Sydänystävä jatkaa siitä, mihin Spede jäi – keksintöpajassa nikkaroidaan yhä uusia patentteja

Ennen kuolemaansa Spede Pasanen vannotti Raimo Kaukista jatkamaan yhteistä keksintöpajaa.

Kotimaa
Speden perintö elää keksintöpajalla
Speden perintö elää keksintöpajalla

Pertti ”Spede” Pasasen perustama keksintöpaja on Raimo Kaukisen mukaan ainoa jäljellä oleva Speden perustamista firmoista.

Yritys keksii ja innovoi edelleen, koska Raimo lupasi Spedelle jatkavansa yhteisen firman pyörittämistä.

– Minä olen jatkanut tätä toimintaa näihin päiviin asti, ja tästäkin eteenpäin, keksijä Raimo Kaukinen toteaa.

– Spede tuli yhden kerran pajalle ja sanoi, että ”kuules Raimo, jos minulle jotain sattuu, niin toivoisin, että jatkaisit toimintaa”.

Kaukisen ja Spede Pasasen ystävyys ulottuu vuosikymmenien päähän.

Miehet tutustuivat 1980-luvun alkupuoliskolla ”Lentävät luupäät” -elokuvan kuvauksissa. Kaukinen ajautui elokuvan taustajoukkoihin, koska Spede oli tarvinnut apua rekvisiitan rakentamisessa.

Siitä alkoi miesten välinen ystävyys, joka myöhemmin kehkeytyi yhtiökumppanuudeksi. Vuosikymmenten saatossa miehet ovat yhdessä ideoineet kymmeniä keksintöjä yhteisellä pajallaan Nastolassa. Osa ideoista on päätynyt patenteiksi asti.

Spede Pasanen ja Raimo Kaukinen ideoivat ja kehittelivät vuosien saatossa muun muassa venesuksen, spedelingon, kaikille kynttilöille sopivan kynttilänjalan ja monia muita arkisia keksintöjä. (siirryt toiseen palveluun)

Ainoa pystyssä pysynyt Speden firma

Kaukinen kertoo Speden ja hänen perustaman keksintöpajan olevan ainoa jäljellä oleva yritys Speden perustamista firmoista.

Yrityksen nokkamies Raimo Kaukisella on itsellään työn alla parhaillaan muun muassa energietehokkuutta parantava keksintö. Enempää keksijä ei suostu tässä vaiheessa vielä paljastamaan, koska hän toivoo keksinnön jalostuvan patentiksi saakka.

Spede ennätti eläessään perustaa lukuisia, ehkä kymmeniä yrityksiä. Joukossa on muun muassa erilaisia elokuvatuotantoyhtiöitä, mutta myös Nasse-sedän nimeä kantava Nasse-Setä Oy.

– Speden firmojen paperit päätyivät minulle Pertin kuoleman jälkeen, kun minua pyydettiin säilyttämään ne. Mapeista löytyy muun muassa Nasse-Setä Oy. Asiakirjoista selviäisi varmasti tarkemminkin, mitä kyseinen yritys on tehnyt, naureskelee Kaukinen.

Mies toivoo, että arkistoiduille yritystiedoille olisi joskus jotain käyttöä.

– Jos joku vaikka kiinnostuisi ja alkaisi tehdä jotain tutkimusta näihin liittyen. Täältä pajalta nämä löytyy, Kaukinen summaa.

Speden elämäkerta on julkaistu tänään. Lue lisää: Speden elämäkerta valottaa miestä julkisen roolin takana – listasimme 7 hämmästyttävää asiaa viihdemogulin elämästä