1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisilla yöllä iso operaatio Lappeenrannassa – afgaaneja palautettiin lennolla Kabuliin

Poliisi palautti yöllä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita tilauslennolla Lappeenrannasta Kabuliin Afganistanissa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi varautui yöllä pakkopalautusta vastustavaan mielenosoitukseen, mutta palautus sujui ilman häiriöitä. Afganistaniin aamulla laskeutuneessa koneessa oli yhdeksän nuorta miestä.

Lappeenrannan lentoasemalla oli yöllä silminnäkijöiden mukaan tilannetta turvaamassa kymmenkunta poliisipartiota ja kymmeniä poliiseja. 

Poliisi käytti palautuslentoon noin 180-paikkaista tilauslentokonetta, joka lensi Suomeen Tukholmasta. Ennen Lappeenrantaan tuloa kone teki nopean välilaskun Helsinki-Vantaalle, jossa koneeseen nousi lennon sujumista turvaavia poliiseja.

Lappeenrannassa koneeseen nousivat pakkopalautettavat henkilöt sekä lisää poliiseja. Palautettavat oli koottu muun muassa Joutsenon ja Metsälän säilöönottoyksiköistä. Silminnäkijöiden mukaan palautettavat olivat pääasiassa nuoria miehiä.

Lentokone nousi Lappeenrannasta ilmaan hieman ennen puoltayötä. Kone lensi Kabuliin Georgian pääkaupungin Tbilisin kautta, jossa se tankattiin. Suorin reitti Tbilisiin kulkisi Venäjän ilmatilan kautta, mutta kone ei ollut saanut lupaa lentää Venäjälle, vaan se kiersi Viron ja Ukrainan ilmatilan kautta. Lento laskeutui Kabuliin varhain torstaiaamuna.

Lentokone kuljetti pakkopalautettavat Lappeenrannasta Tbilisin kautta Kabuliin Kuva: Flightradar24

Palautetut sijoitettu Kabulissa turvataloon

Palautettujen joukossa oli Ali Shah, joka on ollut yhteydessä suomalaisiin ystäviinsä tänä aamuna.

– Alin mukaan kone on laskeutunut Kabuliin, ja että heidät oli viety siirtolaisuusjärjestö IOM:n turvataloon, kertoo Alin kanssa aamulla keskustellut Sanna Valtonen.

Maanantaina Jyväskylässä tapahtuneessa suuressa poliisioperaatiossa vietiin säilöön joukko afganistanilaisia. Heidän joukossaan oli aviopari, jolla on Suomessa syntynyt 8-kuukautinen vauva. Ylen tietojen mukaan perhe ei ollut yöllä palautettujen afganistanilaisten joukossa.

Palautuslennot halutaan pois Helsinki-Vantaalta

Lappeenrannan lentoasema valittiin palautuslentojen lähtöpaikaksi Joutsenon säilöönottoyksikön läheisyyden ja Helsinki-Vantaalla esiintyneiden häiriöiden takia.

– Palautuksia yritetään nykyisin häiritä ja estää massiivisin keinoin ja haluamme varmistaa palautettavien ja muiden lentomatkustajien turvallisuuden sekä lentoliikenteen sujumisen Helsinki-Vantaalla, sanoo Helsingin ulkomaalaispoliisin ylikomisario Liisa Lintuluoto.

Pakkopalautuksia vastustava mielenosoittajaryhmä järjesti heinäkuussa Helsinki-Vantaalla mielenilmauksen, kun poliisi lennätti kentältä pakkopalautettavia Kabuliin. 

Lintuluoto ei ota kantaa, miltä kentiltä palautuslentoja tullaan jatkossa järjestämään.

Lappeenrannan palautuslennosta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).