1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Enontekiön kielipesiä ei voida perustaa – saamenkielisistä työntekijöistä huutava pula

Enontekiö on hakenut kielipesiin työntekijöitä jo kahteen otteeseen, mutta kummallakaan hakukierroksella ei saatu yhtään hakemusta.

Kotimaan uutiset
Säde Hautamäki Enontekiön vs. varhaiskasvatusohjaaja
Enontekiön vs. varhaiskasvatusohajaaja Säde Hautamäki.Anni-Saara Paltto / Yle

Pohjoisaamenkielinen kielipesätoiminta ei pääse alkamaan tänä syksynä Enontekiöllä. Kunta on hakenut työntekijöitä kielipesiin kahteen otteeseen, mutta laihoin tuloksin. Kummallakaan hakukierroksella ei kunta ei saanut yhtään hakemusta.

Enontekiön vs. varhaiskasvatusohjaaja Säde Hautamäki sanoo, että saamenkielisten päivähoidontyöntekijöiden löytäminen on haastavaa.

– Valitettavasti uudella haulla ei tullut yhtään hakemusta, ei Hetan kielipesään eikä Peltovuoman kielipesään. Tässä tilanteessa kielipesiä ei pystytä resurssien vuoksi perustamaan, koska meillä ei ole henkilöstöä sinne. Tämä on on tietysti ikävää. Jos ei nyt sitten käy niin, että jostain löytyy lisäresursseja saamenkielisistä työntekijöistä, sanoo Hautamäki.

Kielipesien tulevaisuus vielä auki

Enontekiön sivistyslautakunta päätti viime toukokuussa, että kunta aloittaa pohjoissaamenkielisen kielipesätoiminnan Hetan ja Peltovuoman kylillä. Enontekiöllä on kartoitettu saamenkielipesän tarvetta ja viimeisimmän kyselyn mukaan kielipesiin olisi ollut tulossa vähintään 10 lasta. Tänä syksynä toiminta ei pääse alkamaan, mutta asia tuskin unohtuu, arvelee Enontekiön vs. varhaiskasvatusohajaaja Säde Hautamäki.

– Tässä vaiheessa en osaa sanoa tulevaisuuden tilanteesta. Mutta kyllähän tämä asia on aina uudelleen ollut esillä. En usko, että paikkoja laitetaan uudelleen hakuun, ei sillä taida olla tässä vaiheessa vaikutusta asiaan. Saamenkielen osaajille töitä ilmeisesti riittää ja voi olla ettei nämä jostain syystä olleet niin vetovoimaisia paikkoja. Ylipäätään saamenkielen osaajista on pulaa. Pitäisi löytää jotenki uusia kanavia tavoittaa sellaisia henkilöitä, joilla on kiinnostusta tähän ja halukkuutta kouluttautua alalle, arvelee Enontekiön vs. varhaiskasvatusohajaaja Säde Hautamäki.

Juttua editoitu 7.9.2017 klo. 11.36, otsikkoa muutettu.

Lue seuraavaksi