Ruotsille Nordean lähtö on pettymys – Valtiovarainministeri ei koe painetta kiirehtiä pankkiunioniin

EU:n pankkiunioni Nordean päätöksen taustalla. Suomi mukana pankkiunionissa toisin kuin Ruotsi.

Ruotsi
Magdalena Andersson
Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson ja rahoitusmarkkinaministeri Per Bolund lehdistön tentattavana Tukholmassa sen jälkeen kun Nordea ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin. Claudio Bresciani / EPA

TukholmaPankkikonserni Nordean päätös siirtää pääkonttorinsa Suomeen on herättänyt Ruotsissa pettymystä ja osin kitkeriä kommentteja.

Lähtöä on pidetty maalle arvovaltatappiona. Suomesta tulee muutoksen jälkeen suurempi eurooppalainen pankkimaa kuin Ruotsista.

Päätöksellä on arvioitu myös olevan poliittisia seurauksia. Jo tänään porvarioppositio moitti hallitusta epäonnistumisesta Nordean kanssa käydyissä neuvotteluissa. Myös vaatimukset pankkiunioniin liittymisestä nousivat esiin.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson (s) sanoi illan tiedotustilaisuudessa pitävänsä päätöstä valitettavana, mutta varoitti liioittelemasta sen seurauksia.

– Minusta Ruotsin kiirehtimiselle pankkiunioniin ei ole ole ollut poliittista painetta. Pankkiunioni on Nordean päätöksen taustalla.

Suomi on mukana EU:n pankkiunionissa toisin kuin Ruotsi ja valtiovarainministerin lisäksi myös useat rahoitusalan kommentaattorit ovat pitäneet sitä tärkeimpänä Nordean lähdön houkuttimena.

"Neuvotteluja käyty normaaliin tapaan"

Ruotsin hallituksen ja Nordean välit kiristyivät vuoden alussa kun hallitus esitti korotuksia pankkien kriisin varalta maksamiin vakausmaksuihin. Valtiovarainministeri Anderssonia arvosteltiin tuolloin lausunnosta, jonka mukaan Nordean lähdöstä olisi Ruotsille myös etua.

Nyt valtiovarainministeri sanoo, että asiasta on käyty normaaliin tapaan neuvotteluja ja on Nordean asia päättää missä maassa pääkonttori sijaitsee.

– Olen törmännyt sekä suurten että pienten Nordean asiakkaiden reaktioihin. He ovat olleet hyvin järkyttyneitä. Saa nähdä miten he nyt reagoivat, Andersson sanoo.

Ruotsin ammattikeskusjärjestön LO:n johto on aiemmin ilmoittanut pohtivansa Nordean asiakkuuden jättämistä jos pankkikonserni siirtää pääkonttorinsa.

Tänään useat ammattiliittojen puheenjohtajat paheksuivat Nordean haluttomuutta maksaa osuuttaan kriisiajan varalta eli pankkien vakausmaksuja. Palvelualan ja kaupan työntekijöitä edustava Handelsanställdas förbund ilmoitti illansuussa siirtävänsä tilinsä pois Nordeasta.