Kun sipuli tai siitepöly ovat myrkkyä – allergisen matka voi saada ikävän käänteen vesilasistakin

Ruoka on monelle iso osa lomamatkaa ja sen nautintoja. Miten valmistautua lomaan, jos jokaisen suupalan kanssa tulee varoa?

allergiat
nainen makaa sohvalla ja pitelee vatsaansa
Allergiat ovat tänä päivänä yhä useamman riesa. Asiantuntijoiden mukaan vakavasti allergisen kannattaa kääntyä lomavalmistelujen tekemisessä lääkärin puoleen.AOP

"Hyvät matkustajat, aloitamme laskeutumisvalmistelut." Kuulutus kajahtaa Suomesta Ruotsiin menevällä lennolla ja työmatkalleen suuntaava Taina Luova hörppää loput puoliksi juodusta vesilasista. Sen seuraukset yllättävät. Naisen silmänaluset turpoavat valtaviksi kuin viinirypäleet ja olo muuttuu tukalaksi.

– Selvisi, että samalla lennolla oli Intiasta palaavia matkustajia, joiden tavaroissa oli kantautunut siitepölyä matkustamoon. Ilmastoinnin mukana sitä oli leijaillut vesilasin pinnalle, muistelee siitepölylle allerginen Ravitsemusterapeuttien liiton liiketoimintajohtaja Taina Luova vuosia jälkeenpäin.

Vaikka allerginen olisi kuinka tarkka, kaikkeen ei voi aina lomamatkalla varautua. Allergia nostaa todennäköisyyttä siihen, että loma voi saada yllättävän käänteen vain yhden suupalan tähden.

Finnair Airbus A350 XWB
Finnairin sivuilla kerrotaan, ettei lentoyhtiö voi taata lennolle täysin allergeenitonta ruokaa ja ympäristöä.Henrietta Hassinen / Yle

Asiantuntijoiden mukaan lomahaaveita ei kuitenkaan kannata jättää toteuttamatta. Vaikka moni kokee allergisena matkustamisen hankalana, se ei ole sitä, jos muistaa valmistautua lomaan hyvin.

HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan ravitsemusterapeutti Helena Voutilainen sanoo, että lomamatkoilla sattuu harvoin allergian aiheuttamia sairastumisia. Ihmiset ovat tänä päivänä tietoisia allergioistaan, eivätkä arastele kertoa niistä tai vaikkapa ravintolassa kysyä, onko ruoka-annoksessa tiettyjä aineita.

Varsinkin vakavasti oireilevan kannattaa Voutilaisen mukaan keskustella lääkärin kanssa siitä, millaisia lääkkeitä tulee ottaa mukaan matkalle ja kantaa ne lentokoneen matkustamossa mukanaan.

– Jos on ruoka-aineallergian aiheuttama anafylaksiariski eli riski saada äkillinen yliherkkyysreaktio, lääkäri määrää adrenaliini-injektorin ja kirjoittaa siitä reseptin, joka on otettava mukaan. Lentomatkoja varten lääkäriltä saa myös todistuksen injektoria varten.

Allergiat osataan huomioida paremmin.

Marko Karvonen

Myös Ravitsemusterapeuttien liiton liiketoimintajohtaja Taina Luova on samoilla linjoilla. Hän kehottaa ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli allergia mietityttää ennen reissuun lähtöä.

– Yhdessä lääkärin kanssa voi käydä läpi allergiat ja arvioida, kuinka tarkasti niihin tulee suhtautua.

Finnair neuvoo verkkosivuillaan allergisia matkustajia tiedostamaan (siirryt toiseen palveluun), ettei lentoyhtiö voi taata täysin allergeenitonta ateriaa, matkustamoa tai ympäristöä. Siksi lentoyhtiö ohjeistaa myös käymään riskejä ja niiden minimointia läpi lääkärin kanssa.

Moni ottaakin lentomatkalle mukaan omat eväät. Finnairin leinnoille saa tuoda omia ruokia, kunhan noudattaa käsimatkatavaroita koskevia turvallisuusmääräyksiä.

Muistilistan laatiminen kannattaa

Ruoka on monelle iso osa lomamatkaa ja sen nautintoja. Ravitsemusterapeutti Helena Voutilaisen mukaan allergisen kannattaa ravintolaan mennessään varmistua siitä, mitä on syömässä. Allergioistaan on hyvä osata kertoa englanniksi ja mahdollisuuksien mukaan myös kohdemaan kielellä.

Elintarvikevirasto Eviran sivulla (siirryt toiseen palveluun) matkailijoita kehotetaan käyttämään Euroopan kuluttajakeskuksen (European Consumer Centre, ECC) allergiasanakirjaa (siirryt toiseen palveluun) avuksi matkavalmisteluissa ja matkustettaessa. Sanakirja sisältää 130:n mahdollisesti ruoka-allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen käännökset 21 kielelle. Sivustolla voi myös luoda itselleen oman henkilökohtaisen allergiakortin haluamallaan kielellä.

Jäätelötiski.
Allergiatietoisuus kasvaa koko ajan ja se helpottaa allergisen matkailua. Monissa paikoissa merkinnät ovat näkyvästi esillä.Aki Karjalainen / Yle

Voutilainen on kuullut, että netistä tulostettu lista kuuluu monen allergisen vakiomatkatavaroihin.

– Muistilista on hyvä laatia etukäteen, Voutilainen muistuttaa.

Monessa tapauksessa muistilista auttaa konkretisoimaan ravintolan henkilökunnalle sen, kuinka vakavasti allergia tulee ottaa. Ravitsemusterapeuttien liiton Taina Luovan mukaanongelmana on se, että monessa maassa ei tiedetä miten suhtautua allergiastaan kertovaan asiakkaaseen.

– Voi olla, ettei esimerkiksi huomata, ettei asiakas siedä tiettyä ainetta pienessäkään määrin, Luova sanoo.

Sipuli aiheuttaa myrkytystilan

Kajaanilaiselle Marko Karvoselle omasta allergiasta on tullut jo niin arkipäiväinen asia, että sen kanssa toimiminen menee rutiinilla lomallakin. Raaka-aineiden syynääminen on tarkkaa, sillä jo sipulia sisältävä mauste voi aiheuttaa päivien tuskan.

– Se on vielä pahempi kuin allergisoiva aine, siitä tulee ihan myrkytystila, Karvonen kertoo.

Pahimpia ovat vatsakrampit.

– Joskus kävelin sipulia syötyäni alle puolen kilometrin pätkää puoli tuntia kotiin.

finnair business ruoka euroopan lento amsterdam
Kajaanilainen Marko Karvonen on sipulille allerginen. Hän jää lennoilla poikkeuksetta ilman ruokaa.Jari Tanskanen /Yle

Sipulin karttaminen karsii lomakohteen ravintolavalikoimaa, mutta Karvonen on tottunut kysymään sipulittomista vaihtoehdoista jo ennen pöytään istumistaan.

– Ravintolassa pitää selvittää aika tarkasti, miten ruoka valmistetaan. Esimerkiksi parilalla on vasta saatettu paistaa sipulia. Monet ymmärtävät laittaa voipaperin väliin, Karvonen kertoo.

Ulkomaanmatkoilla Karvonen voi nauttia ruuastaan antaumuksella, sillä Suomi on osoittautunut sipuliallergisen painajaiseksi.

– Ulkomailla, varsinkin Etelä-Euroopassa, on paljon helpompaa. Ruokaan laitetaan ihan perusmausteita, suolaa ja pippuria. Sipulia tarjoillaan erikseen. Suomessa sipuli on enemmänkin sääntö. Sitä on joka paikassa, Karvonen kertoo.

Muistilista on hyvä laatia etukäteen.

Helena Voutilainen

Karvonen matkustaa paljon työnsäkin vuoksi, joten kokemusta on kertynyt jo useista maista.

– Esimerkiksi Venäjällä, jossa sipuli on melkein kansallisruoka, otetaan allergiat aika vakavasti. Ei ole tullut koskaan ongelmaa, että sipulia olisi tullut lautaselle, hän kertoo.

Allergiatietoisuus on Karvosen mukaan parantunut.

– Allergiat osataan huomioida paremmin, koska allergioita on paljon. Vielä muutama vuosi sitten minullekin sanottiin, ettei sipuli maistu ruuassa, mutta kun se ei ole siitä maistumisesta kiinni, Karvonen toteaa.

Ainoa Karvosen kannalta vuosien aikana heikentynyt seikka on se, että lennoille ei voi enää etukäteen valita sipulitonta ruokaa.

– Poikkeuksetta siellä jää ilman ruokaa.

Kaikkeen ei voi varautua

Uuden lomakohteen tarjontaa pohtiva saa kätevimmin tietoja matkatoimistosta. Myös lentoyhtiöön ja hotelliin voi olla yhteyksissä mikäli matkaan liittyvät kysymykset askarruttavat.

Aurinkomatkat saavat allergioihin liittyviä kysymyksiä viikoittain. Matkatoimiston asiakaspalveluun tulee asiakkailta ennen matkaa jonkin verran kysymyksiä, miten esimerkiksi voidaan varmistaa, että hotellissa saa gluteenitonta ruokaa.

– Tämä on melko yleinen kysymys erityisesti asiakkailta, jotka ovat varanneet All Inclusive -matkan, jossa ruuat kuuluvat matkan hintaan, kertoo Annina Metsola Aurinkomatkojen viestinnästä.

Aineosaluettelo eineksestä lähikuvassa.
Allergisen täytyy syynätä tuoteselosteet tarkasti.Heikki Rönty / Yle

Suurin osa kysymyksistä koskee yleisimpiä ruoka-aineallergioita.

– Kuten mistä voi ostaa gluteenitonta leipää tai onko laktoosittomia tuotteita saatavana, kertoo Metsola.

Aurinkomatkoilla on huomattu, että laktoosittomia maitotuotteita on hankala tai joskus jopa mahdotonta löytää joistain maista, sillä laktoosi-intoleranssi ei kaikissa maissa ole kovin tunnettu käsite.

– Moni valitseekin tällaisissa tapauksissa varmuuden vuoksi maidottoman ruokavalion, Metsola sanoo.

Erityisesti kananmunalle, vehnäjauholle ja maidolle vakavasti allergisten tulee olla valppaana, sillä kyseiset aineet kätkeytyvät helposti ruoka-annokseen. Aasialaisessa ruokakulttuurissa maapähkinää käytetään ruuanvalmistuksessa yleisemmin kuin Euroopassa.

Jos oireet ovat vakavia ja tulevat vähäisestä määrästä, silloin kaupassa kannattaa ottaa pakkausselosteet ulkomailla erityisen tarkkaan syyniin.

– Ja ostaa vain pakattuja tuotteita, joiden pakkausmerkinnät ymmärtää, ravitsemusterapeutti Helena Voutilainen huomauttaa.