YK-tutkijat: Syyrian hallitus oli huhtikuisen sariini-iskun takana

Tutkijat kertovat keränneensä vankat todisteet, että Syyrian hallituksen kone pudotti sariinia Khan Sheikhouniin Idlibin alueella. Iskussa kuoli noin 80 ihmistä.

Syyria
Bashar al-Assad vuonna 2016.
Bashar al-Assad vuonna 2016.EPA

YK:n tutkintakomitea sanoo, että Syyrian hallituksen sotilaslentokone Suhoi-22 pudotti huhtikuussa tappavaa sariinikaasua sisältävän pommin Khan Sheikhouniin Idlibiin kapinallisten hallitsemalle alueelle.

Raportin mukaan ainakin 83 ihmistä kuoli huhtikuisessa hyökkäyksessä. Heistä 28 oli lapsia ja 23 naisia. Lisäksi lähes 300 ihmistä loukkaantui.

Kyseessä on ensimmäinen YK-raportti (siirryt toiseen palveluun), joka virallisesti syyttää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa huhtikuun 4. päivän sariini-iskusta.

YK:n ihmisoikeusneuvosto perusti riippumattoman kansainvälisen tutkintakomitean (siirryt toiseen palveluun) elokuussa 2011 tutkimaan kaikkia epäiltyjä kansainvälisten ihmisoikeuslakien loukkauksia Syyriassa maaliskuusta 2011 alkaen.

Assadin hallinto on toistuvasti kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita vuodesta 2011 jatkuneessa sisällissodassa.

Yhdysvallat syytti heti Khan Sheikhounin iskusta Syyrian hallitusta, ja pian sen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi ilmaiskun Syyrian hallituksen lentotukikohtaan.

Tutkijat: Ei tukea Syyrian ja Venäjän väitteille

YK:n tutkijoilla ei ollut pääsyä Syyriaan. He perustavat johtopäätöksensä pommien jäänteisiin, satelliittikuviin ja kaikkiaan 43 silminnäkijän kertomuksiin.

Tutkintakomitean mukaan kyseessä on sotarikoksiksi luokiteltava kemiallisten aseiden käyttö ja summittainen hyökkäys siviilien asuttamalle alueelle.

Syyrian ja Venäjän viranomaiset ovat sanoneet tappavien kemikaalien päässeen ilmaan, kun ilmaisku osui kapinallisten asevarastoon. YK-tutkijoiden mukaan tämän väittämän tueksi ei löytynyt mitään todisteita.

Aiemmin tänä vuonna kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sanoi raportissaan, että Khan Sheikhounin iskussa käytettiin sariinia. OPCW ei nimennyt syyllisiä.

Meneillään on myös OPCW:n ja YK:n erillinen yhteistutkinta Khan Sheikhounin iskun tekijöistä. Sen tuloksista on määrä raportoida ensi kuussa.

Syyrialainen uhri epäillyn kemiallisen iskun jälkeen sairaalassa 4. huhtikuuta.
Khan Sheikhounin kaupunkiin 4. huhtikuuta tehdyssä iskussa arvioidaan kuolleen ainakin 83 ihmistä, joukossa noin 28 lasta. YK:n tutkintakomitea katsoo, että kaasuiskun teki Syyrian sotilaskone. Aiemmin kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW ilmoitti, että kyseessä oli sariini-isku. Oheinen video sisältää järkyttävää kuvamateriaalia.

Huolta myös läntisistä ilmaiskuista

YK:n tutkintakomitea ilmaisi myös huolta Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskujen seurauksista siviileille.

Komitea kiinnitti huomiota Yhdysvaltain kesäkuussa tekemiin ilmaiskuihin moskeijaan al-Jinan kylässä Aleppon alueella.

Iskut tappoivat 38 ihmistä, mukaan lukien lapsia.

Komitean mukaan Yhdysvallat ei ollut ryhtynyt riittäviin varotoimiin välttääkseen siviiliuhreja, mikä on kansainvälisen lain vastainen teko.

Aiheesta aiemmin:

Järjestö vahvistaa: Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia tai muuta kiellettyä myrkkyä

Käytettiinkö Syyriassa pelättyä sariini-hermokaasua?

Järjestö: Ainakin 20 lasta kuollut Syyrian kaasuiskussa – Venäjä: Syyrialaiskoneet iskivät kapinallisten asetehtaaseen

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus