1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Mitä tapahtuu, jos kahvinkeitin jäi päälle? Ei välttämättä mitään, mutta asiantuntijat eivät itse ottaisi riskiä

Vanhemmista kahvinkeittimistä ajastustoiminto yleensä puuttuu. Kahvinkeittimestä lähtevä tulipalo ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen se kyllä on.

Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Kahvinkeittimet ovat kehittyneet viime vuosina myös palo- ja sähköturvallisuuden osalta. Kodinkoneliikkeissä saattaa kuitenkin edelleen olla myynnissä vanhempaa mallistoa, joista puuttuu automaattinen virrankatkaisuominaisuus.

Mikäli päälle jääneessä kahvinkeittimessä ei ole automaattista aikakatkaisua, kannattaa mökkireissulla tehdä u-käännös kotiin, suosittelee riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta.

Itse kyllä kääntyisin takaisin sammuttamaan päälle jääneen keittimen.

Jukka Lepistö

– Kahvinkeitin on paloturvallisuusriski, vaikka tilastollisesti niiden aiheuttamia tulipaloja on vähän. Siinä on palavaa materiaalia ja sähkövastus.

Kahvin- tai vedenkeittimet aiheuttavat palokunnan hälytyslähtöjä parikymmentä kertaa vuodessa eri puolilla Suomea. Sähköpalokuolemia ne sentään eivät aiheuta edes joka vuosi.

Kahvinkeitintä ei ole tarkoitettu jätettäväksi päälle

Ylitarkastaja Jukka Lepistö turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistuttaa, että kahvinkeitintä ei ole suunniteltu pidettäväksi päällä pitkiä aikoja. Riskit kasvavat, jos keitin on päällä pitkään ja nesteet haihtuvat siitä pois.

Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Keittimen kuumimmat osat, vettä lämmittävä kierukka ja lämpölevy eivät välttämättä aiheuta tulipaloa, ellei niissä ole vikaa, Lepistö pohtii.

– Itse kyllä kääntyisin takaisin sammuttamaan päälle jääneen keittimen ainakin vielä 50 kilometrin päästä kotoa. Tai soittaisin jollekin, jolla on vara-avain, että kävisi paikalla, Lepistö miettii.

– Tukesissa yritettiin kerran saada kahvinkeitin syttymään tuleen koetilanteessa. Se onnistui lopulta, kun sulake ohitettiin sähkötaulusta ja myös laitteen omavarolaitteet ohitettiin.

Jukka Lepistö jättäisi omaan arvoonsa myös sosiaalisessa mediassa pyörivät kokeiluvideot, joissa kahvinkeittimellä esimerkiksi paistetaan kananmunia tai tehdään ruokaa.

– Ihmisten hölmöys on joskus uskomatonta. Sähkölaitteita tulisi käyttää ja huoltaa vain sen ohjeiden mukaisesti.

Kotona paljon vaarallisempiakin sähkölaitteita

Kahvinkeitin ei kuitenkaan ole missään nimessä vaarallisin kodin sähköä käyttävistä laitteista.

Esimerkiksi sähkölieden tai uunin sytyttämät palot ovat aiheuttaneet 2000-luvulla jopa kymmeniä kuolonuhreja Suomessa.

Jos liesistä aiheutuvat palot saataisiin kuriin, tulipalotilastot olisivat meillä kunnossa.

Tomi Honkakunnas

– Keittiön liesi on ylivoimainen ykkönen. Jos liesistä aiheutuvat palot saataisiin kuriin, tulipalotilastot olisivat meillä kunnossa. Kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota lieden käyttöön, Honkakunnas painottaa.

Kotien turmatilastojen kärjessä hellojen lisäksi ovat valaisimet, pyykinpesukoneet, astianpesukoneet ja muun muassa kylmälaitteet.

Myös lämmityslaitteiden, televisioiden ja jatkojohtojen kanssa on noudatettava käyttöohjeita, asiantuntijat muistuttavat.