SaiPa aloittaa kauden – nuoria nälkäisiä pelaajia ja uudet valmennusmenetelmät

Päävalmentaja Tero Lehterän SaiPassa on nuorta potentiaalia ja kokeneita liigapelaajia. Kauden aikana joukkue kehittää myös yhteistyötä Mestiksessä aloittavan Imatran Ketterän kanssa.

SaiPa (Jääkiekon Miesten Liiga)
SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä.
Päävalmentaja Tero Lehterä on tyytyväinen joukkueen hyökkäykseen ja työmoraaliin, mutta puolustuspelaamisen kanssa on vielä paljon työtä.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan SaiPassa on kauden alkaessa varmasti monta asiaa, jotka jännittävät. Joukkue on uusiutunut paljon viime kaudesta. Myös valmennus on muuttunut.

Päävalmentaja Tero Lehterällä on nyt ensimmäistä kertaa liigajoukkue käskettävänään. Fanit odottavat varmasti menestystä surkean viime kauden jälkeen.

Lehterän valmennustapa on tuonut uudet tuulet Saimaan rannalle, ja kokenut SaiPa-ikoni kapteeni Ville Kohokin on ollut uuden edessä.

– Valmennustyyli on erilainen ja ajatusmaailmakin on erilainen, mutta se on pelkästään hyvä. Lehterä keskittyy enemmän ehkä yksilövalmentamiseen. Siihen, että yksilö itse tajuaisi oman kehityksen ja antaa työkaluja siihen kehitykseen, pohtii Koho.

Työtä on vielä paljon

Viikko ennen kauden alkua Lehterän pilli soi tiuhaan Kisapuiston jäähallissa. Kun harjoitustilanne alkaa, valmentaja saattaa viheltää pelin heti poikki. Lehterä puhuu tilanteen läpi yhden pelaajan kanssa, ja koko harjoitus aloitetaan alusta, kunnes kaikki menee oikein.

– Se riippuu paljon siitä virheestä, vihellänkö poikki vai en. Isoimmissa pistän pelin poikki. Tällä hetkellä meillä on asioita, joita on työstetty, ja ennen kuin me saadaan ne kondikseen, niin me ei voida mennä eteenpäin. Sitä varten niihin asioihin kiinnitetään nyt huomiota tarkalla silmällä, sanoo Lehterä.

Vaakanainen vielä loukkaantuneena

SaiPan joukkueessa on alkavalla kaudella mielenkiintoisia nuoria tai nuorehkoja pelaajia, joilta odotetaan paljon. Päävalmentaja Lehterä mainitsee heti poikkeuksellisen talentin, puolustaja Urho Vaakanaisen.

SaiPan puolustaja Urho Vaakanainen.
Urho Vaakanainen parantelee kesällä saanutta ylävartalovammaa vielä parin viikon ajan.Mikko Savolainen / Yle

Vaakanainen varattiin kesällä varausnumerolla 18 NHL-joukkue Boston Bruinsiin. Hän joutuu aloittamaan kauden kuitenkin katsomon puolella, koska loukkaantui kesällä alle 20-vuotiaiden maajoukkuepelissä.

– Pari viikkoa joudun vielä olemaan pois peleistä. Odotan kuitenkin pelaavani kauden aikana paljon minuutteja ja saan vastuuta ylivoimassa, Vaakanainen arvioi.

Mestiksen maalikuningas vaihtoi Saimaan rantaa

Uusi kasvo SaiPassa on harjoitusotteluissa Topi Nättisen ja Anssi Löfmanin ketjussa pelannut Jonatan Tanus. Viime kaudella Mestiksen mestaruuden voittaneessa SapKossa pelannut hyökkääjä teki Mestiksen yhden kauden maaliennätyksen. Se on nyt kirjattu lukemaan 40 tehtyä maalia kauden aikana. Maaleja janotaan varmasti myös alkavalla kaudella niin valmennuksessa kuin katsomossakin.

– Iso kiitos maaliennätyksestä kuuluu ketjukavereille. Syöttöjä tuli paljon kauden aikana. En ota siitä Liigassa paineita. Lähden peli kerrallaan pelaamaan, ja totta kai kaikki maalit ovat plussaa, mutta paineita en niistä ota, sanoo Tanus.

SaiPan hyökkääjä Jonatan Tanus.
Jonatan Tanus nakutteli viime kaudella Mestiksen ennätyksen, 40 maalia.Mikko Savolainen / Yle

Tanus on saanut harjoituksissa sekä ylivoima- että alivoimavastuuta.

Tero Lehterällä on käsissään mielenkiintoinen ja kehityskelpoinen joukkue. Päävalmentaja itse sanoo joukkueessa olevan paljon potentiaalia.

– Mitä potentiaalisempia pelaajia on, se näkyy oppimisnopeutena ja hyvänä kehityskäyränä. Nyt se potentiaali pitää saada jalostettua niin, että se palvelee joukkueen tarkoitusta. Tällä hetkellä olen tyytyväinen joukkueen työmoraaliin ja hyökkäysaihioihin, mutta puolustuksessa meillä on vielä aika paljon tekemistä, sanoi Lehterä viime perjantaina, viikko ennen kauden alkua.

Yhteistyötä Imatran Ketterän kanssa

Tällä kaudella SaiPa on syventänyt yhteistyötä Imatran Ketterän kanssa. Ketterä nousi yllättäen Mestikseen toukokuun lopulla, kun sille myönnettiin Kajaanin Hokilta jäänyt sarjapaikka.

– Ketterän nousu mahdollistui aika myöhään, ja eka kausi meillä menee varmasti harjoitellessa yhteistyötä, sanoo SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksa.

Antti Tuomenoksa
SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksa on käynyt tiiviisti seuraamassa Imatran Ketterän pelaajia harjoitusotteluissa.Kare Lehtonen/Yle

Tuomenoksa on käynyt katsomassa tarkkaan Ketterän harjoitusotteluita. Hän on tehnyt samalla arvioita muidenkin Mestis-joukkueiden pelaajista, mutta SaiPan näkökulmasta. Ketterässä on Tuomenoksan mukaan muutama mielenkiintoinen pelaaja vaikka Liigaan.

– Ketterän toiminnasta huokuu semmoisen tekemisen ilo ja toivon mukaan yksilöt menee eteen päin. Mestiksen ja Liigan ero on iso, mutta muutaman vuoden sisällä, ehkä jo ensi kaudeksi siellä on muutamia ihan mielenkiintoisia kavereita, sanoo Tuomenoksa.

SaiPa–Ketterä-yhteistyössä puhutaan pelaajavaihdoista, mutta myös valmennuksen yhteistyöstä.

– Katsotaan, mitä valmennuksessa voisimme tehdä yhteistyönä. Valmennus lähinnä sparraa toinen toisiaan, koska jos pelaajaliikennettä on, niin on hyvä tietää kummallakin puolella mitä tehdään.

SaiPa aloittaa Liigakauden kotiottelulla Kouvolan KooKoota vastaan perjantaina 8.9.2017.