Facebook paljasti USA:n vaalien aikaisen valeuutiskampanjan – rahoitus lähes varmasti Venäjältä

Kampanjan aikana lähetettiin tuhansia maahanmuuttoa, rasismia ja homojen oikeuksia koskevaa kirjoitusta.

Kuva: Peter Da Silva / EPA

Facebook-yhtiö kertoo paljastaneensa todennäköisesti Venäjältä rahoitetun kampanjan, joka lähetti tuhansia mainoksia sosiaaliseen mediaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan.

Facebookin mukaan siltä ostettiin 100 000 dollarilla yhteensä noin  3 000 mainosta kahden vuoden aikana. Kampanja loppui tämän vuoden toukokuussa.

Mainoksilla ei tuettu tai vastustettu yksittäisiä puolueita tai ehdokkaita. Sen sijaan mainokset ja Facebook-tilit levittivät hyvin ristiriitaisia väitteitä, jotka koskivat maahanmuuttajia, rasismia ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Lisäksi 50 000 dollaria, joilla ostettiin "mahdollisesti poliitiikkaan liittyviä" mainoksia. Ostajia olivat ilmeisesti Venäjän kansalaiset.

Yhdysvaltain vaalilaki kieltää ulkomaalaisia käyttämästä rahaa ehdokkaiden tukemiseen. He voivat mainoksilla ottaa kantaa yksittäisiin vaalikysymyksiin.

Facebook kertoo, että se on sulkenut tapauksen johdosta 470 tiliä, koska ne levittivät väärää informaatiota tai muuten rikkoivat Facebookin sääntöjä.

Yhtiö sanoo uskovansa - vaikkakaan ei voi aukottomasti todistaa - että kampanjan takana oli Pietarissa toimiva ryhmittymä, josta käytetään nimeä Internet Research Agency. Ryhmä tunnetaan siitä, että se levittää sosiaaliseen mediaan Kremliä tukevaa materiaalia, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Facebook on ilmoittanut havainnostaan Yhdysaltain senaatin ja edustajainhuoneen edustajille, jotka tutkivat Venäjän väitettyä osallisuutta vaalikampanjaan.