1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pääsiäissaarelle perustetaan suuri merensuojelualue

Suojelualue on suurempi kuin Suomen pinta-ala kaksinkertaisesti.

Ulkomaat
pääsiäissaarten patsaat
Ian Salas / EPA

Chileen kuuluville Pääsiäissaarelle perustetaan suuri merensuojelualue. Pääsiäissaari sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä noin 3 500 kilometrin päässä Etelä-Amerikan rannikosta.

Suojeluhanke on ollut vireillä on vuosia, mutta nyt saarten alkuperäiskansa Rapa Nuit antoi äänestyksessä suojelulle hyväksyntänsä.

Rapa Nuit muodostavat enemmistön Pääsiäissaaren väestöstä. Heitä on vajaa 6 000.

Kalastus ja kalaturismi ovat Rapa Nuille tärkeä elinkeino ja he ovat olleet huolissaan teollisessa mitassa tapahtuvan kalastuksen vaikutuksista alueen kalakantoihin.

Suojelualueen koko on jo aiemmin suojeltu ala mukaanlukien 720 000 neliökilometriä. Tämä on yli kaksi kertaa Suomen pinta-ala. Kyseessä on Latinalaisen Amerikan suurin suojelualue.

Pääsiäissaaren vesillä on ollut runsaasti esimerkiksi tonnikalaa, haita, marliineja ja miekkakaloja. Alueella on myös koralleja, joilla on runsas lajisto.

Pääsiäissaaren meriluonnon uhkia ovat ylikalastuksen lisäksi kasvava turismi, haitalliset vieraslajit sekä ilmastonmuutos, joka happamoittaa merivettä.

– Tämä on ollut pitkä prosessi ja ymmärrämme, että se on vasta alussa. Kansamme huutaa edelleen "Ei laittomalle kalastukselle, ei teolliselle kalastukselle vesillämme, ei kaivoksille", sanoi saarten hallinnossa työskentelevä Poki Tane Haoa uutistoimisto AFP:lle.

Kun suojelualue on perustettu, alkuperäiskansalla on oikeus kalastaa sen sisällä perinteisillä menetelmillään.

Pääsiäissaari tunnetaan suurista Moai-patsaistaan.

Korjattu 26.11. klo 15.26 Pääsiäissaari yksikkömuotoon

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi