Ruskamatkailu huipentuu ensi viikolla – tuntureilla luvassa vähintään keskinkertaista väriloistoa

Kostean kesän aiheuttama sienitauti voi kuitenkin paikoin tiputtaa koivun lehdet ennen aikojaan.

ruska
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuistoAnnu Passoja / Yle

Tämän syksyn ruska ei ole huonoimmasta päästä, mutta ei erityisen hyväkään, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen. Maaruskasta näyttää tulevan värikäs.

– Aapasoiden heinämäinen kasvillisuus on oikein hyvässä värissä. Samoin avotuntureissa kanervan violetti väri kaukomaisemassa on tällä hetkellä oikein hieno, sanoo Jalkanen.

Hän uskaltaa luvata että ruska on kauneimmillaan tulevalla viikolla, niin on Lapin tuntureilla aina ollut. Talveen valmistautuvien puiden väritykseen vaikuttaa päivän pituus, eikä se vaihtele, joten ruskahuippu ajoittuu vuodesta toiseen samoille päiville.

Parempiakin ruskavuosia on ollut. Kesä oli paikoin Keski-Lapissa hyvin sateinen ja sateet ovat tuoneet lehtiä tuhoavia sienitauteja. Yleisin on koivunruoste, joka värjää lehdet ruskeankeltaisiksi.

– Koivunruoste pudottaa lehdet ennen aikojaan, mutta ei se millään alueella ole vienyt kaikkia lehtiä, Jalkanen tietää.

Ruskaretkelle entistä pienemmissä ryhmissä

Ruskaturistit osaavat hotellivarausten perusteella tulla juuri oikeaan aikaan. Lapland Hotelsin Levin ja Ylläksen aluejohtaja Tommy Sippo kertoo, että ensi viikko on ruuhkaisin vaikka hotellivieraita on jo nyt.

– Erityisesti Ylläksellä varaustilanne näyttää hyvältä. Jos joku paha kieli on sanonut, että ruskamatkailu on laskussa niin minä olen kyllä vahvasti eri mieltä. Ruskamatkailu elää ehkä jonkinlaista muutosta niin että kotimainen bussimatkailu pikkuhiljaa vähenee, mutta toisaalta tulee omatoimimatkailijoita tilalle, Sippo summaa.

Pallas-Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan pihalta kohti Varkaankurua lähtevällä polulla käyvät vaelluskengät tasaiseen tahtiin. Haapajärveläinen Maria Laurila kertoo koukuttuneensa jo ensimmäisestä ruskareissusta, nyt on alkamassa viides. Mukana on kaksi bussilastillista haapajärveläisiä.

– Nyt mennään Varkaankurun laavulle ja katson siellä, jatkanko matkaa. Kun on ensimmäinen vaelluspäivä, niin pitää vähän miettiä ja kokeilla miten varpaat ja pää kestävät.

Laurilan ensimmäisen vaelluspäivän toive on nähdä kuukkeli.

– Uskon, että se tuolla laavulla varmaan tulee nähtyä. Ja toivottavasti ruska lisääntyy tällä viikolla, että edes jonkun verran väriä löytyisi elämään, Laurila naurahtaa.