Poliisi on vapauttanut Kyyjärvellä kiinniotetun afgaani-isän ja lapsen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut perhe oli määrätty käännytettäväksi. Perheen äiti kuitenkin pakeni vauvan kanssa poliisia, minkä takia poliisi päätti vapauttaa kiinniottamansa isän ja lapsen.

Kyyjärvi
Kyyjärven taajama.
Matti Myller / Yle

Kyyjärvellä poliisi otti maanantaina kiinni kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen afgaani-isän ja tämän lapsen. Perheen äiti pakeni poliisia vauvan kanssa ja on piileskellyt poliisia maanantaista lähtien.

Tänään poliisi kertoi vapauttaneensa perheen isän ja lapsen. Poliisin mukaan käännyttämisestä päätettiin tässä vaiheessa luopua perheyhteyden säilyttämiseksi.

Poliisi ei kerro, oliko vireillä olevalla työlupahakemuksella vaikutusta isän vapauttamiseen. Perheen isällä on vakituinen työpaikka Betsetin betonielementtitehtaalla, minkä takia hänellä on vireillä myös hakemus työntekijän oleskelulupaan. ELY-keskus on antanut hakemukseen puoltavan lausunnon.

Kyyjärven kunta on ollut mukana hakemassa miehelle työlupaa. Kunnanjohtaja Eero Ylitalo on huojentunut vapauttamispäätöksestä. Hän toivoo, että tapauksesta otetaan opiksi.

– Viranomaisten on kyettävä luottamukselliseen vuoropuheluun ja viranomaisilla tarkoitan nyt meitä kunnan viranomaisia, poliisia ja maahanmuuttoviranomaisia. Tämäkin tapaus olisi varmasti pystytty hoitamaan huomattavasti fiksummin. Jopa niin, että media ei olisi huomannut.

Vielä keskiviikkona iltapäivästä afgaaninaisen sijainnista ei ollut tietoa.

– Tietysti toivon, että tämän äidin ja lapsen katoaminen osoittautuu pakomatkaksi, eikä mitään vakavampaa ole tapahtunut. Lisäksi toivon, ettei tämä pako, jos se nyt sellaiseksi osoittautuu, vaikuta viranomaisten linjauksiin vastaisuudessa, Ylitalo toteaa.