1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Museovirastolla ei ole rahaa pitää auki Suomen ainoata Vankilamuseota – vapaaehtoiset hoitivat homman pääsylipputuloilla

Suomen ainoa ja Euroopan laajin vankilamuseo on menestyksekkään kesän jälkeen jälleen suljettu. Museovirastolla ei riitä rahaa pitää Hämeenlinnassa sijaitsevaa erikoismuseota auki.

Lions Club Hämeenlinna Tawastin Kalevi Kilpi (vas.), Markku Ilmarinen ja Pekka Ahonen olivat mukana pitämässä Vankilamuseota auki kesävieraille. Kuva: Yrjö Vaivila

Vähältä piti, ettei Suomen ainoa vankilamuseo (siirryt toiseen palveluun) olisi ollut auki lainkaan tänä vuonna.

Erikoinen museo saatiin viime tingassa auki kesän ajaksi Hämeenlinnan kaupungin painostuksesta sekä suuren vapaaehtoisjoukon ansiosta.

Vankilamuseon pitäminen kokonaan tänäkin vuonna kiinni olisi ollut jopa noloa, sillä viettäähän vankiloita Suomessa pyörittävä Rikosseuraamuslaitos parhaillaan 150-vuotisjuhliaan.

Vankilamuseon reilun kolmen kuukauden aukiolo osoitti, että yleisö haluaa tutustua Euroopan laajimpaan ja Suomen ainoaan vankilamuseoon. Lähes ilman mitään markkinointia museossa kävi lyhyessä ajassa lähes 12 000 vierasta.

– Olen erittäin tyytyväinen. Tässä ei ole käytetty lainkaan kaupungin rahaa ja kuitenkin olemme saaneet tuhansia tyytyväisiä vierailijoita käymään täällä. Se on parasta Hämeenlinnan markkinointia, iloitsee toimitusjohtaja Mervi Käki Hämeenlinnan kaupungin omistamasta Linnan Kehitys (siirryt toiseen palveluun) Oy:stä.

Suljettu museo syö muidenkin vetovoimaa

Museo oli viimeistä päivää auki viime sunnuntaina.

Silloin, kun museo oli vielä koko vuoden auki, kävi sen porteista sisään noin 20 000 kävijää vuosittain.

Kuva: Yrjö Vaivila

Hämeenlinnan kaupungille Vankilamuseo on tärkeä, sillä se on yksi Linnanniemellä sijaitsevasta kolmesta museosta. Ne muut ovat sotahistoriallinen Museo Militari (siirryt toiseen palveluun)a ja tietysti Hämeen linna (siirryt toiseen palveluun).

Alueella vierailleet turistitkin ovatkin jo vuosia ihmetelleet, miksei iso talo linnan vieressä ole auki yleisölle.

– Linnanniemi on meille tärkeä matkailukokonaisuus, mutta sitten on suljettuna tämä yksi iso, mielenkiintoinen rakennus, jonka nimi on Vankilamuseo. Se heikentää näiden muidenkin vetovoimaa, Mervi Käki huokaa.

Tänä kesänä lähes puolet Vankilamuseon kävijöistä osti aluelipun, jolla pääsi kaikkiin Linnanniemen museoihin.

Museo saatiin auki poikkeuksellisin keinoin

Vuodesta 1997 Hämeen linnan kupeessa avoinna ollut Vankilamuseo suljettiin pari vuotta sitten, kun määrärahat eivät enää riittäneet museon auki pitämiseen.

Tässä ei ole käytetty lainkaan kaupungin rahaa.

Mervi Käki

Kaiken kukkaraksi museon kellarissa tapahtui vesivahinko ja tilat jouduttiin kalliisti remontoimaan ja restauroimaan.

Varojen puutteessa ovia ei enää saatu uudelleen auki. Rahaa ei löytynyt Hämeenlinnan kaupungilta eikä Museovirastolta.

Hämeenlinnan elinkeinoyhtiössä Linnan Kehitys Oy:ssä tilannetta on seurattu huolestuneena. Vankilamuseon arvo tunnettiin. Siksi viime vuonna ryhdyttiin hakemaan poikkeuksellista ratkaisua.

– Jotenkin Vankilamuseo piti saada auki. Totesimme, että rahaa ei oikein ole. Tunsin paikallisen Lions-järjestön toimintaa ja kysyin, kiinnostaisiko heitä vapaaehtoistyö, koska se olisi yksi resurssi, kertaa Mervi Käki tilannetta viime vuoden lopulla.

Vastaus oli myönteinen ja sen jälkeen alkoivat keskustelut ja taivuttelut eri organisaatioiden kanssa. Vankilamuseon kiinteistön nimittäin omistaa Senaatti Kiinteistöt, joka on vuokrannut talon puolestaan Museovirastolle.

Talon sisällä olevan kokoelman taas omistaa Rikosseuraamuslaitos.

Näiden kaikkien kanssa Mervi Käki väänsi sopimusta koko viime kevään, kunnes huhtikuussa pystyttiin pyytämään nimet alle papereihin. Oleellista oli, että Museovirasto ei halunnut periä kesäkuukausilta lainkaan vuokraa.

Niinpä sopimuspaperit saatiin vihdoin vapunaattona valmiiksi ja vajaat pari viikkoa myöhemmin museo oli jo auki.

Palvelutasoa yritetään parantaa

Tällä kertaa vanhan vankilarakennuksen käytävillä ei ollut lainkaan museoammattilaisia, vaan Lions Club Hämeenlinna Tawasti (siirryt toiseen palveluun)n noin 40 vapaaehtoista, jotka vuorottelivat kesän aikana infotiskin takana.

Kolmen kuukauden aikana Vankilamuseossa kävi noin 12 000 vierailijaa. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Vapaaehtoiset joutuivat nopeasti opiskelemaan vankilan ja Suomen vankeinhoidon historiaa, jotta pystyivät edes jotenkin vastaamaan kävijöiden kyselyihin.

Museossa kerätyn asiakaspalautteen mukaan 89 prosenttia kävijöistä oli tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen vierailuunsa.

Markku Ilmarinen Lions Club Hämeenlinnan Tawastista kertoo, että eniten vieraita kävi Venäjältä ja Aasian eri maista. Kävipä kesän aikana heitäkin, jotka olivat jossakin elämänsä vaiheessa työskennelleet vankilassa tai jopa istuneet siellä rangaistustaan.

Nyt museo on taas kiinni, mutta aukeaako se jälleen ensi kesänä?

– Veikkaan, että ensi kesä mennään samalla systeemillä, mutta kehitettynä. Yritämme hakea sellaista mallia, jolla voitaisiin parantaa palvelutasoa, sanoo Museovirasto (siirryt toiseen palveluun)n pääjohtaja Juhani Kostet.

Jos meitä tarvitaan, niin olemme käytettävissä.

Markku Ilmarinen

Myös Linnan Kehityksen Mervi Käki on valmis tyytymään tähän.

– Jos muuta ratkaisua ei löydy, niin tällä mallilla voidaan kyllä pyöräyttää toinenkin kesä. Me etsimme kuitenkin pitkäkestoista ratkaisua, johon liittyy koko Linnanniemen alueen kehittäminen.

Entä nähdäänkö kesällä 2018 oppaina jälleen Lions Club Hämeenlinna Tawastin väkeä?

– Jos meitä tarvitaan, niin olemme käytettävissä, kertoo Markku Ilmarinen.

Kaupunki maksoi kesän urakoineille leijonille pääsylipputuloista palkkion, joka ohjataan puolestaan paikalliseen hyväntekeväisyyteen. Rahoilla hankitaan muun muassa uusia polkuautoja liikennepuistoon.