Hyppää sisältöön

Helsinki voitti kilpailun Nordean pääkonttorista – osakekurssi lähti nousuun

Finanssijätti laskee hyötyvänsä runsaat miljardi euroa kotipaikan vaihdoksesta.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea aloittaa valmistelut pääkonttorinsa siirtämiseksi Tukholmasta Helsinkiin, yhtiö kertoo. Nordean johto teki päätöksen tänään keskiviikkona Kööpenhaminassa. Päätökseen vaikutti ennen kaikkea se, että Suomi kuuluu EU:n pankkiunioniin.

Pankin osakekurssi lähti heti parin prosentin nousuun tiedotteen tultua julki.

Nordean pääomia vapautuu miljardeja euroja

Pääkonttorin muutossa ei siirry kuin joitakin työpaikkoja eikä verotuloja lainkaan. Pankki maksaa yhteisöverot kuhunkin toimintamaahansa – sinne, missä se tekee tuloksensa.

Liiketoiminta jatkuu entisenlaisena eikä toiminta asiakkaiden näkökulmasta muutu.

Siirto on Nordean mukaan tärkeä, jotta pankki pystyy kilpailemaan tasavahvasti muiden eurooppalaisten pankkien kanssa,.

Suhteessa nykyisiin, Ruotsissa perittäviin pankkimaksuihin, pankkijätti laskee säästävänsä runsaat miljardi euroa.

– Vakausmaksujen, talletussuojajärjestelmiin tehtävien maksujen ja muiden siirtymävaikutusten nettonykyarvo on noin 1–1,1 miljardia positiivinen, Nordea sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Finanssivalvonnan Tuominen: EKP asettaa pääomavaatimukset

Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen mukaan on oletettavaa, että Nordealle asetettavat pääomavaatimukset ovat Suomessa pienemmät kuin Ruotsissa.

– Mutta lopullista tasoa ei voi tietää. EKP asettaa pankkien vakavaraisuusvaatimukset. Se katsoo, missä kunnossa pankki on, ja määrittelee tason, Tuominen sanoi keskiviikkoiltana Ylelle.

Saksalaispankki Berenbergin aiempien laskelman mukaan Nordean tulos parantuu 330 miljoonaa euroa ja pääomia vapautuu jopa kuusi miljardia euroa, kun pankki siirtää pääkonttorinsa pois Ruotsista.

Sipilä: Laaja parlamentaarinen tuki auttoi

Suomessa on vakuutettu oppositiota myöten, että Nordean pääkonttorin saaminen olisi hyvä asia ja että yhteiskunta halutaan pitää ennakoitavana myös yrityksille.

– Voi olla että myös tämä laaja-alainen parlamentaarinen tuki vakaan ympäristön säilyttämisestä vaikutti päätöksentekoon, Sipilä kommentoi keskiviikkona Kesärannassa heti Nordean päätöksen jälkeen.

Pankkijätti suuttui Ruotsin pankkiverosta

Pankkijätin muuttopuuhat käynnistyivät talvella, kun Ruotsin hallitus kertoi suunnittelevansa pankeilta perittävän vakausmaksun korottamista huomattavasti. Vakausmaksut on tarkoitus kerätä suoraan valtion budjettiin verojen tapaan, kun esimerkiksi EU:n pankkiunionissa ne laitetaan erilliseen pankkien vakausrahastoon.

Nordean vakausmaksu olisi sen omien laskelmien mukaan kymmenkertaistunut nykyisestä 50 miljoonasta eurosta.

Heti suunnitelmien tultua julki Nordea kertoi harkitsevansa pääkonttorin siirtoa pois Ruotsista. Sekä Helsinki että Kööpenhamina ovat sittemmin kosiskelleet Nordeaa.

Ruotsin hallitus loivensi (siirryt toiseen palveluun) alkukesällä pankkijätin suututtanutta vakausmaksupäätöstä osittain.

Suomi käytti valttina eurojärjestelmän tuomaa vakautta

Helsingin valintaa puolsi Suomen jäsenyys EU:n pankkiunionissa. Eurojärjestelmän jäsenyyden on katsottu tuovan ennustettavuutta pankin toimintaympäristöön ja vakautta noudatettuun pankkipolitiikkaan.

Suomi on käyttänyt juuri vakautta valttina houkutellessaan Nordeaa Suomeen. Toisaalta myös Ruotsi ja Tanska kertoivat kesällä selvittävänsä EU:n pankkiunioniin liittymistä.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa pitää Nordean päätöstä signaalina maailmalle siitä, että Suomi on kilpailukykyinen ja vakaa maa, johon kannattaa sijoittaa.

– Pääkonttoritoiminnot tuovat meille hyviä veronmaksajia. Pääkonttorit käyttävät paljon asiantuntijapalveluita eli laki-, tilintarkastus- ja konsulttipalveluita. Pääsemme myös lähdeverottamaan ulkomaille maksettavia osinkoja, Linnainmaa luettelee Nordean pääkonttorin tulon hyötyjä.