1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Kuusi faktaa Karibianmeren hurrikaaneista – Kolme hurrikaania samaan aikaan

Karibianmeren hurrikaanikausi on nyt kiihkeimmillään. Myrskyjä liikkuu samaan aikaan useita ja niiden joukossa on jättihurrikaani Irma. Videolla tutkijat lentävät Irma-myrskyn silmään.

Uutisvideot: Lento myrskyn silmään
Uutisvideot: Lento myrskyn silmään
  • Karibian alueella riehuu samaan aikaan kolme hurrikaania, mitä ei ole nähty aiemmin 2010-luvulla.
  • Kaikkein voimakkaimman, 5. luokan hirmumyrsky Irma on nyt Puerto Ricon edustalla, sitä seuraa lähes samalla reitillä nyt 1-luokan Jose-myrsky. Meksikonlahden eteläosassa vaikuttaa 1-luokan hurrikaani Katia.
  • Irma-myrskyn tuulet puhaltavat enimmillään 82 metrin sekuntinopeudella. Puerto Ricon pääkaupungissa San Juanissa on mitattu 44 m/s puuskia.
  • Saarivaltio Antigua ja Barbudan pääministeri Gaston Browne sanoo, että Barbudan saaren rakennuksista jopa 95 prosenttia on tuhoutunut.
  • Irma-myrsky kulkee seuraavaksi Hispaniolan saaren, ts. Dominikaanisen tasavallan ja Haitin vieritse ja jatkaa matkaa Kuuban pohjoispuolelle. Sen ennustetaan saavuttavan Floridan eteläkärjen lauantaina edelleen 4. luokan trooppisena hirmumyrskynä.
  • Ennusteen mukaan Irma muuttaa Floridassa suuntaa ja alkaa nousta niemimaan itärannikkoa pohjoiseen kohti Georgiaa ja Etelä-Carolinaa. Presidentti Donald Trumpin golfkartano Mar-a-Lago Palm Beachissä, Floridassa uhkaa jäädä myrskyn jalkoihin.
Hurrikaanien ennuste 6. syyskuuta. Kuva: NOAA / Yle Uutisgrafiikka