vastauksensa ovat samanlaisia ja vaikuttavat ulkoa opituilta. He sanovat, että he aikovat letittää hiuksia tai lakata kynsiä kauneushoitolassa Italiassa tai jossakin muualla, Eldada Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä sanoo.

Naisilla on myös mahdollisuus tavata lääkäri ja kätilö. Osa naisista on raskaana. Avustustyöntekijät eivät voi kuitenkaan estää naisia lähtemästä prostituutioon.

– Kerromme heille, mitä oikeuksia heillä on. Emme voi juurikaan tehdä muuta.

Seraine Eldada
Seraine Eldada työskentelee Lääkärit ilman rajoja -järjestölle.Jessica Stolzmann / Yle

*Vain harva tyttö tai nainen *on yhtä rohkea kuin Mercy, joka uskalsi pyytää apua. Hänet vietiinkin suoraan alaikäisten turvakotiin Cataniaan.

Pelko ei ole kuitenkaan kokonaan hälvennyt. Mercy on "madamelleen" velkaa 30 000 euroa matkastaan Eurooppaan. Sen maksaminen kestäisi vuosia, mutta hän ei aio maksaa.

– Minä olin silloin rohkea, mutta nyt pelkään, että minun "madameni" löytää minut.

Toimittaja: Jessica Stolzmann, Svenska Yle

Lue lisää:

Tehtävä Nigeriassa: suomalainen rajavartija taistelee ihmiskauppaa vastaan – "Tämä on 2000-luvun orjakauppaa"

Rikollisjärjestö toi prostituoituja Espanjaan Nigeriasta – johtaja pidätettiin Suomessa