1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Turvapaikanhakijoiden siirrot loppusuoralla EU:ssa – Komissio uhkaa Puolaa, Tšekkiä ja Unkaria oikeudella

Ohjelma päättyy syyskuun lopulla. Kreikasta ja Italiasta siirrettävien turvapaikanhakijoiden määrä jää paljon pienemmäksi kuin ennakoitiin.

Päätös turvapaikanhakijoiden siirroista tehtiin vuonna 2015, kun Eurooppaan saapui yli miljoona sotaa ja köyhyyttä pakenevaa ihmistä. Kuva: EPA / Georgi Licovski

BRYSSEL Euroopan komissio uhkaa viedä Puolan, Tšekin ja Unkarin EU-tuomioistuimeen jos maat eivät ryhdy ottamaan vastaan Kreikasta ja Italiasta siirrettäviä turvapaikanhakijoita.

Tuomioistuin hylkäsi tänään keskiviikkona Unkarin ja Slovakian valituksen, ja totesi siirtojärjestelmän olevan EU-lainsäädännön mukainen.

Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos sanoi, että päätöksen seurauksena kaikkien jäsenmaiden on osallistuttava turvapaikanhakijoiden siirtoihin.

– Jäsenmaiden on osoitettava solidaarisuuttaan juuri nyt, Avramopoulos sanoi.

Unkari, Puola ja Tšekki ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita siirtojärjestelyn kautta. Tuomioistuimeen valittanut Slovakia on nyttemmin ryhtynyt ottamaan tulijoita vastaan.

Ohjelma umpeutuu pian

Avramopoulos kieltäytyi kuitenkin luonnehtimasta oikeuden päätöstä voitoksi, ja korosti, että komissio haluaa tehdä yhteistyötä myös jutun hävinneiden maiden kanssa.

– Sana "voitto" ei kuulu sanavarastoomme. Se oli oikeuden ratkaisu, Avramopoulos sanoi.

Turvapaikanhakijoiden siirtomekanismista päätettiin syksyllä 2015 kahden vuoden määräajaksi. Ohjelma päättyy 26. syyskuuta, johon mennessä saapuvat turvapaikanhakijat voidaan ottaa siirto-ohjelmaan mukaan.

Siirrot jatkuvat tämän päivämäärän jälkeenkin kunnes kaikki määräaikaan mennessä saapuneet on saatu lennätettyä Kreikasta ja Italiasta muualle Eurooppaan.

Jo nyt kuitenkin tiedetään, että siirrettävien kokonaismäärä jää paljon pienemmäksi kuin pakolaiskriisin keskellä 2015 tehty päätös antaisi olettaa. Tuolloin päätettiin siirtää yhteensä noin 98 000 ihmistä. Tähän mennessä siirtoja on tehty vain 27 695.

Suomi liki ottanut osuutensa

Suomi oli viime perjantaihin mennessä ottanut vastaan 2078 turvapaikanhakijaa siirtojärjestelyn kautta. Suomen osuudesta oli jäljellä enää 127.

Ohjelman päättyessä Suomi kuuluukin harvalukuiseen joukkoon, joka tulee melkein tai kokonaan täyttäneeksi osuutensa sovituista siirroista. Myös Liettua, Luxemburg, Ruotsi ja Malta ovat ottaneet vastaan valtaosan kiintiöistään.

Puola ja Unkari eivät ole ottaneet vastaan ketään mekanismin kautta. Tšekin tasavalta toi Italiasta 12 turvapaikanhakijaa, mutta ilmoitti sittemmin, ettei aio ottaa enempää vastaan.

Komissio käynnisti siirtoihin osallistumattomuuden takia rikkomusmenettelyn Puolaa, Unkaria ja Tšekkiä vastaan kesäkuussa. Menettelyn seuraavassa vaiheessa komissiolla on mahdollisuus viedä maat EU-tuomioistuimeen.