Lainattavat kaupunkipyörät tekevät tuloaan Kuopioon – nyt kaivataan asukkaiden näkemyksiä

Keskustan ja Savilahden alueen kattava kaupunkipyöräverkosto tulee mahdollisesti käyttöön vuonna 2019.

Kaupunkipyörät
Kaupunkipyörän latauspiste.
Tällaiset kaupunkipyörät ovat käytössä Helsingissä.Mårten Lampén / Yle

Kuopion kaupunki kaipaa asukkaiden näkemyksiä keskustan ja Savilahden alueelle suunnitellusta kaupunkipyöräverkostosta.

Kaupungin nettisivuilta löytyvässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) toivotaan näkemyksiä esimerkiksi pyöräasemien sijoittelusta ja suosituimmista pyöräilyreiteistä. Kyselyyn voi vastata 6. lokakuuta saakka.

Ideana järjestelmässä on, että ihmiset voivat lainata tai vuokrata yhteiskäytössä olevia pyöriä. Niitä käytettäisiin ensijaisesti lyhyisiin matkoihin. Selkeästi tunnistettavien polkupyörien lisäksi verkostoon kuuluisi kiinteitä pyöräasemia.

– Asemaverkostoa suunnitellaan parhaillaan, kertoo projektipäällikkö Jouni Huhtinen Kuopion kaupungilta.

Järjestelmässä aiotaan hyödyntää modernia teknologiaa kuten älypuhelinsovelluksia, GPS-paikannusta ja luottokorttirekisteröintiä. Ajatuksena on, että pyörän voisi hankkia käyttöön edullisesti esimerkiksi päiväksi, viikoksi tai koko kuukaudeksi. Pyörän käyttömaksu voidaan myös sisällyttää tarvittaessa joukkoliikenteen matkakorttiin.

Projektipäällikkö Jouni Huhtisen mukaan todennäköisintä on, että pyörät ilmestyvät katukuvaan vuonna 2019. Alkuvaiheessa niitä on tarkoitus hankkia noin 150, osa pyöristä olisi sähkökäyttöisiä.

– Esimerkiksi mäkisessä maastossa sähköavusteinen pyörä voisi olla hyvä ratkaisu.

Kaupunkipyöräjärjestelmiä on toteutettu useissa Euroopan maissa. Helsinki otti sen käyttöön viime vuonna ja myös useat muut Suomen kaupungit selvittävät nyt asiaa. Kuopiossa päätös järjestelmän toteuttamisesta ja sen laajuudesta on tarkoitus tehdä tämän syksyn aikana.