Pikkulintujen pesintä epäonnistui – Kylmä kesä vei hyönteiset

Pitkä kylmä jakso verotti pikkulintujen poikasten määrää. Pikkulintukannat eivät kuitenkaan yksittäisestä notkahduksesta romahda.

Haarapääsky. Kuva: Stephanie Pilick / EPA

Pikkulintujen kuluneen kesän pesintä on sujunut huonosti. Kylmä kesä on verottanut hyönteisten määrää, jolloin ravintonsa pääasiassa hyönteisistä saavat linnut ovat kärsineet.

Vaasalainen lintuharrastaja Ari Lähteenpää sanoo, että poikasten määrä on jäänyt vähäiseksi lähes kaikilla pikkulinnuilla.

– Aika kautta linjan kaikki pikkulinnut ovat kärsineet. Myöskin sellaisten lintujen poikaset, jotka aikuisina syövät siemeniä, niin poikasvaiheessa niitäkin ruokitaan hyönteisillä. Hyönteisissä on paljon proteiinia ja ne ovat helposti sulavia, kertoo Lähteenpää.

Hän on huomannut lintujen määrä vähyyden ihan konkreettisesti kun nyt syksyllä on rengastettu pikkulintuja.

– Aivan tavattoman vähän oli pikkulintuja ja näkyy se, että pikkulintujen poikasia on tullut normaalia vuotta vähemmän.

Ei peruuttamatonta vahinkoa lintukannoille

Hyönteisten vähyys johtuu suoraan siitä, että kulunut kesä oli kylmä oikeastaan koko ajan. Mutta vaikka ruokaa on ollut pikkulinnuille vähän eikä poikasia ole tullut normaalikesän tahtiin, eivät kannat ihan äkkiä romahda.

– Yhdellä katovuodella ei ole pysyvästi mitään vaikutusta lintukantoihin, sanoo Lähteenpää.

Kannat pysyvät kutakuinkin samoina ja niiden romahtamiseen ja pysyvämpään muutokseen tarvittaisiin pidempiä kylmiä jaksoja.

Jos ensi kesä on säiden puolesta parempi, palaa poikastuotantokin taas normaaliksi.