1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultaranta

Nyt Nikkanen kaasua, sanoi Manu kipparille – Assi Koivisto muistelee Kultaranta-veneitä lämmöllä

Merellisistä kesistä Naantalissa on jäänyt monia rakkaita muistoja Assi Koivistolle. Yhdessä äitinsä kanssa he kiusoittelivat Kultarannan kipparia kirjavista kalsareista.

Kultaranta
Assi Koivisto avasi presidenttien veneitä esittelevän näyttelyn Forum Marinumissa, Turussa. Kultaranta VII -veneessä karkoitettiin tylsyyttä korttia pelaamalla.
Assi Koivisto avasi presidenttien veneitä esittelevän näyttelyn Forum Marinumissa, Turussa. Kultaranta VII -veneessä karkoitettiin tylsyyttä korttia pelaamalla.Jouni Koutonen / Yle

Kun Assi Koivistoa pyydettiin avaamaan presidenttien veneitä esittelevä näyttely Turun Forum Marinumiin, ei hänen kauaa tarvinnut kaivella muistin sopukoita. Naantalin kesistä vanhempien, Mauno ja Tellervo Koiviston kanssa on jäänyt lukuisia lämpimiä muistoja.

Assi Koiviston ensimmäinen muisto Kultaranta-veneistä on kuitenkin Merimaskusta, muutama vuosi ennen Mauno Koiviston valintaa presidentiksi. Koivistot olivat tuttavapariskunnan kesävieraina kapean salmen rannalla.

– Yhtäkkiä kaislikko taipui, valtavat aallot löivät kallioille ja poijuissa olevat veneet alkoivat pomppia. Meidän isäntämme katsoi ulapalle ja sanoi oikein myrkyllisesti, että taas se menee kalaan! Hän tarkoitti siis presidentti Kekkosta.

Kyykkyjumppaa kovassa kyydissä

Assi Koivisto itsekin pääsi nauttimaan Kultaranta V -aluksen tarjoamasta vauhdin hurmasta yhden kesän ajan.

Olisi ollut noloa presidentin jäädä jonnekin, kun bensa loppui!

Assi Koivisto

Vauhdikkaassa veneessä matkustajien olo ei aina ollut kovin mukavaa. Assi Koivisto muistelee matkojen olleen melkoista kyykkyjumppaa.

– Kippari ja presidenttipari istuivat oikein mukavasti, mutta muut eivät voineet takana olevilla penkeillä istua. Munuaiset olisivat joutuneet turhan kovalle koetukselle. Siinä seistiin keskellä jostain kiinni pitäen, ja joustettiin polvilla. Joutui keskittymään aikalailla, ettei läikyttänyt aperitiivia.

Miehistöllä moninainen toimenkuva

Kalareissuihin Kekkosen kanssa tottuneet miehistön jäsenet pääsivät toisenlaisten ulkoilma-aktiviteettien pariin Mauno Koiviston tultua Naantalin Kultarannan kesäisännäksi vuonna 1982.

– Väitetään, että rekrytoinnissa saatettiin sivulauseella vähän kysyä, että kuinkas on tuon lentopallon kanssa. Siellä ne olivat venemiehetkin kentällä, muistelee Assi Koivisto.

Hitaus oli kauhea järkytys Maunolle ja minulle. Tellervo oli tyytyväinen.

Assi Koivisto

Reijo Nikkanen oli Kultaranta-alusten pitkäaikainen kapteeni, ja hänestä Koivistolla on runsaasti lämpimiä muistoja.

– Turvamiehille rakennettiin uusi asunto ja sauna, ja Mauno halusi hoitaa kaikki polut kuntoon. Hän aina kyseli, että missäs Nikkanen on, soittakaas Nikkaselle. Että hän teki sitten Maunon kanssa polkuja Kultarannassa.

Assi Koivisto muistelee miehistön tehtäväkentän muutenkin olleen laaja. Siihen kuului muun muassa pihvien grillaus juhannusjuhlissa.

Bensajuoppo uhkasi lounasretkeä

Kultaranta V oli paitsi vauhdikas, myös perso bensiinille. Koivisto arvelee, ettei sillä ollut aikanaan niin väliä, olihan aluksen lahjoittanut kauppaneuvos Uolevi Raade, Neste Oy:n tuolloinen pääjohtaja.

Kerran lounasristeily Nauvon satamaan oli vähällä jäädä väliin, kun kippari epäili tankin riittävyyttä.

– Nikkasen mukaan veneen toimintasäde oli bensapumpulta bensapumpulle. Hän oli aina huolissaan sen käsittämättömästä kulutuksesta, ja soitteli etukäteen, että onhan teillä huoltoasema auki. Olisi ollut noloa presidentin jäädä jonnekin, kun bensa loppui!

Kuudes Kultaranta-vene toimi presidentin saattoveneenä varsinaisen aluksen rinnalla.

Tellervo Koivisto nautti leppoisemmasta menosta

Seuraava Kultaranta, järjestyksessään seitsemäs, olikin huomattavasti taloudellisempi dieselvene. Samalla sen kulku osoittautui kuitenkin myös arvokkaammaksi, siis hitaammaksi.

– Hitaus oli kauhea järkytys Maunolle ja minulle. Tellervo oli tyytyväinen, kun veneessä sai liikkua ajon aikana. Hän istui aina takakannella, vaikka siellä vähän pakokaasut kärytti. Mutta hän oli tyytyväinen, naurahtaa Assi Koivisto.

Huomasimme Tellervon kanssa, että Rafun univormun läpi näkyi selvästi erittäin kirkkaan väriset kalsarit.

Assi Koivisto

Asia kävi ilmi heti neitsytmatkalla, kun Kultaranta VII oli luovutettu presidentin käyttöön Helsingissä keväällä 1983.

– Kun oli kierretty salmet avoveteen, Mauno sanoi: ”No niin Nikkanen, nyt sitten kaasu pohjaan”. Nikkanen sanoi: ”Herra presidentti, kaasu on jo pohjassa”. Niin suuri ero oli vauhdissa.

Kippari kiusoiteltavana kalsareistaan

Assi Koivisto muistelee myös, kuinka he Tellervo Koiviston kanssa saattoivat hieman testata uusien miehistön jäsenten huumorintajua.

Vuonna 1987 ruoriin tarttui Ralf Hjorth, joka sai hieman hikoilla naisten kiusoittelun kohteena.

Jos oli tylsää tai satoi, mentiin katsomaan, olisiko veneessä seuraa.

Assi Koivisto

– Oli kaunis kesäpäivä, ja huomasimme Tellervon kanssa, että Rafun univormun läpi näkyi selvästi erittäin kirkkaan väriset kalsarit. Olimme siinä miettivinämme, että tehdäänköhän nykyään univormut ohkaisemmasta kankaasta. Vai olikohan Nikkasella aina ihonvärisiä kalsareita, kun ei olla aikaisemmin huomattu.

Koivisto naureskelee Hjortin jatkaneen tyynen rauhallisesti aluksen ohjastamista, vaikka niska kuulemma alkoikin punottaa. Lopulta kipparikin oli puhjennut nauruun.

Ralf Hjorth puolustautui, että tuohon aikaan miesten alusasumuoti oli muuttunut entistä värikkäämmäksi, eivätkä hänen Pink Panther -alushousunsa poikenneet yleisestä käytännöstä.

Meri vaihtui maatilaan

Vaikka alus oli edeltäjäänsä huomattavasti kookkaampi, luuli Kultarannassa vieraillut itänaapurin päämies Boris Jeltsin sen olevan jonkinlainen yhteysvene presidentin varsinaiselle huvijahdille. Sellaista ei tuohon aikaan ollutkaan.

Muutoinkin Assi Koivistolla on lämpimiä muistoja Kultaranta VII -veneestä. Hän luonnehtii siitä tulleen eräänlainen tapahtumakeskus.

– Jos oli tylsää tai satoi, mentiin katsomaan, olisiko veneessä seuraa. Siellä on pelattu korttia, siellä on testattu alkometriä ja keksitty lauluihin uusia sanoja, hymähtää Koivisto hieman arvoituksellisesti.

Meri on tullut tutuksi Assi Koivistolle liki parinkymmenen kesän aikana. Saaristomereltä hän mainitsee mielipaikoikseen Nauvon sataman sekä etenkin eteläisen Jurmon.

– Kuusitoista vuotta peräjälkeen koko kesäloma merellä, ennen kuin tänä vuonna sitten maatila kutsui. Velvollisuus kutsuu, kun vanhemmat eivät enää ole siellä. Merellä olo on tällä erää ohi, mutta Saaristomeri tuli aika lailla kolutuksi.

Kultarantojen hohtoa – presidenttien veneet esillä Turun Forum Marinumissa 7.1.2018 asti

Korjattu 7.9.2017 kello 13.17 Ralf Hjorthin nimen kirjoitusasua ja 8.9.2017 kello 12.45 virhe: Jeltsin luuli Kultaranta VII -alusta yhteysveneeksi.

Lue seuraavaksi