Puhdasta vettä ja ilmanvaihto kuntoon – Akaan koululaisten väistötilojen korjaus alkoi

Pesualtaiden ja tehokkaan ilmastoinnin lisäksi Viialan Keskustan koulun parakkeja parannetaan tiivistämällä ja niihin hankitaan ilmalämpöpumppuja.

Akaa
Akaan Viialan parakkikoulu
Väistötilan on toimittanut Viialaan nurmijärveläinen yritys.Matias Väänänen / Yle

Akaan Viialan koululaisten väistötiloja on pantu kuntoon vauhdilla. Sisäilmatyöryhmän mukaan viikon sisällä muun muassa Keskustan koulun pihalla olevien parakkien käsienpesualtaat on asennettu ylä- ja alakertaan. Juomavesikin on testattu ja se on juomakelpoista.

Tiedotteen mukaan myös parakkien ilmanvaihtoa on säädetty ja tehostettu, ja ilmanvaihto on jatkossa käynnissä ympäri vuorokauden. Maksimiteholla ilmastointi toimii aamusta iltayhdeksään.

Listalla on joukko muitakin tehtyjä parannuksia, esimerkiksi väistötilojen hätäuloskäyntejä on parannettu. Muurahaisongelmaa ovat hoitaneet ammattilaiset, kynnykset on kiinnitetty ja rakennusten tiivistys on aloitettu.

Lisäparannuksia luvassa

Viialan Keskustan koulun pihassa sijaitsevissa väistötiloissa opiskelee noin 250 esikoululaista sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilasta. Vanhemmat ovat olleet tuohtuneita parakkien kunnosta. Ahtaissa tiloissa ongelmia on tullut melusta, hygieniatiloista, juomaveden puutteesta sekä homeen ja viemärin hajuista.

Viikon aikana tehtyjen kunnostusten lisäksi jatkossa on luvassa lisääkin parannuksia. Sisäilmatyöryhmän mukaan tiloihin hankitaan ilmalämpöpumput. Akustolevy-asennuksia on jo tehty ja niitä tehdään tarvittaessa lisää, kun ilmalämpöpumput on asennettu. Tulossa on myös viemärien tuuletusjärjestelmän katselmus.

Väistötilojen siivoussuunnitelmaa on tehty, kuramatot tilattu ja päivittäin yksi siistijä hoitaa tilaa koko päivän ajan. Lisäksi Akaalla on selvityksessä 120-neliöinen lisämoduuliosa, jossa huomioitaisiin wc-tilojen ja sosiaalitilojen lisäys, naulakko- sekä säilytystilat.

Remontti Arvo Ylpön kouluun

Akaassa kaavaillaan remonttia myös aiemmin sisäilmaongelmista kärsineessä koulussa. Toijalassa sijaitsevaa Arvo Ylpön koulua on jo remontoitu, mutta torstaina sivistyslautakunnan käsittelyssä olevassa investointisuunnitelmassa vuosille 2018-20 kouluun esitetään useita investointeja.

Suunnitelmissa on Arvo Ylpön koulun päärakennuksen ulkopinnan korjaus ja maalaus, vanhan kivikoulun yläkerran luokkatilan ja ala-aulan remontti, puukoulun iv-järjestelmän uusiminen ja koulun piha-alueen pinnoitus.

Koulun vanhan remontin jäljiltä lattialiimoista on tullut menneinä vuosina oireita.

Juttua täydennettiin ja täsmennettiin Arvo Ylpön koulun osalta kello 17.45.