Turun korjaustelakka alkaa romuttaa laivoja Naantalissa

Ensimmäinen romutettava laiva on jo matkalla Naantaliin. Kyseessä on Suomen suurin sisävesiristelijä.

telakkateollisuus
Blue White Eagle Rauhan rannassa
Ville Toijonen/Yle

Naantalissa sijaitseva Turun korjaustelakka tekee uuden aluevaltauksen lokakuun alussa, kun telakalle tuodaan Blue White Eagle. Laivaa ei kuitenkaan korjata, vaan se romutetaan.

– Tarkoitus on, että laiturissa tehdään purku ja tankkien pesu, sen jälkeen kuivatelakassa itse rungon purku, sanoo tuotantojohtaja Oskari Kosonen.

Romulaivaa hinataan jo Naantaliin

Koko operaatio kestää noin kaksi ja puoli viikkoa. Kyseessä on ensimmäinen laiva, joka telakalla puretaan. Parhaillaan Blue White Eaglea ollaan hinaamassa Saimaan kanavan kautta kohti Naantalia.

– Tämä on Tekesin rahoittama projekti, jossa on tarkoitus kartoittaa mahdollisia uusia purkumetodeja. Tämä on tässä vaiheessa enemmänkin tutkimustyötä kuin bisnestä, Oskari Kosonen sanoo.

Laivan metallit paloitellaan pieniin osiin ja myydään kierrätettäväksi metallivalimoihin ja sulattamoihin. Laivan omistaa turkulainen Meriaura-yhtiö, joka osti laivan 2 000 eurolla.

Uusi bisnesvaltaus telakalle

Turun korjaustelakalla työskentelee noin 70 henkeä. Yritys on keskittynyt ruotsinlaivojen, jäänmurtajien, hinaajien ja saariston yhteisalusten korjauksiin. Tuotantojohtaja Oskari Kosonen toivoo, että laivojen romuttamisesta voisi tulla jatkossa yksi lisätyöllistäjä yritykselle.

– Toivotaan, että tästä tulee uusi bisnesvaltaus. Aika näyttää, mihin lopputuloksiin tämän projektin kanssa päästään, Oskari Kosonen sanoo.