Poikkeuksellista koko maassa: Monta Oulun poliisia joutunut vakavan väkivallan kohteeksi kesällä – "Tilanne kentällä on nyt arvaamaton"

Muualla maassa ei ole kirjattu lainkaan poliisin kohdistuneita murhan yrityksiä koko vuonna. Tänä kesänä tapauksia on ollut Oulussa kolme ja ne ovat kohdistuneet viiteen poliisin.

poliisi
Poliisi puhuu radiopuhelimeen autolla ajaessaan.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun poliisi on joutunut kuluneen kesän aikana vakavan väkivallan kohteeksi aikaisempaa useammin. Peräti viisi poliisimiestä on joutunut vakavan väkivallan kohteeksi.

Kaikkein vakavimmissa tilanteissa poliisia on yritetty estää hoitamasta virkatehtävää käyttämällä niin voimakasta väkivaltaa, että tapahtuneesta on kirjattu rikosilmoitus rikosnimikkeellä murhan yritys.

Vuoden 2017 aikana muualla maassa ei ole kirjattu tapahtuneeksi yhtään poliisiin kohdistunutta murhan yritystä.

Tapausten kasaantumisen parin kuukauden ajalle on poikkeuksellista.

Arto Karnaranta

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo, että kesäkuussa mies yritti ampua kiinniottoa suorittanutta poliisipartiota haulikolla. Ladattuun haulikkoon tuli syöttöhäiriö, jonka ansiosta vakavilta seurauksilta vältyttiin.

Elokuun alkupuolella mies löi kiinniottotilanteessa kahta poliisimiestä useita kertoja veitsellä pään alueelle. Elokuun loppupuolella mies yritti kovalla ylinopeudella kuljettamallaan ajoneuvolla törmätä takaa-ajotilanteessa hänen pysäyttämisekseen piikkimattoa ajoradalle asentaneeseen poliisimieheen.

Kaikki tapaukset ovat tapahtuneet Oulussa. Tapaukset ovat tutkinnassa Lapin poliisilaitoksessa, joka vastaa niiden tiedottamisesta.

Tuira Pubin edusta Oulussa 13.1.2015 sen jälkeen kun poliiis oli erästänyt alueen sattuneen kaksoissurman jälkeen.
Oulun poliisi on ollut virkatehtäviä hoitaessaan usein vakavan väkivallan kohteenta. (Arkistokuva: Oulu, tammikuu 2015)Risto Degerman / Yle

– Tapausten kasaantumisen parin kuukauden ajalle on poikkeuksellista. Toivon todella, että kyse on enemmänkin sattumasta kuin siitä, että tämänkaltainen voimakas väkivaltainen käyttäytyminen poliisia kohtaan olisi lisääntymässä.

Varautumista ja varustautumista

Vuonna 2016 tällaisia tapauksia ei ollut Oulun poliisilaitoksen alueella yhtään. Vuonna 2015 tapauksia oli yksi. Tammikuussa poliisia lyötiin kiinniottotilanteessa kirveellä päähän. Vakavammalta vammalta selvittiin poliisimiehen päässä olleen suojakypärän ansiosta. Vuoden 2015 tapausta lukuun ottamatta rikoksesta epäillyt ovat suomalaisia miehiä.

Arto Karnaranta kertoo, että tapaukset ovat vaikuttaneet poliisin työhön, sillä työturvallisuuteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota ja varauduttava aiempaa tarkemmin tilanteisiin, joissa voi olla jonkinlaista väkivallan tai lievemmän väkivallan uhkaa.

– Tilanteet pyritään hoitamaan suuremmalla resurssilla kuin yhdellä partiolla. Huomioimme kaikki mahdollisuudet aina vain tarkemmin. Pääasiassa tilanteet ovat olleet yllätyksellisiä. Niihin ei ole aina voinut varautua.

Olosuhteet kentällä ovat muuttuneet.

Arto Karnaranta

Karnaranta on ollut poliisina 36 vuotta, mistä ajasta nuorena poliisina kentällä useita vuosia. Joskus tuolloin oli vakavia tilanteita, mutta harvoin.

Kenttäpartioita ryhdytään varustamaan myös konepistooleilla.

– Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana olosuhteet kentällä ovat muuttuneet. Poliisi joutuu varustautumaan, varautumaan ja myös kouluttautumaan aiempaa enemmän.

Aina ei voi ennakoida

– Tilanne kentällä on nyt arvaamaton. Aina ei voi ennakoida kaikkea, ja lisäksi hälytystehtäviä on huomattavasti aiempaa enemmän, Arto Karnaranta sanoo.

Suhtautuminen poliisiin on Karnarannan mukaan myös muuttunut.

– Osalla ihmisiä arvostus ja kunnioitus poliisia kohtaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaajana on muuttunut. Osa on valmis käyttämään vaikka asetta estääkseen poliisin virkatoimet. Osalla tämä kynnys on mataloitunut, mutta vain harvalla.

Tällaisiin tekoihin liittyvät pääsääntöisesti aina alkoholi, muut päihteet ja huumeet tai mielenterveysongelmat taikka kaikki yhdessä, Karnaranta sanoo.