1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Israel teki ilmaiskuja Syyriaan – Medialähteet: Osuivat kemiallisten aseiden tehtaaseen

Iskun kohteena oli järjestölähteen mukaan tutkimuskeskus, jota on syytetty sariinikaasupommin kehittämisestä.

Syyria
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Israel on tehnyt Syyriassa ilmaiskuja alueella, jossa Syyrian hallitusta on syytetty kemiallisten aseiden kehittämisestä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tehdyissä iskuissa on Syyrian armeijan mukaan kuollut kaksi ihmistä. Israelin armeija ei ole kommentoinut iskuja.

Iskut osuivat Syyrian armeijan tieteelliseen tutkimuskeskukseen ja sotilastukikohtaan, jossa säilytetään raketteja, Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Tukikohdassa on nähty järjestön mukaan Iranin ja Hizbollah-ryhmän sotilaita.

Vahvistamattomien paikallisten mediatietojen mukaan isku osui kemiallisten aseiden tehtaaseen.

Iskut tapahtuivat Masyafin kaupungissa Homsin kaupungin luoteispuolella. Kaupungin länsipuolella on Tartusin kaupunki, jossa Syyrian hallituksen liittolaisella Venäjällä on laivastotukikohta.

Yhdysvallat on syyttänyt Syyrian armeijan tutkimuskeskusta Khan Sheikhuniin huhtikuussa pudotetun sariinikaasupommin kehittämisestä. Hyökkäyksessä kuoli yli 83 ihmistä, ja YK-raportti syyttää siitä Syyrian hallintoa.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita keskuksen työntekijöitä kohtaan.

Israel on BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tehnyt viime vuosina useita ilmaiskuja kohteisiin Syyriassa. Israel on myöntänyt hyökänneensä Syyrian hallituksen liittolaisille Hizbollahille aseita toimittavia kuljetuksia kohtaan. Haaretz-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) iskuja on tehty kymmeniä kertoja viime vuosien aikana.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi