Hyppää sisältöön

Helsingissä aloitti Euroopan hybridiuhkakeskus – "Venäjä on yksi päätoimijoista, mutta ei ainoa"

Hybridiuhkia tutkiva laitos on osa EU:n ja Naton laajempaa varautumista uusien uhkien varalta.

EU:n turvallisuusunionista vastaava komissaari Julian King (vas.) ja Naton apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven Hybrid Challenge 2017 -seminaarissa Helsingissä 6. syyskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eurooppa torjuu hybridiuhkia vastedes Helsingistä käsin. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus aloitti syyskuun alussa toimintansa Sörnäisten rantatiellä sijaitsevassa rakennuksessa.

Hybridiuhkissa on kyse tavoista horjuttaa valtioita ilman varsinaista sodanjulistusta: esimerkiksi verkkohyökkäyksiä tieto- ja pankkipalveluihin, vaalihakkerointia, valeuutisia ja ääriryhmien tukemista..

– Informaatiovaikuttaminen on puhuttanut Suomessa paljon. Tällä hetkellä puhutaan myös paljon siitä, minkälaista vaikuttamista oli Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, keskuksen johtokunnan puheenjohtaja Jori Arvonen sanoo.

Keskuksen toimintaan osallistuu nyt 12 EU- ja Nato-maata: Suomi, Ruotsi, Norja, Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Espanja, Puola, Viro, Latvia ja Liettua. Jatkossa keskuksen toimintaan saattaa liittyä vielä muitakin valtioita.

Tutkimusta ja harjoituksia

Keskus on tutkimuslaitos, joka ei itse pysäytä hyökkäyksiä vaan parantaa niihin varautumista. Paino on tutkimuksessa, koulutuksessa ja etenkin tietojen vaihdossa. Se järjestää myös harjoituksia hybridiuhkien varalta.

– Uskon että viiden vuoden päästä tietoisuus siitä, minkälaisia uhkia on, on kasvanut, keinot vastata niihin on vahvistuneet ja yhteistyö on kehittynyt valtioiden välillä, Arvonen sanoo.

Tällä hetkellä keskuksessa työskentelee seitsemän tutkijaa ja muuta työtekijää. Määrä kasvanee kun osallistujamaat lähettävät sen palvelukseen omia asiantuntijoitaan.

Keskus tekee tiivistä yhteistyötä EU:n ja Naton kanssa, ja se on osa järjestöjen laajempaa varustautumista hybridiuhkien varalta.

– Keskus tulee nähdä osana laajempia toimia, joita tehdään näiden asioiden ymmärtämisen vahvistamiseksi. Keskuksella on myös tiedotus- ja koulutustehtävä, sanoo EU:n turvallisuusasioista vastaava komissaari Julian King.

Nato: Venäjä yksi päätoimijoista

Hybridivaikuttamista tekevät sekä valtiot että muut toimijat, kuten terroristi- ja rikollisjärjestöt. Keskuksen tiedotus- tai perustamisasiakirjoissa ei viitata yhteenkään niistä nimeltä.

Keskuksen seminaarissa puhunut Naton apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven nimeää kuitenkin vain yhden valtiotoimijan.

– Venäjä on yksi päätoimija, joita seuraamme. Esimerkkeinä voin mainita Krimin laittoman valtauksen, Itä-Ukrainan tapahtumat ja tietomurrot demokraattipuolueeseen Yhdysvalloissa. Venäjä on yksi päätoimijoista, mutta ei ainoa.

Lue myös: Soini pian alkavista Itämeren sotaharjoituksista: "En näe niissä mitään suurempia riskejä"