1. yle.fi
  2. Uutiset

Osa Kokkolan urheilutalosta käyttökieltoon? Yläsali ja maapohjahalli uhkaavat sulkeutua vuodenvaihteessa

Terveysviranomaiset pitävät tiloja terveysriskinä. He vaativat tilojen pikaista korjaamista. Aikaa on annettu neljä kuukautta.

sisäilmaongelmat
Kokkolan urheilutalon yläsali.
Juha Kemppainen / Yle

Terveysviranomaiset ovat antaneet ukaasin, että Kokkolan urheilutalon yläsali ja koko maapohjahalli juoksuratoineen suljetaan, jos sisäilmaongelmia ei saada korjattua joulukuun loppuun mennessä.

– Meille on tullut aika paljon valituksia oireiluista urheilutalossa. Sitten saimme tietoomme, että kaupunki oli teettänyt siellä sisäilmatutkimuksia. Näiden tulosten perusteella ryhdyimme toimenpiteisiin, kertoo terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollosta.

Yläsalin ja maapohjahallin sisäilmasta löytyi viime vuonna tehdyissä mittauksissa hometta ja sädesientä. Viranomaisen mukaan ne kielivät kosteusongelmista talon rakenteissa. Lisäksi tiloissa on silmin nähtäviä lahovaurioita ja kosteusjälkiä seinissä ja katossa.

Yksityiskohta Kokkolan urheilutalon sisältä.
Juha Kemppainen / Yle

Urheilutaloa pyörittävälle yhtiölle näin tilojen sulkeminen olisi lähes kuolinisku.

– Se on todella iso asia, sillä meillä käy urheilutalolla talviaikaan tuhat ihmistä päivässä. Jos kaksi isoa tilaa poistuu käytöstä, se on 25 prosenttia meidän liikevaihdostamme. Se koskettaa sekä yhtiötä että ihmisiä, harmittelee Urheilutalo Oy:n toimitusjohtaja Esa Jalkanen.

Yhtiön pitää selvittää lokakuun loppuun mennessä viranomaisille, mihin se ryhtyy asioiden korjaamiseksi. Joulukuun loppu on takarajana mahdolliselle remontille.

Viranomainen: Käyttökielto todennäköinen

Terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds pitää tiloja terveysriskinä, ja siksi viranomainen kiirehtii töiden aloittamista.

– Siellä on todettu selkeät terveyshaitat, ja se rikkoo terveydensuojelulakia. Sen perusteella viranomaisen on myös ryhdyttävä toimenpiteisiin. Käyttökieltouhka on todellinen, Smeds painottaa.

Yksityiskohta Kokkolan urheilutalon sisältä.
Juha Kemppainen / Yle

Urheilutalo Oy:n toimitusjohtaja Esa Jalkanen pitää viranomaisten antamaa aikataulua äärimmäisen tiukkana, koska heillä ei ole vielä tiedossa, kuinka laajasti urheilutaloa pitää remontoida. Lähiviikkoina Jalkanen aikoo kutsua koolle rakennusalan ammattilaisia ja terveystarkastajat.

– Hirveän nopea tuo aikataulu on. Jos ruvetaan tekemään laajoja tutkimuksia, kyllä annettua aikaa pitäisi minusta kohtuudessa pidentää – eihän tässä varmaan niin akuuttia terveysvaaraa ole, hän kummastelee.

Smeds puolestaan pitää todennäköisenä, että yläsali ja maapohjahalli joudutaan sulkemaan ainakin joksikin aikaa. Hän muistuttaa, että käyttökielto poistuu, kun tilat on saatu korjattua.

Mistä rahat?

Esa Jalkasen mukaan ongelmana on paitsi viranomaisten vaatima kireä aikataulu myös rahapula. Jalkasen mukaan yhtiöllä ei ole remonttiin varaa - jos sitten Kokkolan kaupunki yhtiön ainoana omistajana ei raota rahakirstunsa kantta.

– Tällainen vuonna 1964 rakennettu talo ei tietenkään vastaa nykyajan vaatimuksia, ja jos rakenteita joudutaan korjaamaan ja muuttamaan, tulee se varmasti niin kalliiksi, että talo menee purkuun – paitsi sen suojeltu kaariosa. Olemme suuressa hankaluudessa, Jalkanen sanoo.

Mitä tapahtuu, jos yläsali, maapohjahalli ja juoksurata laitetaan käyttökieltoon?

– Saamme monumentin! Sitten kysymys on, mitä Kokkolalle tapahtuu. Meidän on saatava korvattua nuo tilat jotenkin, Jalkanen vastaa.

Yläsali.
Juha Kemppainen / Yle

Kokkolan urheilutalon sisäilmaongelma voi paljastua vielä nykyistä laajemmaksikin, koska viranomaiset ovat vaatineet myös uudemman osan kuntokartoitusta. Sen pitää valmistua myös marraskuuhun mennessä.

Tutkimuksia vaadittiin, koska monissa tiloissa on havaittu muun muassa lattioiden painumista, kosteusjälkiä ja ilmanvaihdon puutteita.

Lue seuraavaksi