Herätys: PS pyrähti nousuun, valo myrkyttää perunan, myrsky jyrää Karibialla

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoEmmi Korhonen / Lehtikuva

Ylen kysely: Perussuomalaisten suosio nousuun, SDP ja keskusta pinteessä

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ylen tuoreen kannatuskyselyn mukaan perussuomalaisten suosio on lähtenyt nousuun. Ylen kysely on ensimmäinen, joka on tehty Turussa elokuun puolivälissä tehdyn puukkoiskun jälkeen.

Vihreät on entistä tukevammin kiinni toiseksi suurimman puolueen paikassa. Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena. Oppositiopuolue SDP:n kannatuksen vajoaminen ei näytä pysähtyvän. Myös päähallituspuolue keskusta on sukeltanut jo lähelle 16 prosentin lukemia.

Vihreistä perunoista herkille ripuli

Vihreä, itua kasvava peruna.
AOP

Perunat muuttuvat väriltään vihreiksi, jos niitä säilytetään liian valoisassa. Vihertäminen paljastaa, että siihen on alkanut muodostua glykoalkaloideja. Ne voivat olla terveydelle haitallista ja aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Siksi vihertyneitä perunoita ei kannata syödä. Keittäminen tai vihreän kohdan poistaminen eivät riitä, vaan koko mukula kannattaa laittaa kompostiin.

Hurrikaani Irma jyrää Karibialla

Ihmiset valmistautuivat hurrikaani Irmaan Puerto Ricossa 6. syyskuuta.
Ihmiset valmistautuivat hurrikaani Irmaan Puerto Ricossa 6. syyskuuta.Thais Llorca / EPA

Erittäin voimakas, 5. kategorian hurrikaani Irma aiheuttaa merkittävää tuhoa Karibianmeren saarilla. Myrsky on mm. Barbudan saarella vaurioittanut 95 prosenttia rakennuksista.

Kuolonuhreja on ainakin seitsemän. Myrsky runtelee parhaillaan Puerto Ricoa ja myöhemmin sen ennustetaan etenevän Hispaniolan ja Kuuban pohjoispuolitse. Floridan eteläkärjen myrsky saavuttanee lauantaina.

Susijengi jatkoi tiukalla voitolla jatkopeleihin

Susijengi kiittää faneja.
Tomi Hänninen

Suomen koripallomaajoukkue voitti Islannin EM-kisoissa. A-lohkon päätöspelin voitto kirjattiin Suomelle pistein 83–79 (42–40). Suomen voiton sinetöi jälleen kerran joukkueen supertähti, Lauri Markkanen.

Markkasen heitot alkoivat pudota päätösneljänneksellä. Toinen joukkueen kantava voima oli Sasu Salin.

Lauantaina Suomi pelaa neljännesvälierissä Italiaa vastaan.

Säässä tapahtuu muutos idästä alkaen kylmempään

torstain sää
Yle

Korkeapaine väistyy torstaina pohjoiseen. Sateita tulee etelässä, Lapissa sää on vielä poutaista ja aurinkoista.

Sadealue leviää päivän aikana idästä maan etelä- ja keskiosaan. Alkuun on vielä poutaa, mutta iltapäivä ja ilta ovat laajalti pilvisiä ja sadetta tai sadekuuroja tulee monin paikoin. Maan pohjoisosassa sää jatkuu tänään poutaisena.

Pilvisyys kuitenkin lisääntyy Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Suuressa osassa Lappia sää on tänäänkin aurinkoista.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.