Sama ihminen voi piinata viranomaisia jopa tuhansilla pilapuheluilla – hätäkeskus estää pahimmat: "Nähdään jotain hahmoja"

Hätäkeskukset estävät häirikkösoittajien puheluita numeroista, joista on tehty liian tiuhaan pilapuheluita.

Perätön vaarailmoitus
Hätäkeskuslaitoksen työntekijä.
Hätäkeskuslaitos

On huhtikuinen lauantai Kouvolassa. Mies tarttuu puhelimeen ja näppäilee numeron 112.

Hän esittäytyy hätäkeskukseen väärällä nimellä ja ilmoittaa, että Hallituskadulla kaupungin keskustassa riehuu mies, joka ampuu haulikolla.

Paikalle saapuu kolme poliisipartiota. Poliisille selviää, että hälytys on aiheeton ja että soittaja on päihtynyt.

Tapaus on tyypillinen siinä mielessä, että hätäilmoituksen tekijä on päihtynyt. Yleensä vastaavissa tilanteissa pilapuhelun soittaja myös kärsii mielenterveysongelmista.

– Epäillään esimerkiksi, että joku salakuuntelee tai nähdään jotain hahmoja, kuvailee hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta.

– Aika usein meidän päivystäjä tunnistaa, että tähän liittyy mahdollisia harhoja tai vastaavaa.

Tuhansia soittoja samasta numerosta

Hätäkeskukset saivat viime vuonna kaikkiaan noin 93 000 asiatonta tai ilkivaltaista soittoa. Määrä on selvästi vähentynyt vuosien saatossa, sillä vielä muutama vuosi sitten pilasoittoja vastaanotettiin jopa kymmeniätuhansia nykyistä enemmän.

Tyypillinen asiaton soitto hätäkeskukseen liittyy siihen, että soittaja on tyytymätön viranomaisten palveluun. Jos hän ei ole esimerkiksi saanut tilattua itselleen ambulanssia, hätäkeskuspäivystäjät saavat kuulla kunniansa: haistattelua tai epäselvää mongerrusta.

– Välillä ilmenee, että sama henkilö on soittanut jopa tuhansia kertoja vuosien saatossa. Ne tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, kertoo hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta.

Jos pilapuheluita tulee samasta numerosta riesaksi asti, hätäkeskukset estävät hätänumeroon pääsyn hetkellisesti.

– Kohtuullisena aikana on pidettu yleensä noin vuorokautta, kunnes häiriköinti on varmasti saatu loppumaan. Nämä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia ja yksittäistapauksia vuosittain, kertoo Marko Nieminen.

Pilapuhelusta käräjille

Elokuussa sattui tapaus, jossa Pohjois-Savossa Vieremällä keski-ikäinen mies soitti päihtyneenä hätäkeskukseen ja ilmoitti suuresta navettapalosta, jota ei ollut. Mies tunnusti teon, eikä osannut jälkikäteen kertoa poliisille syytä aiheettomaan hälytykseen.

Oulussa ja Rovaniemellä on uhattu tänä vuonna räjäyttää pommi jalkapallo-otteluiden aikana. Niissäkin tapauksissa ilmoitukset todettiin perättömiksi.

– Tyypillisesti henkilö on itse kokenut, että vaara on käsillä. Hän ei osaa välttämättä jälkikäteen selittää, mistä se johtuu, kertoo kihlakunnansyyttäjä Hanna Riivari Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Kouvolassa keväällä sattunut uhkailmoitus päätyi lopulta käräjille.

Hätäkeskukseen soittanut mies tuomittiin keskiviikkona perättömästä vaarailmoituksesta 20 päiväsakkoon Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun sekä todistelukustannukset.