Aivovamman saanut jääkiekkoilija: Se on aika pelottavaa, kun aloin huomata, että mikään ei kosketa eikä saa tunneyhteyttä mihinkään

Ihmisen elämä voi muuttua silmänräpäyksessä. Näin kävi vuonna 2013 aivovamman taklauksessa saaneelle jääkiekkoilijalle Tommi Kovaselle.

Tommi Kovanen
Ylen aamu-tv: Aivovamma on tabu - jääkiekkoilija Tommi Kovanen
Ylen aamu-tv: Aivovamma on tabu - jääkiekkoilija Tommi Kovanen

Rauman Lukossa puolustajan paikkaa pelanneen Tommi Kovasen jääkiekkoura päättyi 26. tammikuuta 2013, kun hänen joukkueensa otteli Bluesia vastaan.

Kuolleesta kulmasta tehty taklaus ja siitä seurannut vammautuminen ja toipuminen ovat olleet hänelle ankara koulu.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Kovanen kertoo kokeneensa, että jääkiekkopiireissä tapahtuneesta yritettiin vaieta.

Hänen mukaansa syynä oli muun muassa se, että vakava vammautuminen ei tuo hyvää mainetta lajille. Myös osa yleisön kommenteista oli vihamielisiä.

Vastuun ottajat vähissä

– Tietysti sillä hetkellä sitä ei osannut ajatella, enkä minä ole ainut pelaaja jolle on näin käynyt. Siellä kyllä suut hiljennetään erinäisin konstein. Onhan se aika raadollista tietyllä tavalla, että sä annat kaikkesi jollekin lajille, seuralle tai organisaatiolle, mutta sitten kun sinä olet vähän niin kuin käyttämätön, sinut siirretään sivuun, Kovanen sanoo.

Hän myös kuvailee, miten hänen vammansa alkoi pikku hiljaa varmistua aivovammaksi.

– Se ei ole ihan niin, että jos väsyttää, niin nukut tai juot kahvia. Se on loputonta, eikä se lepäämällä mene välttämättä ohi.

Toipuminen on mahdollista

Vamma vaikutti häneen monella tavalla voimakkaasti. Välillä muun muassa tunteet katosivat.

– Se on aika pelottavaa, kun aloin huomata, että mikään ei kosketa eikä saa tunneyhteyttä mihinkään. Ei tunne kipua, surua, onnea. Se on aika halvaannuttavaa.

Kovanen on tehnyt kokemuksistaan yhdessä Jenny Rostainin kanssa kirjan, jonka nimi on Kuolemanlaakso. Teosta on kehuttu siitä, että siinä ei valiteta, vaan todetaan tapahtunut.

Samalla sillä halutaan murtaa jääkiekossa tapahtuneisiin vammautumisiin ja etenkin aivovammoihin liittyviä tabuja.